Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zahradní nábytek pro pravý letní požitek

11. 06. 2013 | Zahrádka
Za rohem je léto, kdy je práce na zahradě v plném proudu. Květiny vyžadují pravidelný přísun vláhy, tráva neustále nabývá na svém objemu a pomalu začínáte sklízet první lahodné plody. Nicméně pozdní teplá letní odpoledne přímo vybízejí k lenošení a sladkému nicnedělání. Ideálním místem pro odpočinek je právě vlahá zahrada, kde si ve stínu stromů můžete krásně hovět v zahradním křesle či lehátku.

Proto byste se již nyní měli zamyslet nad výběrem toho pravého nábytku pro vaše potřeby a zahradu. Možností se nabízí několikero, přičemž každý zahradní nábytek se liší materiálem, vzhledem, praktičností či odolností. Před koupí je však dobré rozmyslet si, k jakým účelům nábytek budete využívat a jak velký máte prostor pro jeho uskladnění.

Kovový nábytek

V případě, že si chcete na vaši zahradu pořídit kus stylového nábytku, který připomíná časy dávno minulé, kov je ideálním materiálem. Nejen díky svým estetickým vlastnostem, ale především díky pevnosti a dlouhé životnosti se těší značné oblibě. Dbejte rovněž na povrchovou úpravu, která musí být provedena buď pozinkováním či ošetřena práškově naneseným lakem. Jedině tak bude zaručena dlouhá životnost kovového nábytku. V případě kovového nábytku se nemusíte obávat příliš vysoké hmotnosti, neboť moderní kusy jsou vyrobeny z moderních odolných slitin, s nimiž zvládne hravě manipulovat každý.

Zahradní nábytek pro pravý letní požitekNábytek z tvrdého dřeva

Dřevo je tradiční přírodní materiál, který skvěle zapadne do každé zahrady. Je příjemné na dotek a manipulace s ním je snadná. Do zahrad se doporučuje vybírat nábytek z extrémně odolných tropických dřevin, jimiž jsou například teak, meranti či eukalyptus. Nábytek z těchto dřevin se vyznačuje pevností a dlouhou životaschopností. Nicméně tak jako každý dřevěný předmět potřebuje každoroční péči, která spočívá v nenáročném napuštění speciálními oleji. V případě, že se některé kusy nábytku jeví jako příliš tvrdé na sezení, dá se tento pocit utlumit vhodným polstrováním, které zaručí, že budete odpočívat jako v křesle. Při nákupu dřevěného nábytku se nemusíte orientovat pouze na základě jeho vzhledu a funkčnosti, ale také podle značky „FSC“, která je zárukou původu dřeva z ekologického a sociálně zodpovědného lesního hospodářství.

Proutěný nábytek

Nábytek z proutí se hodí především do zahrad pyšnících se zastřešenou terasou, altánem či pergolou. Svým vzhledem v mnohých evokují dojem přímořského letoviska, což z nich činní ideální nábytek do parných letních dní. Nicméně přírodní proutí má tu negativní vlastnost, kterou je nesnášenlivost s vodou. Pokud vám proutěný zahradní nábytek zmokne, či bude vystaven moc dlouho vysokým teplotám, může dojít k jeho trvalému poškození. Alternativou k bazénům či do zahrad bez možnosti zastřešení, je nábytek z umělého ratanu, který dobře odolává negativním vlivům počasí. Tento typ nábytku vyžaduje minimální údržbu. Abyste ho udrželi v čistotě, stačí ratan otřít vlhkým hadříkem a v zimních měsících ho skladovat v suchých prostorech.

Praktičnost především

Dřevěný nábytek, ale i ostatní druhy, by měly naplňovat jak funkční tak praktické předpoklady. Dbejte proto, abyste vybrali dostatečně velký stůl, k němuž se pohodlně vejde vámi požadovaný počet židlí či křesel. Pokud si chcete dopřávat romantických večerů ve dvou, postačí vám velikost stolu pohybující se okolo rozměru 60 x 60 x 74 cm, na nějž se pohodlně vejde pohoštění pro dva i svíčka k dotvoření celkové atmosféry. Pro čtyřčlennou rodinu je ideální variantou na terasu stůl o rozměrech 130 x 80 cm. Ke stolům, jejichž rozměry přesahují hodnoty 140 x 80 cm, lze usadit pohodlně 6 osob – a v takovém počtu se již dají pořádat příjemné zahradní dýchánky.

Tip odborníka: Zahradní nábytek pro pravý letní požitek

„Hleďte také na vlastnosti nábytku, jež vám zpříjemní chvíle v nich strávené a také manipulaci s nimi. Polohovatelnost opěradel může ulevit vašim zádům – mnohá křesla nabízejí 3 až 5 poloh, přičemž některá navíc nabízejí podložky pro podepření nohou. Především u sestav menších rozměrů se můžeme setkat se skládatelností jednotlivých komponentů, které tak výrazně zmenší svůj objem a dají se snáze uskladnit. Výjimkou není ani možnost stohovatelnosti křesel a židlí,“ upozorňuje Karel Rubeš.

Plastový nábytek

Klasikou mnoha zahrad se stal plastový nábytek, který vyžaduje naprosto minimální údržbu a je k dostání v mnoha barevných a designových variantách. Aby nábytek nevypadal zašle, stačí ho párkrát přetřít vlhkým hadrem či umýt vodou se saponátem a nábytek se bude málem blyštit. Mezi nesporné klady rovněž patří dlouhá životnost, jednoduchá manipulace a skladnost. Plastový nábytek je rovněž dobré kombinovat s trendově potištěnými poduškami a ubrusy, které mu přidají na estetičnosti.

Na co si dát při výběru zahradního nábytku pozor?

-    Polohovatelnost židlí a křesel
-    Stohovatelnost židlí a křesel
-    Tvar stolu, jeho velikost a možnost rozložení
-    Možnost umístění slunečníku
-    Možnost dokoupení dalších židlí a křesel
-    Náročnost na údržbu
-    Postranní odkládací stolky
-    Vodoodpudivost tkanin

Maximální lenošení

Zahradní lehátka by neměla chybět na žádné zahradě či terase, neboť poskytují ten pravý požitek z odpočívání. Člověk se do nich může pohodlně zabořit, lehnout si a přitom mít stále přehled o okolním dění a plnými doušky si tak vychutnávat letní teplo. Volit lze opět z mnoha a mnoha variant, kdy tou nejjednodušší je lehátko z plachtoviny natažené na trubkovité konstrukci. Pro usnadnění vstávání by nemělo chybět opěrátko, samozřejmostí by měla být též možnost polohování. U kovových lehátek věnujte pozornost povrchové úpravě. Především k bazénům se hodí oleji napuštěná dřevěná lehátka, kterým nevadí přímý kontakt s vodou. Pro umocnění letní pohody doporučujeme pořídit si speciální servírovací stolky, jež nezabírají mnoho místa a díky nimž budete mít malé občerstvení vždy po ruce.

Mnohé z nás a především pak děti potěší zahradní houpačka, která může sloužit nejen k letní zábavě na zahradě, ale i k pohodovému zhoupnutí a ukolébání po pracovním vytížení. U tohoto nábytku je nejstěžejnější dát pozor na pevnost konstrukce. Aby byla pevná, pohyblivé části aby nevrzaly a polstrování aby bylo dostatečně pohodlné. Minimální tloušťka polstrování se udává 5 cm, přičemž výhodou jsou vlastnosti vodoodpudivých tkanin. Pořiďte si houpačku s nepromokavou střechou, z níž bude radost pozorovat vlahý letní deštík zkrápějící květy a plody vaší zahrady.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
užitečný článek. Jen bych uvítala víc fotografií. Chtěla bych koupit houpačku, takže taky se koukám a srovnávám. Proto mi tady chybí ty fotografie.
Obrázek uživatelky
profil
U nás taky Smajlík Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles