Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Vybíráme dřevěnou podlahu do obýváku

14. 09. 2021 | Moderní bydlení
-Komerční sdělení-

Parkety, třívrstvé podlahy, palubky…
Co všechny ty pojmy znamenají? A jakou podlahu si vybrat?

Parkety


Parkety jsou ušlechtilá a tradiční krytina. Ty moderní už vypadají malinko jinak, než jak je známe ze starých činžáků a jsou také k mání ve více velikostech. Máte velký obývací pokoj? Potom se vám bude hodit větší rozměr parket. Můžete si vybrat také mezi vzory, do jakých se skládají. Je to jednak starý známý stromečkový vzor, ale bažíte-li po něčem neokoukaném, zaujme vás jistě tzv. francouzský vzor (chevron). Navíc si vybíráte z mnoha různých dřev, která se liší kresbou, sukatostí, barvou i povrchovou úpravou. Můžete mít lakované matným, polomatným nebo lesklým lakem, ale také olejované. Kdo má zkušenost s olejovanou podlahou ví, že vypadá fantasticky – je matně sametová. Podlahy s francouzskými parketami ze správně vybraných dřev nesou punc exkluzivity a svědčí o vytíříbeném vkusu.

Vybíráme dřevěnou podlahu do obývákuPrkna


Dřevěné podlahy se dodávají většinou v podobě prken. Ta jsou lepena ze tří vrstev s frézovanou montážní drážkou, aby se zabránilo kroucení a nebyly v podlaze spáry. Vrchní pohledová vrstva může být vyrobena opět z jakéhokoli dřeva. Jak si vybrat to pravé? Důležitý je samožřejmě vzhled: barva, letokruhy a množství suků.

  • Tmavá nebo světlá? Čím je podlaha tmavší, tím opatrnější musíme být. Tmavé podlahy se hodí do místností s dostatkem světla a je důležité vybrat k nim vhodný nábytek. Naproti tomu světlé podlahy jsou poměrně univerzální, snadno kombinovatelné, nestrhávají na sebe tolik pozornosti, jako tmavé podlahy a dřeva s výraznou kresbou.

  • Kresba dřeva. Výrazná kresba s množstvím suků je velmi dekorativní. Hodí se na chalupy a do interiérů, v nichž akcentujete těsné spojení s přírodou. Ale také se uplatní ve větších místnostech, kde by jednobarevná podlaha byla fádní. Máte-li strach, že bude jednobarevná podlaha na velké ploše nudná, můžete ji položit šikmo, dáte tím prostoru dynamiku. Dřevo je však materiálem i velmi moderních interiérů, ve kterých dominuje sklo a kov. Stačí vybrat podlahu s nevýraznou kresbou a lakovaným povrchem.

  • Selské prkno. Podlahy mohou být buď zcela slité, to znamená, že po pokládce nerozeznáte spáry, nebo mají jednotlivé díly mírně zkosenou hranu a na hotové podlaze jsou patrná jednotlivá prkna. Takové podlahy se hodí do venkovských stavení, skvěle nahradí starou podlahu na chalupě po babičce, často je můžeme vidět také v selských kolibách atp. V městských bytech je absolutně „in“ bezespárová hladká podlaha.

Vybíráme dřevěnou podlahu do obýváku

Palubky vs. třívrstvé dřevěné podlahy


Ještě sem tam někde zaslechnete, že se na podlahu pokládají palubky. Dělalo se to v dobách, kdy nebyly dostupné třívrstvé lepené podlahy. Třívrstvé moderní podlahy však mají mnohem lepší vlastnosti než palubky, například nebobtnají a nekroutí se, dají se použít na podlahové topení, jsou tiché a ani časem nevržou.

Prohlédněte si vzorky doma


Nejlépe uděláte pokud si necháte zaslat vzorky dřevěných podlah domů. Vidíte je ve světle v jakém skutečně pak budou – třeba po setmění, posoudíte, jak se hodí k nábytku atp. Vzorky dřevěných podlah si můžete objednat zde, u firmy Barlinek.cz.
 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !