Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Umělé oplodnění nabízí šanci na rodičovství tisícům párů

18. 05. 2023 | Těhotenství
-Komerční sdělení-

Asistovaná reprodukce je v dnešní společnosti stále více diskutovaným tématem a díky pokroku v oboru reprodukční medicíny a nové legislativě mají tisíce lidí možnost stát se šťastnými rodiči. Z finančního hlediska se však může jednat o velmi nákladnou léčbu. Kolik asistovaná reprodukce stojí a jaké jsou možnosti jejího krytí pojišťovnou?

Kdo má nárok na IVF hrazené z pojištění?


Dobrou zprávou je, že většina dospělých žen má nárok na úhradu umělého oplodnění ze zdravotního pojištění. V případě diagnózy oboustranné neprůchodnosti vaječníků mohou zákrok podstoupit ženy ve věku od 18 do 39 let. Ženy, které tato kritéria nesplňují, mohou využít zdravotní pojištění od 22 let, přičemž horní věková hranice zůstává stejná jako v prvním případě.

Umělé oplodnění nabízí šanci na rodičovství tisícům párůJe však důležité brát v potaz, že pojišťovny nehradí celý zákrok, ale pouze jeho část. Zbytek si musí páry hradit samy. Obvykle se jedná o léky používané pro hormonální stimulaci, další léčebné metody používané ke zvýšení šance na oplodnění a otěhotnění, případně další laboratorní testy. Částky za poplatky se obvykle pohybují v řádech tisíců korun a mohou dosáhnout až 20 000 korun. Pokud si chce pár nastávajících rodičů zaplatit asistovanou reprodukci sám, pohybují se náklady na celý IVF cyklus kolem 50 000 korun.

Záleží na individuální situaci každého páru. V některých případech hradí část nákladů pojišťovna, jindy je celá finanční zátěž na dvojici, která se snaží o nový přírůstek do rodiny. Konkrétní cena závisí na podmínkách konkrétních zdravotních pojišťoven. Každá renomovaná klinika má na svých webových stránkách ceník, kde se dozvíte výši zákroků, nebo vám cenu sdělí lékař z IVF kliniky při konzultaci.

Kolik cyklů IVF hradí pojišťovna?


Podle nového zákona o umělém oplodnění z roku 2020 mají ženy nárok na tři cykly umělého oplodnění a za určitých podmínek až na čtyři cykly. Čtyři cykly jsou možné provést pouze v případě, že při předchozích zákrocích bylo ženě implantováno pouze jedno embryo. Klientky IVF klinik mohou podstoupit další cykly, ale musí si je plně hradit samy.

Na rozdíl od minulosti se v současné době preferuje přenos pouze jednoho embrya. Kromě toho, že nehrozí riziko vícečetného těhotenství, pojišťovna hradí další zákrok, který zvýší šance na úspěšné umělé oplodnění. Výjimkou je metoda nitroděložního oplodnění (IUI), která je jednou z nejzákladnějších metod umělého oplodnění. Jedná se o nejméně invazivní postup, při kterém jsou laboratorně vybrané spermie aplikovány přímo do dělohy během ovulace.

Umělé oplodnění je šance pro mnoho neplodných párů, jak si založit vlastní rodinu. Vzhledem k tomu, že neplodnost se týká téměř čtvrtiny populace, jsou moderní IVF metody a reprodukční medicína možností, jak si pořídit další přírůstek do rodiny.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !