MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 13.05. 2024
Dnes má svátek Servác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Valentýnské zámečky

13. 02. 2014 | Svátky
Valentýnské zámečky nebo také zámečky lásky k nám dorazily z Itálie. Můžete na ně narazit na mostech po celé republice. Přibývají po celý rok, ale před svátkem svatého Valentýna se jich objevuje nejvíce.

Symbol uzamykání lásky do bytelných zámků znali už staří Číňané. Nikdy ale nešlo o nějak masivně rozšířenou tradici. O tu se postaral a až italský spisovatel Frederico Moccii, který ve své knize Chci Tě popsal tradici zavěšení zámku na zábradlí mostu a následné zahození klíčů do vody, které symbolizovalo lásku na věčné časy. Nebyl první, kdo tento zvyk použil, ale měl to štěstí, že jeho kniha byla zfilmována. A právě to odstartovalo v roce 2006 zámečkové šílenství.

Valentýnské zámečkyDnes už si můžete koupit zámky různě zdobené nebo si na ten obyčejný nechat vygravírovat nebo vyškrábat vaše iniciály, případně i rok. Nebo postačí nakreslit tyto indície odolnou lihovou fixou. Stále populárnější jsou také zámečky s tajným poselstvím. Vše, co je na zámečku napsáno se nakonec přelepí proužky odolné lepicí pásky.

Ze zavěšování zámku na mosty ale nemívají radost památkáři. Některé historické mosty totiž mohou zavěšené zámky poškodit – mechanicky (odřené, oprýskané zábradlí) nebo svou vahou.  Pokud se totiž na jednom místě sejdou desítky či dokonce stovky těžkých železných zámků, může to narušit stabilitu zábradlí nebo celého mostu. Například na Karlově mostě obchází pravidelně pracovníci technických služeb a zámky uštípávají.

Některá města naopak vychází svým obyvatelům vstříc a pro „zamilované zámkaře“ vyhradila speciální místa, kde ozdobené zámečky nikoho neobtěžují a kde mohou zůstat takřka navždy. Pokud chcete také letos svůj zámeček pověsit, určitě se o těchto místech předem informujte. A ještě jedna rada na závěr: nekupujte v náhlém vytržení zámky u prodejců suvenýrů, kteří se lákavé příležitosti okolo svátku zamilovaných často chopili. Tyto zámky bývají oproti těm v zámečnictví až desetinásobně předražené. Tak příjemně prožitého Valentýna!

Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Setkala jsem se s tímto zatím jen jednou a to na dovolené na Slovensku, kdy jsem nechápavě koukala v kláštěrní zahradě na zamřížovanou studnu ověšenou zámky. Přijde mi to ale pořád lepší než zamotané kecky na el. vedení.
Obrázek uživatelky
profil
jsem se s těmito zámky setkala prvně, když jsme vystoupali ve Svatém Janu pod Skalou na svatojánskou skalní stěnu. Samotný vrchol byl obehnán zábradlím, na kterém se houpaly desítky visacích zámků, jejichž klíče prý byly hozeny z vrcholu dolů. Zde se zřejmě o sv. Valentýna nejednalao.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zámky jsou pěkná blbost, kdo chce ať si to dělá doma. Valentýna neslavím, jsme v ČeskuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zámky ničí památky, žádný pár si nechce dát svuj zámeček na nějaké okrajové místo, ale na nějakou známou památku. V Praze na Kampě a pod. Hrozný nápad, ať si dávají zámečky doma na plot.
Obrázek uživatelky
profil
valentýna neslavíme,a radosti si s manželem děláme každý denSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles