Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zahradní nábytek pro pravý letní požitek

11. 06. 2013 | Zahrádka
Za rohem je léto, kdy je práce na zahradě v plném proudu. Květiny vyžadují pravidelný přísun vláhy, tráva neustále nabývá na svém objemu a pomalu začínáte sklízet první lahodné plody. Nicméně pozdní teplá letní odpoledne přímo vybízejí k lenošení a sladkému nicnedělání. Ideálním místem pro odpočinek je právě vlahá zahrada, kde si ve stínu stromů můžete krásně hovět v zahradním křesle či lehátku.

Proto byste se již nyní měli zamyslet nad výběrem toho pravého nábytku pro vaše potřeby a zahradu. Možností se nabízí několikero, přičemž každý zahradní nábytek se liší materiálem, vzhledem, praktičností či odolností. Před koupí je však dobré rozmyslet si, k jakým účelům nábytek budete využívat a jak velký máte prostor pro jeho uskladnění.

Kovový nábytek

V případě, že si chcete na vaši zahradu pořídit kus stylového nábytku, který připomíná časy dávno minulé, kov je ideálním materiálem. Nejen díky svým estetickým vlastnostem, ale především díky pevnosti a dlouhé životnosti se těší značné oblibě. Dbejte rovněž na povrchovou úpravu, která musí být provedena buď pozinkováním či ošetřena práškově naneseným lakem. Jedině tak bude zaručena dlouhá životnost kovového nábytku. V případě kovového nábytku se nemusíte obávat příliš vysoké hmotnosti, neboť moderní kusy jsou vyrobeny z moderních odolných slitin, s nimiž zvládne hravě manipulovat každý.

Zahradní nábytek pro pravý letní požitekNábytek z tvrdého dřeva

Dřevo je tradiční přírodní materiál, který skvěle zapadne do každé zahrady. Je příjemné na dotek a manipulace s ním je snadná. Do zahrad se doporučuje vybírat nábytek z extrémně odolných tropických dřevin, jimiž jsou například teak, meranti či eukalyptus. Nábytek z těchto dřevin se vyznačuje pevností a dlouhou životaschopností. Nicméně tak jako každý dřevěný předmět potřebuje každoroční péči, která spočívá v nenáročném napuštění speciálními oleji. V případě, že se některé kusy nábytku jeví jako příliš tvrdé na sezení, dá se tento pocit utlumit vhodným polstrováním, které zaručí, že budete odpočívat jako v křesle. Při nákupu dřevěného nábytku se nemusíte orientovat pouze na základě jeho vzhledu a funkčnosti, ale také podle značky „FSC“, která je zárukou původu dřeva z ekologického a sociálně zodpovědného lesního hospodářství.

Proutěný nábytek

Nábytek z proutí se hodí především do zahrad pyšnících se zastřešenou terasou, altánem či pergolou. Svým vzhledem v mnohých evokují dojem přímořského letoviska, což z nich činní ideální nábytek do parných letních dní. Nicméně přírodní proutí má tu negativní vlastnost, kterou je nesnášenlivost s vodou. Pokud vám proutěný zahradní nábytek zmokne, či bude vystaven moc dlouho vysokým teplotám, může dojít k jeho trvalému poškození. Alternativou k bazénům či do zahrad bez možnosti zastřešení, je nábytek z umělého ratanu, který dobře odolává negativním vlivům počasí. Tento typ nábytku vyžaduje minimální údržbu. Abyste ho udrželi v čistotě, stačí ratan otřít vlhkým hadříkem a v zimních měsících ho skladovat v suchých prostorech.

Praktičnost především

Dřevěný nábytek, ale i ostatní druhy, by měly naplňovat jak funkční tak praktické předpoklady. Dbejte proto, abyste vybrali dostatečně velký stůl, k němuž se pohodlně vejde vámi požadovaný počet židlí či křesel. Pokud si chcete dopřávat romantických večerů ve dvou, postačí vám velikost stolu pohybující se okolo rozměru 60 x 60 x 74 cm, na nějž se pohodlně vejde pohoštění pro dva i svíčka k dotvoření celkové atmosféry. Pro čtyřčlennou rodinu je ideální variantou na terasu stůl o rozměrech 130 x 80 cm. Ke stolům, jejichž rozměry přesahují hodnoty 140 x 80 cm, lze usadit pohodlně 6 osob – a v takovém počtu se již dají pořádat příjemné zahradní dýchánky.

Tip odborníka: Zahradní nábytek pro pravý letní požitek

„Hleďte také na vlastnosti nábytku, jež vám zpříjemní chvíle v nich strávené a také manipulaci s nimi. Polohovatelnost opěradel může ulevit vašim zádům – mnohá křesla nabízejí 3 až 5 poloh, přičemž některá navíc nabízejí podložky pro podepření nohou. Především u sestav menších rozměrů se můžeme setkat se skládatelností jednotlivých komponentů, které tak výrazně zmenší svůj objem a dají se snáze uskladnit. Výjimkou není ani možnost stohovatelnosti křesel a židlí,“ upozorňuje Karel Rubeš.

Plastový nábytek

Klasikou mnoha zahrad se stal plastový nábytek, který vyžaduje naprosto minimální údržbu a je k dostání v mnoha barevných a designových variantách. Aby nábytek nevypadal zašle, stačí ho párkrát přetřít vlhkým hadrem či umýt vodou se saponátem a nábytek se bude málem blyštit. Mezi nesporné klady rovněž patří dlouhá životnost, jednoduchá manipulace a skladnost. Plastový nábytek je rovněž dobré kombinovat s trendově potištěnými poduškami a ubrusy, které mu přidají na estetičnosti.

Na co si dát při výběru zahradního nábytku pozor?

-    Polohovatelnost židlí a křesel
-    Stohovatelnost židlí a křesel
-    Tvar stolu, jeho velikost a možnost rozložení
-    Možnost umístění slunečníku
-    Možnost dokoupení dalších židlí a křesel
-    Náročnost na údržbu
-    Postranní odkládací stolky
-    Vodoodpudivost tkanin

Maximální lenošení

Zahradní lehátka by neměla chybět na žádné zahradě či terase, neboť poskytují ten pravý požitek z odpočívání. Člověk se do nich může pohodlně zabořit, lehnout si a přitom mít stále přehled o okolním dění a plnými doušky si tak vychutnávat letní teplo. Volit lze opět z mnoha a mnoha variant, kdy tou nejjednodušší je lehátko z plachtoviny natažené na trubkovité konstrukci. Pro usnadnění vstávání by nemělo chybět opěrátko, samozřejmostí by měla být též možnost polohování. U kovových lehátek věnujte pozornost povrchové úpravě. Především k bazénům se hodí oleji napuštěná dřevěná lehátka, kterým nevadí přímý kontakt s vodou. Pro umocnění letní pohody doporučujeme pořídit si speciální servírovací stolky, jež nezabírají mnoho místa a díky nimž budete mít malé občerstvení vždy po ruce.

Mnohé z nás a především pak děti potěší zahradní houpačka, která může sloužit nejen k letní zábavě na zahradě, ale i k pohodovému zhoupnutí a ukolébání po pracovním vytížení. U tohoto nábytku je nejstěžejnější dát pozor na pevnost konstrukce. Aby byla pevná, pohyblivé části aby nevrzaly a polstrování aby bylo dostatečně pohodlné. Minimální tloušťka polstrování se udává 5 cm, přičemž výhodou jsou vlastnosti vodoodpudivých tkanin. Pořiďte si houpačku s nepromokavou střechou, z níž bude radost pozorovat vlahý letní deštík zkrápějící květy a plody vaší zahrady.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já doporučuju ratan. Máme na zahrádce tuhle soupravu http://www.nabytek-ratan.cz/ratan-umely/176-atmosphere-dva-barevne-druhy-potahu-v-cene.html a je to prostě pecka! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekny článok a kovový alebo ratanový nábytok ak môžem oporučiť
Obrázek uživatelky
profil
Mám vybraný kovový.Počkám jestli nepůjdou s cenou dolů.
Obrázek uživatelky
profil
Taky bych chtěla koupit na chatu nějaký nový nábytek ,ale stále uvažuji, zda mám koupit umělý ratan ,který se mi moc líbí,a nebo kovový nábytek .Do prázdnin se musím rozhodnout.
Obrázek uživatelky
profil
to určitě nekupuj plastovou, ale raděj trošku dražší a oku více lahodící - umělý ratan nebo kov
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice