Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výstava Ve stínu normalizace 69-89

18. 10. 2019 | Kultura
Venkovní výstava pořádaná k 30. výročí sametové revoluce proběhne od 9.října do 4.listopadu tohoto roku v prostoru horního středového pruhu Václavského náměstí. Zahájena bude vernisáží dne 9.října od 17 hodin v prostoru výstavy. Venkovní výstava, kterou pořádá spolek Sdružení Nového Města pražského, a která byla zařazena mezi oficiální akce podpořené magistrátem hl. m. Prahy v rámci oslav 30. výročí Sametové revoluce, připomíná na 24 panelech období normalizace, a to přímo v prostoru Václavského náměstí prostřednictvím unikátních dobových fotografií z archivu ČTK.

Na jednotlivých panelech budou prezentovány dobové fotografie odpovídající zvoleným tematickým okruhům, s popisky v českém a anglickém jazyce. Jako doprovodný program budou v rámci výstavy pořádané komentované prohlídky výstavy a vycházky po Václavském náměstí přibližující jak v letech 1969–1989 náměstí vypadalo. Výstava je pro veřejnost bezplatná, na vycházku s komentovanou prohlídkou je nutné se pro omezenou kapacitu předem registrovat.

„V letošním roce si připomínáme dvě významná výročí novodobých českých dějin. Prvním je upálení Jana Palacha v lednu 1969 a druhým pád komunistického režimu v listopadu 1989, související s pádem železné opony a rozpadem celého Východního bloku. Obě události výstavarámují období tzv. normalizace, nastolené po násilném potlačení pražského jara vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968,“ uvádí Monika Vlková, projektová manažerka Sdružení Nového Města pražského. „Výstava je rámována klíčovými událostmi roku 1969 a 1989, jejichž kulatá výročí si letos připomínáme. Sleduje tak postupně narůstající odpor proti totalitnímu režimu, který vyvrcholil v listopadu 1989 právě na Václavském náměstí. Zároveň však ukazuje každodenní život v sedmdesátých a osmdesátých letech tak, jak se odvíjel v srdci Prahy na Václavském náměstí,“ dodává Monika Vlková.

Jan Palach se svým tragickým činem snažil vyburcovat národ, rychle se smiřující s novou politickou realitou a utahujícími se šrouby totalitního režimu. V tehdejší mezinárodní konstelaci se však nic změnit nemohlo, a tak se Palachův pohřeb stal symbolickým pohřbem celospolečenských nadějí v demokratizaci socialismu. O třicet let později se mezinárodní situace změnila a občanská společnost se znovu probudila. Sametová revoluce smetla komunistický režim a vrátila Československo mezi demokratické státy.     
„Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí.“ (Jan Palach, 1969)
„Kdy – když ne teď? Kdo – když ne my?“ (listopad 1989)

Zdroj, foto: Sdružení Nového Města pražského, z.s


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !