8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční koleda - filmový příběh v 3D

27. 11. 2009 | Kultura

Ebenezer Scrooge (Jim Carrey) vstupuje do vánočního období s obvyklým znechucením a se svým věrným zaměstnancem (Gary Oldman) a jeho veselým synovcem (Colin Firth) jedná s obvyklou dávkou opovržení. Později téhož dne se Scrooge setká s duchem svého zemřelého obchodního společníka Josepha Marleyho, který v posmrtném životě platí za své dřívější bezcitné jednání.


Marley doufá, že se mu podaří pomoci Scrooge před stejným osudem zachránit a prozradí mu, že ho navštíví trojice duchů. Když ale vezmou duchové Vánoc minulých, současných a budoucích Scrooge na fantastickou pouť, která mu otevře oči a odhalí pravdy, kterým se zdráhá uvěřit, je Scrooge nucen otevřít své srdce a napravit roky zlé vůle, než bude příliš pozdě.


O FILMU

ukazkaVánoční koledu, jeden z nejoblíbenějších vánočních příběhů, jaké kdy vznikly, sledují či čtou každý rok miliony příznivců. Původně ji vydal v roce 1943 sám Charles Dickens. Román se stal okamžitě hitem a tento statut mu zůstal až do dnešních dní. Šlo o první příběh v historii, který obsahoval cestování časem.

Jeho podstatou je ale příběh o nápravě. „Všichni máme rádi příběhy o tom, jak se někdo změní k lepšímu,“ soudí Jim Carrey. „Myslím tím o někom, kdo si uvědomí, jak špatně žil, kdo zjistí, co je v životě opravdu důležité. A tenhle příběh je jedním z těch nejlepších, jaké kdy byly stvořeny.“ Tvůrci filmu se domnívali, že zatím žádná filmová adaptace tohoto příběhu nezpracovala původní materiál způsobem, jakým ho Dickens měl v plánu předat.

"Připadá mi, jako by Dickens tenhle příběh napsal s cílem ho zfilmovat – je velice vizuální a filmový,“ míní Zemeckis. „Jde o ten nejlepší příběh o cestování časem, jaký kdy vznikl, a já ho toužil zpracovat tak, jak si ho podle mého názoru autor původně představoval.“


Postavy v tom příběhu jsou neskutečné,“ dodává k tomu producent Steve Starkey. „Jsou v něm duchové a nakonec i sám Scrooge, který se v průběhu času mění. S touto technologií jsme schopni dělat věci, které jsme dříve dělat nemohli.“  Ačkoliv filmařům technologie umožnila neuvěřitelnou volnost při vytváření prostředí a postav, které se na plátnech kin dosud neobjevily, stále podle Zemeckise nejvíce záleží na příběhu samotném.

Máme tu nejprotivnějšího člověka na světě, který zjišťuje, jak špatný člověk je...a my tomuto jeho vývoji můžeme přihlížet.“
 Už ve chvíli, kdy Robert Zemeckis psal scénář, myslel s rolí Scrooge na jediného člověka – Jima Carreyho.  „Jim není jenom skvělý herec, je jako chameleon,“ soudí Starkey. „Dokáže se svým tělem pracovat tak jako žádný jiný herec. Je neuvěřitelně všestranný. Bez něj si tenhle film nedokážu představit.“

ukazkaPodobný názor sdílel i režisér. Zemeckis nepochyboval o tom, že tento herec bude pro roli Scrooge tou nejlepší volbou. „Když jsem natočil svůj první film s performance capture a uvědomil jsem si, jaký má tato technologie potenciál, nemohl jsem se ubránit úvahám o tom, že nejlepším hercem pro performance capture je Jim Carrey,“ svěřuje se režisér. „Má úžasně expresivní grimasy a dokonale umí svěřenou postavu vystihnout díky tomu, že je schopen zcela změnit svou podobu a své chování. Do svých výkonů dává skutečně vše.“

Carrey ztvárnil také ducha Vánoc minulých, současných a budoucích. „Protože jsou všichni duchové jakýmsi rozšířením Scrooge, je velice příznačné, že z něj v sobě všichni něco mají,“ prozrazuje Zemeckis. „Takže to, že Jim ztvárnil všechny role, je velice trefné.


O TVŮRCÍCH

JIM CARREY (Scrooge, duchové Vánoc minulých, současných a budoucích) se v současné době objevuje po boku Evana McGregora ve filmu I Love You Philip Morris, temné komedii, která je režijním debutem Glenna Ficarry a Johna Requa, týmu, zodpovědného za scénář k filmu Santa je úchyl. Carrey ve filmu na motivy skutečných událostí ztvární roli otce rodiny, který skončí v texaském vězení, kde se zamiluje do svého spoluvězně. Ten je posléze propuštěn a Carreyho hrdina nakonec uteče z vězení nikoliv jednou, ale dokonce čtyřikrát.

Naposledy jsme Carreyho mohli vidět v úspěšné komedii Yes Man v režii Peytona Reeda. V tomto filmu, který se inspiroval paměťmi britského autora Dannyho Wallace, hraje Carrey muže, který se rozhodne změnit svůj život tím, že bude s naprosto vším souhlasit. Kromě něj se ve filmu objevují i Zooey Deschanel a Bradley Cooper.

V roce 2003 byl k vidění v obrovsky úspěšné komedii Božský Bruce. Film, který vydělal po světě přess 470 milionů dolarů, byl jedním z nejúspěšnějších snímků toho roku. Při natáčení tohoto filmu také znovu spolupracoval s režisérem Tomem Shadyacem (Ace Ventura: Zvířecí detektiv a Lhář, lhář) a scenáristou Stevem Oedekerkem (Ace Ventura: Volání divočiny).
 

Jim Carrey se narodil 17. ledna 1962 v kanadském státě Ontario a od dětství věděl, že má herectví v krvi. V patnácti letech se vydal do Toronta, aby zde vystupoval ve slavném komediálním klubu Yuk Yuks. Poté se jeho kariéra rozjela naplno a po několik dalších let vystupoval v klubech po celé Kanadě. V roce 1981 se ve svých devatenácti letech přestěhoval do Los Angeles. Okamžitě se stal pravidelným hostem v klubu Mitzi Shore's Comedy Store, kde upoutal pozornost komediální legendy Rodneyho Dangerfielda. Ten byl jeho výkonem tak ohromen, že začali vystupovat společně. Tehdy se v životě Jima Carreyho začalo vše měnit.

ukazkaV roce 1982 byl stanicí NBC obsazen do hlavní role seriálu Duck Factory. Ten se sice nakonec vysílal pouze 13 týdnů, ale na to, aby o sobě dal Carrey vědět v Hollywoodu, to stačilo. Příštího roku získal hlavní roli v celovečerním filmu Pro jedno kousnutí s Lauren Hutton. Poté následovaly role ve filmu Francise Forda Coppoly Peggy Sue se vdává a v komedii Geeny Davis Pozemšťanky jsou lehce k mání. V roce 1988 se objevil v malé, ale nezapomenutelné roli sebezničující rockové hvězdy ve filmu Clinta Eastwooda Sázka na smrt.

COLIN FIRTH (Fred) je zasloužilý britský divadelní herec a filmový i televizní veterán, který své kvality dokazuje už po tři desetiletí.  Nedávno dokončil natáčení snímku A Single Man na motivy úspěšného románu Christophera Isherwooda. Film je režijním debutem Toma Forda a Firth v něm ztvárnil člověka, který má před sebou poslední den života. Ve filmu se objevují také Julianne Moore, Ginnifer Goodwin a Matthew Goode.

V roce 2008 se na festivalu v Torontu promítal jeho film Spálené mosty, v němž si zahrál společně s Catherine Keener pod taktovkou Michaela Winterbottoma. Film měl v kinech ve Spojeném království premiéru v dubnu 2009 a ve zbytku světa by měl být uveden v průběhu roku 2009.
Zanedlouho by se měl v kinech objevit také další z jeho nových filmů, Easy Virtue, který byl natočen podle hry Noela Cowarda v režii Stephana Elliota. Firth se to objevuje po boku Jessicy Biel a Kristen Scott Thomas. 

Před nedávnem měl premiéru jeho poslední snímek Mamma mia, filmová adaptace muzikálu, postaveném na skladbách skupiny ABBA. Hvězdné obsazení filmu zahrnuje například Meryl Streep, Pierce Brosnana a Stellan Skarsgard. Před nedávnem dokončil i natáčení nezávislého snímku Konečně spolu, který režirovala a účinkovala v něm Helen Hunt. Zahráli si v něm také například Bette Midler a Matthew Broderick a premiéru měl na filmovém festivalu v Torontu.

GARY OLDMAN (Bob Cratchit, mladý Marley, Marleyho duch, Tiny Tim) má za sebou téměř dvacetiletou kariéru ve významných světových filmech. Známe ho jako Siria Blacka (strýc Harryho Pottera), komisaře Jima Gordona (Batmanův policejní partner), Drákulu, Beethovena, Lee Harveyho Oswalda, Joea Ortona, Sida Viciouse a také jako teroristu, který unesl Ait Force One s Harrisonem Fordem. Objevil se i ve filmech Luca Bessona Leon a Pátý element a také jako dr. Zachary Smith ve snímku Ztraceni ve vesmíru.

BOB HOSKINS (Fezziwig, starý Joe) slaví úspěchy na obou březích Atlantiku a často se objevuje jak v amerických, tak v britských filmech. Mezi jeho nejznámější snímky patří Falešná hra s králíkem Rogerem, Cotton Club, Mořské panny, Nixon, Krásná pokojská a Show začíná.
V patnácti letech odešel ze školy s touhou stát se hercem. Živil se, jak se zrovna dalo (mimo jiné pracoval v cirkusu jako polykač ohně) a posléze se mu podařilo získat stálé zaměstnání jakožto divadelní a televizní herec. Američtí diváci si ho poprvé povšimli v hlavní roli britské minisérie Dennise Pottera Pennies from Heaven. Na filmových plátnech debutoval ve filmu Johna Byruma Detaily v roce 1975, ale přelomovou se stala až jeho role ve filmu Neila Jordana Mona Lisa v roce 1987. Za tento snímek byl nominován na Oscara a získal ceny BAFTA, Zlatý globus, cenu na festivalu v Cannes, a ceny kritiků v Los Angeles, Londýně, New Yorku a od National Society of Film Critics. Naposledy byl Hoskins nominován na Zlatý globus a na British Independent 

ROBERT ZEMECKIS (scénář, režie, produkce) získal Oscara, Zlatý globus a cenu Director's Guild of America v kategorii Nejlepší režie za svůj fenomenálně úspěšný snímek Forrest Gump. Četná ocenění, kterých se tento film dočkal, zahrnují také Oscara v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon pro Toma Hankse a Oscara za nejlepší film. S Hanksem poté spolupracoval opět při natáčení současného dramatu Trosečník, jehož natáčení bylo rozděleno na dvě etapy a Zemeckis mezi nimi natočil ještě snímek Pod povrchem.

Zemeckis a Hanks se na filmu Trosečník podíleli i jako producenti, společně se Stevem Starkeym a Jackem Rapkem. Zemeckis, Starkey a Rapke před nedávnem založili společnost ImageMovers Digital, která se soustředí na výrobu performance capture filmů pro Walt Disney Studios. Jde o pokračování technologie, kterou si vyzkoušeli v Zemeckisových filmech Polární expres a Beowulf a ve filmu Gila Kenana V tom domě straší!


Zdroj: Falcon.cz 


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nu, docela by mne zajímalo, co z toho vyleze. Zemeckis je můj oblíbený režisér, s Beowulfem a především Polárním expresem ale šlápl trochu vedle. Takže se docela těším, s mírnými obavami, zda se opět nenechal unést technologiemi na úkor samotného příběhu (ten je sice v podstatě dán předlohou, ale i tak lze leccos pokazit), režisérského mistrovství a solidních hereckých výkonů.
Obrázek uživatelky
profil
Byli jsme před týdnem na tomto filmu ve 3D kvalitě, prima zážitek. Příběh jsem znala a také patří mezi mé nejoblíbenější vánoční. Mohu doporučit Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles