Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zachraňte svůj obraz účinným domácím čištěním

10. 11. 2013 | Domácnost
Bytové doplňky jsou krásné a velmi užitečné pro zvelebení domácnosti. Zároveň se ale také jedná o spolehlivé lapače prachu, což už tak užitečné není. Domácí práce proto zahrnuje i pravidelné otírání, praní a čištění všech bytových doplňků v domě. Většinou zde nehrozí riziko poškození, ale v případě obrazů musíte být mnohem opatrnější.

Starejte se o obrazy pečlivě a opatrně

Čištění zaprášených a zašlých obrazů není právě jednoduché a při neodborně provedeném čištění můžete takový obraz nenávratně poškodit. Nemusíte ale přenechávat čištění odborníkům, pokud znáte jednoduché triky, jak obraz zbavit znečištění.

Důležité je ovšem i umístění obrazu. Nemůžete pověsit obraz do koupelny či nad sporák do kuchyně a očekávat, že bude stačit čas od času oprášit obraz prachovkou. Vlhkost, pára a výpary působí na obrazy velmi negativně a jejich využití v těchto prostorech proto není žádoucí.

Zachraňte svůj obraz účinným domácím čištěnímI v případě, že máte obrazy pověšené v obývacím pokoji nebo ložnici dochází k jeho zaprášení. Většinou postačí čistý štětec, prachovka nebo jemný kartáček.

Pokud je ovšem zašpinění vážnější, nebo jsou barvy obrazu příliš mdlé a nevýrazné, budete muset vyzkoušet účinnější metody.

Ručně malovaný obraz za sklo nepatří!

Při výběru metody čištění musíte nejprve vědět, jaký druh obrazu vám na stěně visí. Nejlepší ochranou pro většinu obrazů je samotná prevence. Fotografie, plakáty, grafiky nebo pastely chraňte raději sklem a rámem. Ušetříte si tak starosti s jejich čištěním. Prach z kreseb odstraňujte raději pouze čistou prachovkou. Nikdy na ně nepoužívejte vodu. Nenávratně byste obraz poničili.

Na čištění obrazů využijte chleba, brambor nebo cibuli

Pokud vás zajímají lidové pomůcky, které téměř nic nestojí a najdete je téměř v každé domácnosti, můžete vyzkoušet například kuličku z chlebového těsta, kteroupomalu a krouživými pohyby po obraze vyčistíte i zašlou špínu. Někdy ovšem kousky chleba mohou ulpět na obrazu a vsakovat vlhkost. Není to tedy příliš spolehlivý prostředek na čištění obrazů.

Slabá vrstva leštěnky na nábytek dokáže obraz nejen rozjasnit ale také zakonzervovat proti budoucímu zaprášení. S leštěnkou ovšem musíte pracovat velmi opatrně a držet se pravidla, že méně je někdy více.

Velký úspěch má při čištění malovaných obrazů obyčejná cibule. Nejenom, ževyčistí z obrazu i skutečně zašlou špínu, ale navíc oživí a prozáří barvy obrazu. Pro čištění obrazu se tedy zdá prozatím nejideálnější. Podobné účinky slibuje také rozkrojená brambora, která ovšem prozatím takový úspěch nemá.

Pokud nic nepomáhá, svěřte obraz raději do rukou odborníka

Kromě lidových prostředků samozřejmě existují také profesionální možnosti, které zahrnují nejen příslušenství pro čištění obrazů, ale také pro čištění optiky, které se na obrazy skvěle hodí. Při čištění obrazu si proto vždy nejprve ujasněte, jaký styl malby na stěně máte a kterými prostředky mu nelze ublížit. Dbejte také na pravidelné větrání v místnosti, kde obraz visí a nezapomínejte ani na jeho renovaci, jelikož i špatně usazený rám nebo nevhodná poloha obrazu můžou mít za následek jeho poškození.

Zdroj, foto: Obrazy na stěnu


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zachraňte svůj obraz účinným domácím čištěním:

Zachraňte svůj obraz účinným domácím čištěním
Zachraňte svůj obraz účinným domácím čištěním
Zachraňte svůj obraz účinným domácím čištěním
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tak raději žádný chleba ani cibule. Zkusit čistit vatou a dětským mýdlem. Nebo dětským vlhkým ubrouskem. Jinak by měli nastoupit odborníci.
Ručně malované obrazy za sklo patří, pouze malované olejem nebo akrylem se nezasklívají.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles