Představte si, že jedete na velký nákup. Ze supermarketu si odnesete čtyři tašky naplněné k prasknutí a jednu ještě předtím, než nasednete do auta, vyhodíte na parkovišti do koše. Nepředstavitelné, a hlavně nelogické? V konečném důsledku se přitom takto chová velké procento českých domácností. Třetina Čechů přiznává, že vyhazuje jídlo, i když plýtvání potravinami všichni do jednoho jednomyslně odsuzujeme. Jedním z nejčastějších důvodů, proč se tak děje, je nedostatečná informovanost. Zkrátka a dobře si nevíme rady s tím, jak potraviny uchovávat, aby se rychle nekazily.
Vyhraďte si čas a naplánujte jídelníček a nákupy na celý týden dopředu. Namísto mikrotenových sáčků a igelitových tašek se na nákup vybavte šikovným košíkem nebo plátěnou taškou na nákup. Lepší plánování nákupů, stejně jako přehled o obsahu lednice, pomůže předcházet potravinovému odpadu. Předcházejte vytváření odpadů i tím, že budete potraviny pečlivě ukládat a skladovat, aby vám vydržely co nejdéle čerstvé a nekazily se zbytečně. Správné skladování může životnost potravinářských výrobků několikanásobně prodloužit, naopak špatné uchovávání snižuje nutriční hodnotu a vede k rychlejšímu zkažení.
Suché potraviny
Kávu přesypeme z původního obalu do uzavíratelné tmavé dózy nebo sklenice a uložíme ji na suché a chladné místo. Tak vydrží její aroma nejdéle. Mouku a podobné sypké produkty je dobré přesypat z původního obalu do uzavíratelné sklenice. Často se v ní vyskytují zárodky škůdců, kteří se pak rychle rozšíří i do ostatních skladovaných potravin. Nejlepším způsobem, jak udržet chléb a pečivo čerstvé, je zabalit ho do čisté utěrky z bavlny či lnu a vložit do chlebníku. Může tak dýchat a neplesniví. Přidáte-li k němu rozkrojené jablko nebo oloupaný brambor, vydrží déle. Kávu, čaje, bylinky, sušené ovoce nebo koření můžete také skladovat v pevných a stabilních sáčcích.Čerstvé potraviny
Exotické ovoce, rajčata a okurky zpravidla skladujeme při pokojové teplotě, zatímco tuzemské ovoce a zeleninu dáváme do spodních přihrádek chladničky. Ovoce a zeleninu uchovávejte v plastových, skleněných či papírových obalech. Syrové maso musí být z hygienických důvodů skladované v obalu, aby svou šťávou nemohlo kontaminovat ostatní potraviny. Proto je dobré ho vložit do krabičky a skladovat ho v chladničce s teplotou kolem nuly. Vajíčka vydrží nejdéle čerstvá při skladování při teplotě 5–8 °C. Před ukládáním je neomývejte ani neotírejte, abyste nesetřeli ochranný povlak. Pak je vložte do speciálních stojánků v chladničce. Maso a mléčné výrobky skladujte odděleně, při kontaktu by mohlo dojít ke zkřížení kmenů bakterií. Tvrdé sýry skladujte v chladu a temnu v nádobě či voskovaném papíru. Aromatické sýry je nejlepší skladovat v uzavíratelné nádobě.Zdroj: Paketo.cz
Tipy na dekorace pro krásnější podzim a zimu
Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Vánočka - nejoblíbenější recepty
Květina Vánoc - Vánoční hvězda

















Domů nakupujeme jen to, co opravdu víme, že sníme. Nerada vyhazuji prošlé jídlo, maximálně se nesní všechno pečivo, ale to se ještě naštěstí dá spotřebovat
párkrát se stalo, že nás chytla mlsná a nakoupilo se spousta sladkého/slaného a pak to nikdo nechtěl
tak nezbývalo nic jiného než uspořádat doma party a hned jsme se přebytečných pamlsků zbavili 