Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zákeřným průjmem onemocní v ČR každý rok více než 150 000 dětí

8. 11. 2014 | Dětské nemoci
Přestože průjmová onemocnění bývají často podceňována, ročně na světě způsobí více než 2 miliony úmrtí dětí1. Průjmová onemocnění mohou způsobit těžkou dehydrataci, selhání ledvin i celkový kolaps organizmu. Nejčastější příčinou infekčního průjmu u dětí jsou rotavirové infekce, které ročně v ČR zasáhnou více než 150 000 dětí.

Nemocniční prostředí je nejen zařízením, kde se děti léčí, ale také je místem jejich vzájemného úzkého kontaktu, protozde snadno dochází k přenosu některých onemocnění. Dítě, které absolvuje léčbu v nemocnici, se snadno může nakazit silným infekčním průjmem a musí bojovat s další zdravotní komplikací. Rotaviry jsou velmi odolné viry odolávající většině čisticích prostředků. Přenášejí se nejen osobním kontaktem, ale nákaza číhá na děti i na oblíbených hračkách, na kterých virus dokáže přežít až 10 dní.

NEMOCNICE A DĚTSKÉ KOLEKTIVY JAKO ZDROJ NÁKAZY
Infekční složka onemocnění se šíří velmi rychle, zejména v uzavřeném prostředí. Zvláště v období, kdy jsou nemocniční dětská oddělení plná, dochází k rozšíření nákazy mezi pacienty velmi snadno.  V nemocnici se léčí řada dětí, které jsou hospitalizovány s Zákeřným průjmem onemocní v ČR každý rok více než 150 000 dětíinfekčním průjmem. Původcem onemocnění je často salmonela nebo kampylobacter, nejčastěji však jde o rotavirové infekce, které se v dětském kolektivu šíří velmi snadno. V nemocnici, podobně také v dětských kolektivech, tak stačí jediné infekční dítě, které se stane zdrojem nákazy pro všechny ostatní děti na oddělení nebo ve skupině.

Rotaviry ohrožují zejména kojence a děti do dvou let, u kterých mohou způsobit těžkou dehydrataci, která může vést až k úmrtí kojence. Nejtěžší průběh mívá první prodělaná infekce.

HROZÍ DEHYDRATACE I SELHÁNÍ LEDVIN
Infekční průjem může u dítěte způsobit těžkou dehydrataci, která může vyústit až ve ztrátu vědomí, selhání ledvin a kóma. Přestože většina dětí překoná infekci v domácím ošetření, asi 4 tisíce dětí mladších 5 let jsou ročně pro infekční průjmy v České republice hospitalizovány, a přibližně 40 tisíc případů dětí s infekcí vyžaduje lékařskou péči. 35 % procent všech hospitalizovaných dětí je dokonce umístěno na jednotce intenzivní péče. V nemocnici pak dítě zpravidla podstoupí žilní rehydrataci pro doplnění tekutin a minerálů. Výjimečně (0-1 případ/rok) i v České republice dochází k úmrtí dítěte na rotavirovou infekci.

INFEKČNÍ PRŮJMOVÁ ONEMOCNĚNÍ U DĚTÍ:
•    Způsobují odvodnění organismu a narušení rovnováhy iontů a minerálů.
•    Zpravidla stačí domácí ošetření, těžší případy však vyžadují i hospitalizaci v nemocnici.
•    Typické příznaky jsou zvracení, vodnatý průjem a teplota.
•    Nejčastější důvod hospitalizace s infekčním průjmovým onemocněním u dětí jsou rotavirové nákazy.
•    Rotavirovým onemocněním lze předcházet očkováním, kdy se imunizační složka podává ve formě kapek do úst dítěte.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !