8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V Olomouci na výstavě

5. 03. 2016 | Výstavy
Minulý měsíc jsem dostala e-mail od kamarádky o výstavě Korunovační klenoty... na dosah / Doba Karla IV. na Olomoucku, ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Olomouc je od nás asi hodinu cesty, tak jsem se vydala na výlet. Muzeum vím, kde je, tak to nebylo nic složitého. Koupila jsem vstupenku a vešla do sálu sv. Kláry, kde výstava probíhala. Bylo tam plno. Na tablech jsem si mohla přečíst o životě a díle našeho Otce vlasti a ve vitrinách byly zajímavé exponáty. Vrcholem výstavy byly mistrovské kopie Českých korunovačních klenotů, vyrobených autorem Jiřím Urbanem, proslulým zlatníkem a výtvarníkem a také na tomto díle pracovali manželé Cepkovi z Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě. A věřte, dílo se jim moc podařilo. Jsou to dokonalé kopie.

Výstavou muzeum chtělo připomenout, že letos uplyne 700 let od narození Karla IV.  Karel se narodil 14. května 1316 Janu Lucemburskému a české princezně Elišce Přemyslovně v Praze a byl pokřtěn v kostele sv. Víta 30. května téhož roku. Při křtu mu bylo dáno jméno Václav. Na podzim se Eliška Přemyslovna s dětmi přestěhovala na hrad Loket. Později ji Jan Lucemburský vykázal z hradu, a Karel IV. zůstal na hradě bez matky a sourozenců. Svou matku již nikdy neviděl. V roce 1323 byl otcem povolán do Francie, kde se jako sedmiletý oženil se stejně starou Blankou z Valois.

výstavaV roce 1333 se vrátil do Prahy, to již byla Eliška Přemyslovna po smrti a mohl se již zastavit jen u jejího hrobu na Zbraslavi. V roce 1346 byl korunován králem římským a roku 1347 králem českým. Měl ještě další tři manželky Annu Falckou, Annu Svidnickou a poslední ženou byla Alžběta Pomořanská. Od roku 1355 Karel IV. vládl celé Evropě. Čechy s Moravou a Praha se staly jejím středem. Karel si Čechy oblíbil, začal je zvelebovat, založil Nové Město pražské, nechal postavit Karlův most, Chrám sv. Víta, založil 1. univerzitu na sever od Alp a také nechal vyrobit České korunovační klenoty.

Ale nezanedbával ani ostatní místa naší krásné zemičky. Jako památku na Karla IV. máme Karlovy Vary, hrad Karlštejn a Kašperk a na Moravě třeba městečko Karlov pod Pradědem a mnoho dalších míst a měst si jistě Karel IV. u nás oblíbil a přispěl k jejich vzniku či obnově. Také nechal postavit hrad Tepenec u Jívové, kousek u Olomouce. Hrad již zanikl, ale na výstavě byl jeho obraz. Výstava v Olomouci mi přiblížila život Lucemburků na Moravě a na Olomoucku od roku 1310, kdy Jan Lucemburský nastoupil na český trůn, až po dobu husitských válek. Ve vitrínách byly různé nálezy z těch dob, kachle, podkovy, figurky apod. Také se mi líbily interaktivní hry pro děti, například puzzle, možnost si vyrobit - vyrazit penízek na památku výstavy a nebo se nechat vyfotit na trůnu jako král. Výstava v Olomouci již skončila, ale oslavy narození Karla IV. budou jistě probíhat po celé naší vlasti. Tak jistě jako já na našeho Otce vlasti vzpomenete.

Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku V Olomouci na výstavě:

V Olomouci na výstavě
V Olomouci na výstavě
V Olomouci na výstavě
V Olomouci na výstavě
V Olomouci na výstavě
V Olomouci na výstavě
V Olomouci na výstavě
V Olomouci na výstavě
V Olomouci na výstavě
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Cestování s Alenkou, je vždy poučné a zajímavé ale také hezké obrázky z místa o kterém se zde pojednává, jsou moc hezké. Korunovační klenoty jsem neměla nikdy příležitost vidět na výstavě ale pouze v televizi. Byl to určitě zážitek. Je to naše historie. Je to prima, že tolik cestuješ ale i to, že se s námi dělíš o své zážitky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsi šikulka,krásně jsi to napsala a krásné fotečkySmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásně napsaný článek, přiblížila jsi nám život Karla IV. a vzpomínku na jeho výročí. Jsou přiloženy krásné fotky.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Určitě to byla krásná a poučná výstava.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles