Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 26.05. 2024
Dnes má svátek Filip
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vitamíny levně, rychle a chutně

8. 01. 2014 | Zahrádka

Zima znamená pro mnohé z nás citelnější úbytek dostupnosti čerstvého ovoce a zeleniny. Na pultech mnoha obchodů je ovoce i zelenina k dostání převážně z dovozu. Jejich nevýhodou je, že byly sklizeny před plnou zralostí a dlouhodobým skladováním ochuzeny o další část vitamínů.

V této situaci se mohou zavařeniny zdát vhodnou variantou. O čerstvosti vitamínů však nemůže být vůbec řeč. Mnohem vhodnější je vitamíny si doma vypěstovat.

 

Nepotřebujete záhon

Přísun vitamínů si můžete zajistit i v domácích podmínkách. Nemusíme si pořizovat speciální nakličovací nádobu. Dobře poslouží i menší miska a sítko. Nejčastěji se nakličují semena čočky, hrachu, mungo fazolek, pohanky, pšenice, žita, kukuřice, lnu, vojtěšky či sóji a další.

 

vitamíny levněVýhody nakličování

Konzumace naklíčených semen s sebou nese plno výhod:

- zlepšení kvality stravy,

- obohacení o další vitamíny (např. B, A, C, E…),

- v klíčcích přítomný chlorofyl by měl mít protirakovinné účinky,

- naklíčené luštěniny jsou lépe stravitelné.

 

Nejde o módní výstřelek poslední doby

Nakličování semen praktikovali už staří Číňané. Féničané při plavbách po moři předcházeli pojídáním klíčků výskytu kurdějí. V posledních letech se nakličování stalo běžnou součástí života a vhodným způsobem zajišťujícím zpestření našeho jídelníčku.

Semena ke klíčení by měla být kvalitní a nenapadená plísní. Koupit je můžete jak v prodejnách zdravé výživy, tak i v běžném obchodě s potravinami či supermarketu. Naprosto nevhodná jsou semena určená k setbě, protože mohou být ošetřena pesticidy nebo namořena.

Jak naklíčit semena

Semena nasypeme do misky a přes noc je namočíme ve studené vodě. Ráno vodu slijeme, semena nasypeme do cedníku a pod proudem tekoucí vody propláchneme. Cedník položíme na misku, kterou přikryjeme pokličkou nebo talířkem, aby semena neosychala. Nezakrýváme úplně celé, je dobré nechat štěrbinu, aby semena mohla dýchat a nezapařila se. Proplachujeme 3 – 4krát denně. Předejdeme tím, že naklíčená semena nezačnou kvasit. Ideální teplota pro klíčení je mezi osmnácti až dvaadvaceti stupni. Semena není potřeba umisťovat blíže k radiátoru.

Pokud nemáme k dispozici cedník, můžeme využít vypláchnutou čirou PET láhev. Ostrými nůžkami nebo nažhaveným drátkem uděláme do dna několik otvorů (10 – 20). Asi pět až osm centimetrů od vršku odřízneme celé hrdlo. Nasypeme do ní přes noc namočená semena a přiklopíme obráceně otočeným hrdlem láhve, ze kterého jsme odšroubovali uzávěr. Pravidelně proplachujeme.

Klíčky vyraší většinou během dvou dnů. Sezamová semena nechávám po nabobtnání klíčit jeden den. Později se mi zdají být nahořklá.

Způsobů, jak využít takto vypěstované vitamíny, je mnoho. Můžeme je pojídat syrová, použít jako přísadu do polévek, salátů, kaší či pomazánek.


MVisek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vitamíny levně, rychle a chutně:

Vitamíny levně, rychle a chutně
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jako bych zrovna tyto informace hledala. Jdu nakličovat.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkskvělý článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobrá rada,neznala jsem to-vyzkouším
Obrázek uživatelky
profil
vím, že je to zdravé, v minulosti jsem si nakličovala, asi zase dám něco klíčitSmajlíkjá to taky dělala v PET láhvi
Obrázek uživatelky
profil
Hned po přečtení článku jsem se do toho pustila Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles