MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výsadba stromů na podzim

5. 11. 2014 | Zahrádka
Stejně jako v případě výše zmíněných květin i u většiny druhů prostokořenných ovocných stromů (angrešt, rybíz, maliník nebo jádroviny, výjimkou jsou teplomilné broskvoně, meruňky a ořešáky) je nejvhodnější dobou pro jejich výsadbu podzim, kdy jsou nižší teploty a vyšší vlhkost.

Ovocné stromy je sice možné vysazovat i v jarním období, ale ty zasazené na podzim rychleji přirůstají a lépe se vyvíjejí. Jehličnany a stálezelené listnáče sázejte v termínech od září do poloviny října, opadavé listnáče od konce října až do listopadu.

Při výběru druhu stromů, které chcete do zahrady vysadit, je třeba zvážit několik faktorů, například velikost zahrady, kvalitu půdy či orientaci na světové strany. Zatímco v nížinách se daří téměř všem druhům stromů, se zvyšující se nadmořskou výškou jsou podmínky pro pěstování méně příznivé – vysadit v nich ale můžete například višně, třešně a jádroviny.

Dalším kritériem je výběr vhodného místa, stromy totiž vyžadují přístup slunečního světla a propustnou půdu. Zatímco jabloním a třešním se bude dařit všude, meruňky a broskvoně jsou mnohem citlivější a potřebují růst na teplém a chráněném místě. Stromy sázejte v dostatečné vzdálenosti od sebe, zhruba 5 metrů. Při výsadbě myslete i na to, aby strom později nezasahoval do cizích okolních pozemků.

Výsadba stromů na podzimZáklad sázení je stejný u všech keřů i stromů. Jak na to?

•    Půdu, do které budete strom sázet, důkladně prokypřete rýčem či rycími vidlemi (rozlohu cca 2 m2). Je nutné sázet je do výživné zeminy, aby dobře zakořenily.
•    Udělejte dostatečně velkou jámu, nejlépe čerstvou, aby zemina v ní nevysychala. Měla by být alespoň 1,5krát větší, než je průměr kořenového balu stromku. Na její dno dejte vrstvu kompostu či substrátu, který je vhodný pro daný druh rostliny.
•    Kořeny stromu či keře do ní vložte co nejrovněji a zasypte je kvalitní zeminou nebo substrátem. Dejte pozor, aby kořeny nebyly zohýbané, mohly by se zlámat.
•    Povrch zasypte vykopanou zeminou a kolem rostliny půdu sešlapejte (2-3 krát). Navrch můžete použít kompost či rašelinu.
•    Vysazený strom důkladně zalijte.

Pokud vysazujete stromky s obnaženými kořeny, musíte jejich kořeny před sázením zkrátit asi o třetinu a nechat je minimálně den v odstáté vodě, aby ji mohly nasát. Při sázení je dobré stromky ukotvit přivázáním ke kůlu (vysokému pod korunu stromu), který umístěte do nezasypané jámy.

Jehličnany, stálezelené listnáče a vzrostlejší keře sázejte v kořenovém balu, který je odolnější vůči vysychání kořenů. Jámu vykopejte větší, než je bal a dostatečně hlubokou, aby byla rostlina ve stejné rovině jako před přesazením (úroveň poznáte podle tmavšího rozhraní na kmeni).

Kromě ovocných stromů se na podzim sázejí i ovocné keře, jako jsou rybíz, angrešt, maliník či ostružiník. Postup je podobný jako u stromů – nejprve vykopejte dostatečně hluboké jámy s odstupem zhruba 2,5 metru. Na jejich dno umístěte vrstvu kompostu, dobře poslouží i granulovaný hnůj. Před výsadbou je zapotřebí zkrátit příliš dlouhé kořeny keřů a odstranit ty poškozené. Po vysazení ponechte nad zemí 3–6 delších výhonků rostliny (cca 40 cm).

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Výsadba stromů na podzim:

Výsadba stromů na podzim
Výsadba stromů na podzim
Výsadba stromů na podzim
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zeleň tak to je něco pro mě
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles