8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výhody i nevýhody krbových kamen

17. 12. 2010 | Moderní bydlení
Kdo se chce těšit z pohledu na hořící dřevo v krbu nebo krbových kamnech, musí nejdřív dobře plánovat. Také předpisy na ochranu životního prostředí se v této oblasti zostřily. V našem článku se budeme zabývat především krbovými kamny. Při jejich pořizování je třeba myslet komplexně. Jen tak se vyvarujeme možných problémů.

Krb nebo kamna?

Gábina a Michal K. rozšířili svůj dům o přístavbu. S množstvím skla, podobně jako v zimní zahradě. Aby tam měli v zimě útulné teploučko, zvažují koupi kamen s průhledem do topeniště. Představa večerního posezení se sklenkou vína u praskajícího ohně je lákavá asi pro každého.

Možností, jak si doma zařídit táborákovou romantiku, je hned několik. Klasické otevřené krby už nevyhovují technickým standardům. Kromě toho, že zatěžují vzduch v místnosti, mají i velmi nízkou vytápěcí účinnost (okolo 15 %). Moderní krby jsou proto opatřeny skleněnými dvířky nebo krbovou vložkou. Využívají nejen sálavé teplo, ale také teplý vzduch, který může být rozváděn dokonce i do dalších místností. Kdo klade velký důraz na tepelné úspory, může zvážit výstavbu kachlových kamen s masivními stěnami. Mají jedinou nevýhodu: Trvá relativně dlouho, než se místnost ohřeje.

krbová kamnaKrbová kamna topí na rozdíl od krbů rychleji, s menšími nároky na místo a také levněji. Jejich typickými znaky jsou kompaktní konstrukce, jako materiál litina nebo ocelový plech a velká prosklená dvířka. K tomu velké množství designových provedení. V nabídkách různých firem můžeme nalézt různé výhodné koupě někdy i za méně než 200 Euro. Kdo klade důraz na design, materiál a komfort, může ve specializovaných obchodech utratit tisíc Euro i víc.

Dodatečné náklady a další možné problémy

Krbová kamna se postarají o útulnou atmosféru a mohou být vhodná i z dalších důvodů. Na přechodnou dobu udržují teplotu v místnosti nebo mohou být použita jako nouzové topení. Jako topivo slouží různé typy pilin, dřevních briket a pelet (včetně biopelet) nebo kusové dřevo, které můžeme někdy sehnat i zadarmo.

Tip: Zajistěte si dostatečnou skladovací plochu, aby bylo kam uložit zásoby při větším nákupu. Dřeva je na trhu sice dost, ale jeho cena kolísá. Vyplatí se sledovat vývoj cen a nakoupit najednou a výhodněji větší množství paliva.

Náklady na spalování jsou ovlivněny také typem komínu a dokonce i požadavky kominíka. Pro přístavbu u rodiny K. požadoval kominík v „odborném posudku“ nový komín, protože vzdálenost mezi stávajícím komínem a novými krbovými kamny byla prý příliš velká. Dodatečné náklady tak stouply na 1500 Euro. Nařídil také úplnou přestavbu kuchyňské klimatizace, aby v místnosti nevznikal podtlak, který by mohl nasávat zplodiny z kamen.

Tip: Poraďte se s kominíkem dřív, než začnete cokoli podnikat.



Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
máme rodinný dům a v něm krbová kamna jsme moc spokojený hlavně teploučko šetříme peníze i životní prostředí jen ta práce s čištěním skla jinak ok Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
obojí má své výhody a nevýhody
Obrázek uživatelky
profil
Bydlíme ve starém domě,ve kterém jsou plastová okna.Když jsme se sem přistěhovali byly tu vafky.Bylo tu chladno a pořád vlhko.Pak jsme si koupili krbová kamna a teď máme teplíčko a hlavně sucho.Nedám na kamna dopustit.
Obrázek uživatelky
profil
Krbovými kamny vytopíme celý rodinný domek. Dříve elektrickým podlahovým topení to bylo opravdu dosti finančně náročné. Proto jsme provedli radikální změnu a ušetříme ročně desítky tisíce korun. A teplíčko je prostě jiné a hlavně posezení u krbu s vínečkem.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles