8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Záhada pěstováni fíkusu - benjamínek

7. 04. 2013 | Zahrádka

Před asi 20 lety mi syn přinesl v květináči minifíkus - benjamínek. Měla jsem z něho velikou radost, byl asi 30 cm vysoký a krásně zbarvený - takový s bílými skvrnami a kraji. Vím, že benjamínek je pokojová květina, mám ho umístěný v rohu místnosti na východ, není vystaven přímému slunci, ani průvanu a je spíše v polostínu.

Benjamínka nechávám stále na jednom místě, takže by mu nemělo hrozit přizpůsobování se novým podmínkám. Zalévám jednou za týden a hlavně ho nepřelévám, vím, že by mu to neprospívalo. Podlahové vytápění také nemáme, to prý jim také nesvědčí. Hnojím ho  hnojivem na barevné lístky a rosím ho, když se v zimě topí. Ovšem minifíkus benjamínek mi vůbec neroste, za těch 20 let občas vyrazí nové lístky.Prostě se zasekl a neroste a neroste. Studenou zálivku mu nedávám, stále mám na květiny připravenou vodu odstátou, na parapetu není, je na stojánku na květiny.

fíkusSlyšela jsem, že přestane růst, když má malý květináč, ale když ho přesazuji, dám mu vždy o trošku větší. Občas omyji lístky destilovanou vodou a slyšela jsem, že se může omývat i odstředěným mlékem. To ale nedělám, nevím proč, ale bojím se. Jako raritku jsem slyšela, že s květinami se má mluvit, to sice nedělám, ale kamarádky mi tvrdí, že s květinami mluví a rostou jim jak z vody. Prohlížím i listy ze spoda, prý by tam mohli být červci, ale nic tam není. Přestože neroste nebo jen málo, tak jednou za rok mu ostříhám lístky a myslela jsem, že obrazí a zhoustne. Nic takového se neděje. Nevím, zda by pomohl samozavlažovací květináč.

Rostlinku mám uloženou v místnosti, kde vůbec netopíme, ale zima tam není, jde tam teplo z ostatních místností. Když ho přesazuji, kořeny má zdravé a tak je mi záhadou, proč ten benjamínek mi neroste. Takhle stará rostlina by už musela mít 2 metry a on má jen asi 40 cm. A tak nevím, kde dělám chybu a prosím, milé chytré ženy, poraďte mi prosím. Už jsem přečetla tolik příruček, vyslechla tolik babských rad a on prostě stávku a stávkuje.

Kosanka - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Záhada pěstováni fíkusu - benjamínek:

Záhada pěstováni fíkusu - benjamínek
Záhada pěstováni fíkusu - benjamínek
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
MĚ TAKY MOC NEROSTE
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky ho mám.Starám se o něj jako o ostatní rostliny.Nevím,jestli je to jenom pověra,ale při zalíváním si s nimi povídám,prý to pomáhá.Zatím mi dobře roste,žádné hnojivo nepoužívám.Mám i ten dvoubarevný a taky dobře roste.
Obrázek uživatelky
profil
no však buď a nebo ale většinou ano obrazí, ještě se mě nestalo, že by neobrazilSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moje milá - mám jen jednu radu,zavřít oči - stisknout zuby a kluka benjamínka dost ostříhat....aby zbyla tak třetina původní rostliny - a je to buď a nebo - ale většinou pěkně obrazí a zhoustne...v přírodním prostředí je to opadavá rostlina - myslím,takže stříhám každé jaro - a v zimě nechávám trochu odpočívat v chladnější místnosti a s menší zálivkou...tak ať ti pěkně roste a OSTŘÍHEJ svoji rostlinu...pá.janaSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...ale já s ním zacházím s jako každou květinkou, občas zaleju a kolikrát i na poslední chvilu, protože už má skleslé listy, ale mohu klidně říct na jaře ostříhám tak abych z něho měla stromek a je pravda, že mu to chvilu dá než obrazí, ale jede dál, jak blázen. 1x za rok přesadím a nedávám ani hnojení. Několikrát jsem už dělala i odnože takže má celá rodina po stromku a přítel dokonce dělá i bonsaj a je moc hézká. Takže myslím velice nenáročná květinka pro měSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles