Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Třetí polární expedice Petra Horkého: Přechod Grónska z východu na západ

20. 04. 2010 | Úspěšní lidé

Šest týdnů, 700 kilometrů pochodu přes grónský pevninský ledovec v teplotách pod minus čtyřiceti stupni Celsia. Nové dobrodružství dokumentaristy a dobrodruha Petra Horkého začne 20. dubna. Cílem je přechod Grónska, největšího ostrova světa, z východu na západ, od moře k moři.


Do polárních oblastí se vracím každý rok minimálně jednou. V roce 2008 jsme spolu s Miroslavem Jakešem uskutečnili nejdelší český pochod k severnímu pólu. Tentokrát v expedici s pěti anglickými cestovateli budu jediným Čechem. Veškeré zásoby jídla a paliva si neseme sami, protože v pusté oblasti není žádné osídlení ani žádná základna,“ upřesnil Petr Horký.


petr-horkyPochod napříč Grónskem má několik etap – první je samotné zahájení cesty, nástup na ledovec, potom stoupání až na jeho vrchol a konečně sestup z ledovce na proslulé kótě 660. Pokud se toto všechno podaří, zbude před cestovateli posledních zhruba 45 kilometrů k mořskému pobřeží.


Cesta přes pevninský ledovec tohoto ostrova se řadí mezi nejnáročnější polární výpravy, jaké planeta Země nabízí. Dokonce sami Inuité, kteří na ostrově žijí, se sem nevydávají ani za lovem  a jejich první pokusy o překonání ostrova z východu na západ se odehrály teprve před několika lety. O podobnou výpravu se čas od času pokoušejí čeští dobrodruzi, ale podle dostupných informací zatím jen tři expedice byly úspěšné – v letech 1984, 1996 a 2000,“ doplnil Horký.


Petr Horký si pobyt v Grónsku vyzkoušel před rokem, kdy spolu s Miroslavem Jakešem ušli necelých tři sta kilometrů z Kangerlusaqu do Sisimiutu, připojili se na trasu jednoho z nejtěžších polárních závodů Arctic Circle Race a navštívili eskymáckou vesnici Sarfanguit.


O Petrovi Horkém


Petr Horký má za sebou mnoho významných projektů. Potápěl se s velkým bílým žralokem i tygřími žraloky, v severním zakázaném teritoriu Malediv objevil dva potopené vraky, natáčel na vrcholu vybuchující sopky Merapi na Jávě. Zachránil také archiv českého hudebníka a cestovatele Eduarda Ingriše (společně s M. Zikmundem, M. Náplavou a V. Krocem).


Natáčel se světovými osobnostmi Reinholdem Messnerem, Edmundem Hillarym, Arthurem C. Clarkem, Erichem von Dänikenem, Jane Goodallovou, americkými i ruskými astronauty nebo Thorem Heyerdahlem, se kterým ho pojilo osobní přátelství. Vydal sedm knih, z toho dva bestsellery. Je dvojnásobným držitelem ceny Egona Ervína Kische za mimořádné dílo literatury faktu. Za film Severní pól očima ufona získal 1. cenu na Mezinárodním festivalu outdoorových filmů 2009.


Expedice a projekty


2008  EXPEDICE SEVERNÍ PÓL VODKA AMUNDSENpetr-horky
- úspěšné dosažení severního pólu vlastní silou, dvoučlenná expedice (spolu s Miroslavem Jakešem), nejdelší česká expedice na severní pól, kniha, fotovýstava, TV film, film Severní pól očima ufona (1. cena na Mezinárodním festivalu outdoorových filmů 2009)
2004–2007 TAJNÉ VRAKY – SECRET SHIPWRECKS (MALEDIVY)
- historicky první potápěčská expedice do severního zakázaného teritoria Malediv, objev dvou potopených lodí a jejich zavedení do map, TV seriál Tajné vraky (vysíláno v programu ČT – listopad, prosinec 2007)


2002–2006 CUBA LIBRE (Kuba)
- dokumentární film a kniha-bestseller (prodáno téměř 10 tisíc knih a 5 tisíc DVD), ceny na filmových festivalech, Cena Egona Ervína Kische


2006 JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA
- natáčení s TYGŘÍM ŽRALOKEM ve volném moři bez ochranných pomůcek, dokument STOPAŘI (ocenění na festivalech)


2006 INDONÉSIE
- natáčení a výstup na právě vybuchující sopku MERAPI na Jávě


2005 JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA
- natáčení s VELKÝM BÍLÝM ŽRALOKEM, dokument JÁTRA (ocenění na festivalech)


2005 KALIFORNIE, USA
- záchrana archivu EDUARDA INGRIŠE (společně s Miroslavem Zikmundem a Miroslavem Náplavou), spolupráce na knize M. Náplavy Plavby „sebevrahů“, film Ingriš! Eduard Ingriš. (Cena za dokument mimořádné historické hodnoty MFOF 2007)


1997–2005 Projekt NEZNÁMÁ ZEMĚ
 - přibližně 35 zemí světa, kniha a TV seriál, zahájena spolupráce s Thorem Heyerdahlem, mimo jiné natáčení s Edmundem Hillarym, Arthurem C. Clarkem, Erichem von Dänikenem, Jane Goodallovou, americkými i ruskými astronauty aj. (seriál opakovaně vysílán Českou televizí, vydána kniha Neznámá Země, Cena Egona Ervína Kische)


1996 MONGOLSKO
- expedice Olgoj Chorchoj do mongolské pouště Gobi po stopách legendárního obřího červa-zabijáka


O Grónsku


petrGrónsko je největší ostrov na světě. Leží mezi chladnými oceánskými proudy, navíc na ostrově vane chladný vzduch ochlazený o pevninský ledovec. Ten pokrývá 1 833 900 čtverečních kilometrů, což je 85 % povrchu ostrova, a od severu k jihu měří 2 500 km, od východu k západu 1000 kilometrů. Uprostřed je až 3410 metrů silný, nejvyšší bod ledovce má 3 270 m n. m.


To představuje 10 % světových zásob čerstvé vody. Kdyby roztál, stoupne hladina oceánu (údajně) o sedm metrů. Stáří ledovce sahá do třetihor, asi 7 milionů let zpět, led se ale postupně mění, proto je současný led starý asi 100 tisíc let. Grónské klima je arktické. Normální teploty jsou pod nulou, v létě je málokdy více než 10 stupňů Celsia. Nejnižší teplota byla naměřena na nejsevernějším výběžku ledovce (-70 °C).


Zdroj: Piranhafilm.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Třetí polární expedice Petra Horkého: Přechod Grónska z východu na západ:

Třetí polární expedice Petra Horkého: Přechod Grónska z východu na západ
Třetí polární expedice Petra Horkého: Přechod Grónska z východu na západ
Třetí polární expedice Petra Horkého: Přechod Grónska z východu na západ
Třetí polární expedice Petra Horkého: Přechod Grónska z východu na západ
Třetí polární expedice Petra Horkého: Přechod Grónska z východu na západ
Třetí polární expedice Petra Horkého: Přechod Grónska z východu na západ
Třetí polární expedice Petra Horkého: Přechod Grónska z východu na západ
Třetí polární expedice Petra Horkého: Přechod Grónska z východu na západ
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
.....jeho vitalitu a hozevnatost
Obrázek uživatelky
profil
Je to hezké se chlubit svými výkony, ale lidé nemají rovné podmínky, hodně jsou limitováni zdravím a nejvíce finančně.
Obrázek uživatelky
profil
já radši teplo-sníh nemusím-jen na horáchSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je hezké překonávat sám sebe - když na to má!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles