Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Váleček nebo štětka? Dilema při malování

9. 07. 2014 | Rekonstrukce
Malování v novostavbě je podstatně jednodušší záležitostí, než opětovné malování v již obývaném prostoru. Zde bychom měli sundat záclony a odšroubovat garnýže, objemnější nábytek odšoupnout od stěn do středu místnosti, kde nebude příliš překážet. Lehčí a mobilnější kusy nábytku a domácího vybavení raději odneste do jiné části domu. Zbylý, odsunutý nábytek na co nejmenší ploše ochráníme před případným potřísněním barvou zakrývací malířskou plachtou či fólií.

Tu připevněte k podlaze malířskou páskou či jinou odolnou páskou (kobercová či textilní) – zatěžkání předměty vzhledem k větrání není dostatečným způsobem upevnění. Podlahu ochráníme ideálně velkými kusy kartonu, který je odolný a jen tak se neprošoupe. Pokud nechcete po malování zdlouhavě čistit a omývat zárubně dveří a oken, vypínače či zásuvky, existuje jednoduché řešení – oblepte je malířskou páskou. Páska na rozhraní stěny a daného předmětu zachytí každý neopatrný tah štětce, přičemž ji následně strhnete a nemusíte nic čistit.

Váleček nebo štětka? Dilema při malováníVáleček nebo štětka?


Malířská štětka se používá především pro první nátěry, nátěry stěn s více vrstvami a pro aplikaci penetrace. Barva se prostřednictvím štětky do podkladu lépe vetře. Oblíbené jsou ploché štětky o rozměrech pohybujících se většinou mezi 16 – 20 cm. Při práci s nimi musíme ale počítat s nepřímou úměrou – práce s nimi je snadnější, ale pomalejší (oproti válečku). Před začátkem práce je dobré štětku na 1 až 2 hodiny namočit do vody, čímž dojde k zvláčnění štětin, které nebudou tolik vypadávat, a lépe se s nimi bude barva roztírat. Štětku namáčejte do barvy přibližně do její poloviny a následně ji o okraj nádoby (kbelíku) otřete.

Vybrat správný váleček vyžaduje základní znalosti či zkušenosti. Všeobecně platí, že čím jemnější váleček s krátkými vlákny, tím hladší povrch získáme. Z toho důvodu se válečky s krátkým vlasem hodí na hladké stěrkové omítky, které s ním natřete raz dva a získáte hladký povrch bez zřetelnější struktury. Naopak váleček s delším vlasem (a větší šířkou 20-25 cm) se hodí pro drsnější povrch stěn – kde větší množství barvy lépe zalije nerovnosti ve struktuře stěny a vymalujete s ním větší plochu.

Váleček ale v žádném případě nepoužívejte na starší nepříliš pevné nátěry – původní vrstva by se mohla odlupovat, nabalovat se na váleček a zeď by tak byla do značné míry zničená. Při každém malování každopádně využijete i menší štětce – ty jsou nezbytné pro dodělávky okolo rohů, zásuvek, oken a tak dále.

Tip odborníka:


Pokud vám při malování ulpí větší kapka na stěně, kterou zrovna nemalujete, raději kapku ihned rozetřete – i po částečném zaschnutí a jejím následném rozetření by na stěně mohla zůstat znatelná stopa. V případě, že malujete štětkou, dávejte pozor na vypadávání štětin – zaschlá štětina na stěně nevypadá dobře navíc i po jejím následném odstranění opět zůstane stopa.

Jak postupovat při malování válečkem?


Váleček buď namáčíme do speciální misky s barvou asi z jedné třetiny – pohybem válečku po mělkém konci misky se barva rovnoměrně rozprostře. Nebo celý povrch válečku ponoříme do nádoby s barvou, přičemž následně musíme cca 5x přejet po speciální mřížce, abychom se zbavili přebytečné barvy.

Strop by měl být první plochou, kterou z místnosti vymalujeme (jak v případě malování válečkem, tak i štětkou) – případné odstřikující kapky, které ulpí na stěnách, následně můžeme přetřít. Při aplikaci barvy na stěny na váleček zprvu lehce tlačíme, abychom barvu dostali z vlasů válečku. Barva při šířce válečku okolo 20 cm po jednom namočení válečku vystačí přibližně na 0,5 – 1 m2 plochy.

Poté co váleček již „nepouští“ barvu, na něj přestaneme tolik tlačit a po právě nanesené barvě lehce přejíždíme, čímž vyhladíme stopy po jednotlivých tazích válečku – získáme jednolitý povrch. Ideální je v případě svislých stěn jezdit válečkem ve vertikální rovině (nahoru a dolů), v případě stropu ve směru od okna ke dveřím = ve směru dopadajícího světla, díky čemuž nebudou vidět případné šmouhy.

Tip odborníka:


Výhodné je pořídit si váleček v setu, který obsahuje jak váleček, tak i nástavec, nádobku na barvu a mřížku pro rovnoměrné nanesení barvy po povrchu válečku. Novinkou posledních let jsou nicméně válečky, které se nenamáčí do barvy, ale barva se plní do jejich rukojeti, odkud se pístem dávkuje do válečku. Práce s takovýmto válečkem šetří čas a je ještě efektivnější.

Úklid po malování?


Jestliže jste kusy nábytku buď odnesli, nebo pečlivě přikryli plachtou nebo kartonem, nemusí být úklid interiéru po malování velkým problémem. Pokud na okně či rámech ulpěla malířská páska a vy ji ani nehtem nemůžete odtrhnout, může vám pomoci klasická žiletka – s její pomocí při opatrném zacházení nezbyde na okně za chvíli ani stopa. Podlahu, ať už máte koberce či plovoucí podlahu, ihned vyluxujte, abyste případné nečistoty nezadupali či s nimi nepoškodili povrch podlahy.

Zárubně dveří či oken, kde se pod pásku nebo i přes vaši opatrnost dostala barva, omyjte teplou vodou smíchanou se saponátem. Vhodnější pomocník než klasický hadr je v tomto případě kuchyňská houbička, díky níž dodržíte přesnou hranu mezi zárubní a malbou a nepoškodíte tak novou malbu.

Tip odborníka:


Po ukončení malování bychom se měli věnovat i použitým pomůckám. Okraj vědra očistěte od barvy a řádně uzavřete. Válečky, štětky i štětce řádně vymyjte ve vodě. Vždy je skladujte tak, aby nestály na štětinách.

Zdroj, foto: OBI

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
používáme oboje-váleček hlavně na strop
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles