Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tvary kuchyňské linky

17. 03. 2019 | Domácnost

V minulých letech byl výběr kuchyňských linek velmi omezený. Jednalo se většinou o jednoduché skříňky poskládané vedle sebe do řady a k nim přistavený samostatně stojící sporák, který se k nim většinou ani nehodil. Ke změně došlo až během devadesátých let minulého století, kdy se po sametové revoluci začalo na trhu objevovat spoustu výrobců kuchyní, kteří přetvářeli tyto ne zrovna oku lahodící místnosti v příjemné, hezké a praktické místo. No a dnes již existuje velké množství kuchyňských studií, které se mezi sebou perou o zákazníky vymýšlením různých vychytávek a stále nových tvarů a stylů kuchyňských linek a k nim vestavěným spotřebičům.

Dle rozlohy místnosti a její polohy v bytě (domě) začalo vznikat spoustu designových návrhů, jak která kuchyň bude vypadat, aby její užívání bylo pro zákazníky co nejpraktičtější a aby čas strávený v kuchyni nebyl vnímám jako práce, ale jako zábava. Do každé místnosti se hodí jiný typ kuchyňské linky.

Přímá kuchyňská linka jednostranná je vhodná především do úzkých místností, kdy všechny skříňky a spotřebiče jsou řazeny postupně za sebou, přičemž protější stranu je možné využít pro police s úložnými prostory, případně pro umístění pultového jídelního stolu. Jedná se o nejjednodušší uspořádání kuchyně.


kuchyňská linkaPřímá kuchyňská linka dvoustranná je vhodná do užších průchozích místností, kuchyňská linka je zde umístěna podél zdí místnosti rovnoběžně naproti sobě, čímž se získá více úložného prostoru než u předchozí varianty. Jídelní stůl bývá zpravidla ve vedlejší místnosti, protože by tady při přípravě pokrmů překážel.

Dalším typem je kuchyně s ostrůvkem. Uspořádání této kuchyně se velmi podobá dvoustranné kuchyňské lince s tím rozdílem, že jedna část kuchyňské linky není situována ke stěně, ale je v prostoru přístupná i z další místnosti (např. obývací pokoj, jídelna). Tato část je nazývána ostrůvkem. Výhodou ostrůvku je velká pracovní plocha, která je přístupná ze všech stran nebo také to, že ostrůvky bývají z jedné strany doplněny o tzv. snídaňový bar umožňující konverzaci návštěvy s hospodyňkou během přípravy jídla nebo jeho konzumaci přímo v kuchyni. Ostrůvek může být přičleněn i k rohové kuchyni.

Rohová kuchyně bývá nazývána také jako „kuchyň ve tvaru písmene L“, protože linky bývají situovány u dvou stěn přiléhajících k sobě. Tato kuchyně je z praktických důvodů nejobvyklejším řešením kuchyně. Kuchař se zde totiž moc nenachodí, vše má po ruce a organizace přípravy jídla je také jednodušší. Zbývá také spousta místa pro klasický jídelní stůl přímo v kuchyni.

Kuchyň ve tvaru písmene U je vlastně rozšířením rohové kuchyně o další řadu skříněk. Kuchyňská linka zde zabírá prostor podél tří stěn místnosti, což umožňuje získat mnohem více úložného prostoru než u předchozích druhů. Je velmi prostorná, vše je na dosah ruky, organizace práce na sebe přirozeně navazuje. Není zde však vhodné umísťovat jídelní stůl, protože by se tak mohl stát překážkou mezi jednotlivými zónami. Kuchyň ve tvaru písmene U lze vytvořit také v otevřeném prostoru, kdy kuchyňská linka je vedena podél dvou sobě přilehlých stěn a třetí stranu tvoří barový pultík.

Kuchyň ve tvaru písmene G je rozšířením předchozí „účkové“ varianty (zabírající prostor kolem tří stěn) o barový pult. Vhodné je především pro větší místnosti.

Kuchyň ve tvaru písmene T je méně obvyklým řešením dispozice kuchyňské linky, která zde zaujímá prostor u jedné stěny a je doplněna ostrůvkem. Ten ke kuchyňské lince přiléhá, což usnadňuje odkládání těžších břemen z linky na ostrůvek táhnutím (nikoli zvedáním). Další výhodou je zde samozřejmě získání více úložného prostoru. Velkou nevýhodou tohoto řešení ale zůstává to, že od sebe odděluje jednotlivé zóny, což vede k nepraktičnosti při organizaci práce v kuchyni. Při přípravě jídel se tak kuchař více naběhá při vyhýbání se tomuto ostrůvku.


Semolina - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mám docela málo místa v kuchyni, což mě částečně omezuje. Ale mám hned vedle špajz, takže mám vlastně všechno po ruce. Kuchyň jsem si nechala zmodernizovat, řekla bych, že ji mám v módních barvách - zelená, bílá.
Obrázek uživatelky
profil
jsme předělávali kuchyň, je to úzká místnost a zvolili jsme do tvaru L,hned to vypadá jinak než když jsme v úzké nudli měli rovnoběžně po obou stranách skříňky,ted je to vzdušnější
Obrázek uživatelky
profil
My máme celkem malou kuchyň, rozdělenou barem s jídelnou. Mám sporák vedle linky a neměla jsem tam skříňky , ale prostor tam byl, tak mi brácha dodělal skříňky, dal mi novou kuchyňskou desku v zelené barvě a je to suprové. Pořád se dá trochu vylepšovat za nižší peníz, nemusí být kuchyň celá nová. V kuchyni mám okno do skelníka, takže vidím na svoje kytičky a kaktusy a to mi náramně vyhovuje. Jsem tak trochu spojena s přírodou, i když vařím.
Obrázek uživatelky
profil
máme kuchyňskou linku do tvaru USmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles