8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žaluzie nebo rolety? Aneb jak na venkovní stínění

24. 04. 2013 | Moderní bydlení
Světlo je základ. Ovlivňuje, jak se doma i v práci cítíme. Základem je umět s ním pracovat, především s tím přirozeným, které se mění v závislosti na denní i roční době. Efektivní a současně nejjednodušší způsob, jak s přirozeným osvětlením pracovat, je využívání stínící techniky, která umí díky motorizaci reagovat i na povětrnostní podmínky.

Nejoblíbenějším typem stínící techniky jsou už mnoho let venkovní rolety a žaluzie. Na rozdíl od jejich interiérových variant zadržují sluneční záření již vně objektu a zabraňují tak zbytečnému přehřátí okenní výplně a následně interiéru. Ideální je uvažovat o nich již ve fázi projektování domu či bytu, kdy se předokenní box instaluje pod omítku a není vidět. Samozřejmě si je můžete pořídit i do zabydleného bytu, jen musíte počítat s tím, že box bude částečně vidět.

Žaluzie nebo rolety? Aneb jak na venkovní stínění

A jaký je rozdíl mezi žaluziemi a roletami? Každá má své pro a proti, které jsme shrnuli do následujících bodů:

Žaluzie

•    Estetický prvek fasády
•    Jednoduchá a přesná regulace prosvětlení interiéru


Rolety

•    Možnost stoprocentního zastínění
•    Dobré tepelně izolační vlastnosti
•    Překážka proti vniku nezvaných osob
•    Tlumí hluk


Žaluzie

Rozhodnout se můžete mezi dřevěnou a hliníkovou variantou, která se prodává častěji a je levnější. Hliníkové lamely hodící se v podstatě k jakékoli fasádě a domu i dřevěné žaluzie považované za elegantnější jsou vhodné pro zastínění velkých ploch, a to až do rozlohy 36m2. Hlavní výhodou je pak možnost přesné regulace stínění – od úplného zatemnění až po prosvětlený interiér s příjemným stínem.

Rolety

Pokud však hledáte vysoce účinný druh stínící techniky se zárukou stoprocentního zastínění, který současně dům ochrání před vniknutím nezvaných hostů, pak doporučujeme venkovní rolety s možností montáže na rám okna, přímo do okenního otvoru, či na fasádu. Rolety mají oproti žaluziím také výrazně lepší tepelně izolační vlastnosti, tlumí hluk a dokonale střeží soukromí.

Motorizace

Žaluzie nebo rolety? Aneb jak na venkovní stíněníRolety i žaluzie je možné jednoduše motorizovat či automatizovat a získat tak další výhody včetně zvýšení komfortu. K dispozici je široká škála ovládání od stylových nástěnných ovladačů, které vysílají radiové povely, takže není nutné dělat složitou kabelovou instalaci až po dálkové ovladače „do ruky“. Moderní ovladače stínící techniky mají však i velké množství funkcí, které budou pro uživatele zajímavé. Samozřejmostí je možnost ovládání vícero pohonů jedním ovladačem. Vhodně zvolený ovladač navíc umožňuje stínící techniku naprogramovat a ovládat jí tak automaticky.

Programy můžete využít také v době vaší nepřítomnosti. Různá zařízení se totiž můžou aktivovat v nastavenou dobu a simulovat tak vaši přítomnost, čehož lze využít jako určitou ochranu před zloději, když jste delší dobu mimo domov. Pohony venkovních rolet a žaluzií je navíc možné ovládat automaticky i díky vhodně zvoleným doplňkům.

Komu víc záleží na přesné regulaci a estetickému doplnění fasády, sáhne po žaluziích. Kdo hledá stínění s lepšími izolačními vlastnostmi, vybere si spíše rolety. Výhodou obou však je, že je možné vybavit je pohonem, díky čemuž se zjednoduší jejich ovládání a zároveň zvýší míra energetické úpory a bezpečnosti.

Zdroj, foto: Somfy SAS


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Žaluzie nebo rolety? Aneb jak na venkovní stínění:

Žaluzie nebo rolety? Aneb jak na venkovní stínění
Žaluzie nebo rolety? Aneb jak na venkovní stínění
Žaluzie nebo rolety? Aneb jak na venkovní stínění
Žaluzie nebo rolety? Aneb jak na venkovní stínění
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
My bychom radi s pritelem drevene siroke zaluzie, ale nemuzeme je nikde sehnat :-/ Smajlík kdyby jste některá věděla, dejte prosím vědět Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles