Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velikonoční nadílka plná (ne)tradičních receptů

15. 03. 2024 | Zvyky a tradice
-Komerční sdělení-
DZ Klatovy


















Velikonoce už se hlásí za dveřmi, je proto nejvyšší čas vnést trochu jarní pohody i do domácnosti. Sváteční atmosféru pomůže vykouzlit nejen veselá výzdoba v podobě věnce, barvených vajíček, za okny vykukující osení či kočičky ve váze, ale jistě i něco dobrého na stole.

Píp, píp, píp. Ne, to vám nezvoní telefon. To se ozývá náš dnešní recept. Jsou Velikonoce a nám se v Klatovech vylíhla kuřátka! A to ne ledajaká. Překvapte letos všechny koledníky nevšední výslužkou, a darujte jim kuřátko plněné klatovským kuřecím.

    1. VELIKONOČNÍ KUŘÁTKA PLNĚNÁ MLETÝM MASEM


Ingredience:

Masová náplň:

    • 1 balení mletého kuřecího masa Drůbežářského závodu Klatovy,
    • 2 stroužky česneku,  • 1 malou cibuli,
    • 2 hrsti strouhanky,
    • 2 lžičky koření čubrica (nebo jiného na mleté maso),
    • 3 snítky zelené petrželky, VELIKONOČNÍ KUŘÁTKA PLNĚNÁ MLETÝM MASEM
    • sůl a pepř,  • olej.

Těsto:

    • 1/2 kg polohrubé mouky,
    • 15 g čerstvého droždí,
    • 60 g másla,
    • 10 g cukru krupice, • sůl,
    • 1 žloutek,
    • 1 vejce na potření,
    • máslo na vymazání plechu,
    • 175 ml vlažného mléka (i více, dle potřeby),

Postup přípravy:

1/ Nejprve si připravte těsto. Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Ten až vzejde, přidejte do proseté mouky s cukrem a špetkou soli.
2/ Utřete žloutky do pěny, přidejte máslo a podle potřeby zalijte vlažným mlékem a vypracujte v hladké a nelepivé těsto, které potom nechte vykynout na teplém místě.
3/ Mezitím si připravte masovou směs. Na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájený česnek a cibulku. Přidejte maso a opékejte dozlatova. Dochuťte kořením, osolte a přidejte nadrobno nasekanou zelenou petrželku. Nechte směs vychladnout.
4/ Těsto nakrájejte na menší kousky, udělejte kuličky, a z toho tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 10 cm dlouhé. Poté vezměte vždy dva válečky a stáčejte je do tvaru kuřátek – jeden konec vytvarujte jako hlavičku se zobáčkem, přidejte druhý váleček a vytvořte „tělo“ kuřátka, které naplňte 1 polévkovou lžící masové směsi. Pomocí nože pak vytvarujte jeden konec jako ocásek.
5/ Kuřátka položte na pomaštěný plech nebo na pečící papír, nechte ještě mírně vykynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte kuřátka ve vyhřáté troubě při 190 °C.


    2. VELIKONOČNÍ QUICHE S KUŘECÍ KLOBÁSKOU A VEJCI


Ve většině českých domácností se v těchto dnech line vůně upečeného velikonočního beránka. Vy rozvoňte svůj domov netradičně po francouzsku, a to velikonočním quichem. V něm navíc můžete upotřebit vajíčka, která třeba nestihnete nabarvit.

Ingredience:

Na náplň:

    • 1 balení kuřecích klobásek Drůbežářský závod Klatovy,
    • nadrobno nakrájená pažitka a kopr na dozdobení,
    • 1 svazek jarní cibulky,VELIKONOČNÍ QUICHE S KUŘECÍ KLOBÁSKOU A VEJCI
    • 3 mrkve,
    • 2 lžíce másla,
    • 1-2 hrsti baby špenátu,
    • sůl, pepř, špetka muškátového oříšku,
    • 150 g zakysané smetany,
    • 4 vejce na rozšlehání,
    • 1-2 vejce uvařená natvrdo,
    • 100 g tvrdého sýru,
    • 70 g sýru feta.

Na těsto:
    • 250 g celozrnné pšeničné mouky,
    • 140 g másla,  • 1 lžička soli,
    • 1 vejce,  • 2 lžíce mléka.


Postup přípravy:

1/ Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si věci na přípravu těsta.
2/ Mouku promněte mezi prsty se změklým máslem, až bude mít konzistenci hrubší drobenky. Pak přidejte vejce, mléko a sůl. Všechno pořádně propracujte. Bochánek těsta obalte fólií a nechte půl hodiny chladit v lednici.
3/ Vychlazené těsto vyválejte na zhruba půlcentimetrovou tloušťku a opatrně přeneste do vymazané kulaté formy o průměru zhruba 22 cm. Uhlaďte prsty a přečnívající okraje odřízněte. Dno několikrát propíchněte vidličkou a dejte na 15 minut předpéct do trouby.
4/ Nakrájenou kuřecí klobásku, jarní cibulku a mrkev krátce orestujte na rozehřátém másle. Podlijte jednou až dvěma lžícemi vody a chvilku poduste, aby mrkev trochu změkla. Nakonec přidejte špenát a promíchejte, aby lehce povadnul. Dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
5/ Zakysanou smetanu prošlehejte s vejci a polovinou strouhaného sýra. Smíchejte s podušenou zeleninou a celé nalijte do upečeného korpusu. Vejce uvařená natvrdo nakrájejte na tenká kolečka a rovnoměrně položte na připravenou směs. Posypte zbylým nastrouhaným sýrem a nadrobenou fetou.
6/ Vložte do trouby a pečte 30 minut. Poté ozdobte sekanou pažitkou a koprem.



    3. VELIKONOČNÍ SEKANÁ


Na velikonočním stole by neměly chybět tradiční pokrmy, jako mazanec, beránek a nebo právě sekaná s vejcem.

Ingredience:
    • 600 g mletého kuřecího masa Drůbežářského závodu Klatovy,
    • 5 vařených vajec, VELIKONOČNÍ SEKANÁ
    • 2 syrová vejce,
    • 3 rohlíky,
    • 150 ml mléka,
    • 5 stroužků česneku,
    • 1 velká cibule,
    • 1 lžička majoránky, • pepř a sůl.

Postup přípravy:

1/ Nejprve uvařte vejce a předehřejte troubu na 170 °C.
2/ Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a vysypte je do hlubokého talíře s mlékem, kde je nechte nasáknout.
3/ Oloupanou cibuli si nakrájejte najemno a prolisujte česnek. Do mísy vložte mleté kuřecí maso, osolte, opepřete, přidejte majoránku, česnek, cibuli a rozklepněte 2 syrová vejce. Přidejte namočené rohlíky a vše rukama promíchejte, až masová směs drží pohromadě. Pokud se ovšem bude rozpadat, přidejte strouhanku, a jestli naopak bude drolivá, přilijte mléko.
4/ Připravte si na pracovní desku potravinářskou fólii a rozprostřete na ni masovou směs do tvaru obdélníku. Doprostřed narovnejte uvařená vejce. Pomocí potravinové fólie přehněte přes vejce obě strany masové směsi, přitiskněte k sobě a pevně směs spojte, abyste odstranili bubliny okolo vajec.
5/ Přemístěte na pekáč, podlijte trochou vody a dejte péct.
6/ Zhruba po hodině by sekaná měla být hotová. Podávejte se šťouchanými brambory, lepenicí nebo kaší s nakládanou zeleninou.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pátá Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nicSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Čtvrtá
Obrázek uživatelky
profil
4x
Obrázek uživatelky
profil
3
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles