Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V Olomouci na výstavě

5. 03. 2016 | Výstavy
Minulý měsíc jsem dostala e-mail od kamarádky o výstavě Korunovační klenoty... na dosah / Doba Karla IV. na Olomoucku, ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Olomouc je od nás asi hodinu cesty, tak jsem se vydala na výlet. Muzeum vím, kde je, tak to nebylo nic složitého. Koupila jsem vstupenku a vešla do sálu sv. Kláry, kde výstava probíhala. Bylo tam plno. Na tablech jsem si mohla přečíst o životě a díle našeho Otce vlasti a ve vitrinách byly zajímavé exponáty. Vrcholem výstavy byly mistrovské kopie Českých korunovačních klenotů, vyrobených autorem Jiřím Urbanem, proslulým zlatníkem a výtvarníkem a také na tomto díle pracovali manželé Cepkovi z Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě. A věřte, dílo se jim moc podařilo. Jsou to dokonalé kopie.

Výstavou muzeum chtělo připomenout, že letos uplyne 700 let od narození Karla IV.  Karel se narodil 14. května 1316 Janu Lucemburskému a české princezně Elišce Přemyslovně v Praze a byl pokřtěn v kostele sv. Víta 30. května téhož roku. Při křtu mu bylo dáno jméno Václav. Na podzim se Eliška Přemyslovna s dětmi přestěhovala na hrad Loket. Později ji Jan Lucemburský vykázal z hradu, a Karel IV. zůstal na hradě bez matky a sourozenců. Svou matku již nikdy neviděl. V roce 1323 byl otcem povolán do Francie, kde se jako sedmiletý oženil se stejně starou Blankou z Valois.

výstavaV roce 1333 se vrátil do Prahy, to již byla Eliška Přemyslovna po smrti a mohl se již zastavit jen u jejího hrobu na Zbraslavi. V roce 1346 byl korunován králem římským a roku 1347 králem českým. Měl ještě další tři manželky Annu Falckou, Annu Svidnickou a poslední ženou byla Alžběta Pomořanská. Od roku 1355 Karel IV. vládl celé Evropě. Čechy s Moravou a Praha se staly jejím středem. Karel si Čechy oblíbil, začal je zvelebovat, založil Nové Město pražské, nechal postavit Karlův most, Chrám sv. Víta, založil 1. univerzitu na sever od Alp a také nechal vyrobit České korunovační klenoty.

Ale nezanedbával ani ostatní místa naší krásné zemičky. Jako památku na Karla IV. máme Karlovy Vary, hrad Karlštejn a Kašperk a na Moravě třeba městečko Karlov pod Pradědem a mnoho dalších míst a měst si jistě Karel IV. u nás oblíbil a přispěl k jejich vzniku či obnově. Také nechal postavit hrad Tepenec u Jívové, kousek u Olomouce. Hrad již zanikl, ale na výstavě byl jeho obraz. Výstava v Olomouci mi přiblížila život Lucemburků na Moravě a na Olomoucku od roku 1310, kdy Jan Lucemburský nastoupil na český trůn, až po dobu husitských válek. Ve vitrínách byly různé nálezy z těch dob, kachle, podkovy, figurky apod. Také se mi líbily interaktivní hry pro děti, například puzzle, možnost si vyrobit - vyrazit penízek na památku výstavy a nebo se nechat vyfotit na trůnu jako král. Výstava v Olomouci již skončila, ale oslavy narození Karla IV. budou jistě probíhat po celé naší vlasti. Tak jistě jako já na našeho Otce vlasti vzpomenete.

Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku V Olomouci na výstavě:

V Olomouci na výstavě
V Olomouci na výstavě
V Olomouci na výstavě
V Olomouci na výstavě
V Olomouci na výstavě
V Olomouci na výstavě
V Olomouci na výstavě
V Olomouci na výstavě
V Olomouci na výstavě
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Alčo, to musela být opravdu krásná výstavaSmajlík
Určitě to byl nezapomenutelný zážitekSmajlík
Krásné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Alko, musel to být opravdu zážitek a výborně jsi to napsala Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článe. Dobře jsi mi osvěžila dějepis ze ZŠ. Korunovační klenty jsem viděla v Praze, byly jsme na školním výletě.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík


Obrázek uživatelky
profil
Alenko moc pěkný článek,a díky za nové informaceSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles