Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zapomenuté klíče nebo hořící žehlička. Jak ochránit domácnost před nejčastějšími riziky?

19. 07. 2023 | Domácnost
-Komerční sdělení-

Domov. Místo, kde trávíme čas s našimi nejbližšími, prožíváme spoustu štěstí a radosti. To se ale může jako mávnutím proutku změnit, když přijde požár, nehoda způsobená vodou, živly anebo nás navštíví lupič. Jaká jsou nejčastější rizika, která v domácnosti hrozí? V článku ale také zjistíte, co dělat, aby žádná katastrofa nenastala, a domov pro vás zůstal vaším bezpečným přístavem.

Vodovodní škody, vichřice, poškození elektroniky, krupobití, krádeže a přepětí v elektrické síti. To jsou nejčastější škody, které pojišťovny v souvislosti s majetkem řeší a řešily i v loňském roce. Vyplývá to ze statistik České asociace pojišťoven, které pravidelně vydává. Takové škody se přitom mohou vyšplhat až na miliony korun.

Nejčastěji voda, nejdražší požár


„U vodovodních škod bylo loni nahlášeno 44,3 tisíce událostí, u vichřice jich bylo 48,6 tisíce. Zatímco ale vichřice a voda způsobují průměrnou škodu okolo 30 tisíc korun, postrachem je na tomto poli zcela jistě požár, kde se průměrná škoda pohybuje na částce bezmála 700 tisíc korun,” přibližuje loňské statistiky Tereza Procházková ze srovnávače Klik.cz.

Zapomenuté klíče nebo hořící žehlička. Jak ochránit domácnost před nejčastějšími riziky?S jejími slovy souhlasí také Tomáš Pořízek, vedoucí komunikace Hasičského záchranného sboru České republiky, požáry jsou totiž také častým důvodem výjezdů. „Ročně vyjedeme k tisícům požárů a z pravidla to bývají ty v domácnostech. Ty ostatní jsou totiž v zemědělství, dopravě, lesnictví apod.,“ uvádí. V loňském roce došlo v domácnostech k 5880 požárům se škodou 909,8 milionu korun.

Statistiky mluví jasně, ve srovnání s předchozím rokem došlo ke zvýšení počtu výjezdů z důvodu požárů o 11 % a škody jsou vyšší o dokonce 31 %. Celkem bylo zraněno 888 osob a 79 osob zemřelo, z toho 70 osob v přímé souvislosti s požárem. Mezi další časté zásahy patří ty v důsledku živelních pohrom jako větrné smršti nebo povodně.

Vyvarovat se katastrof, které mohou výrazně zahýbat s vaším rozpočtem, přitom ve většině případů není nic složitého.

4 nejčastější rizika v domácnostech a jak jim předcházet


1. Požár


Požáry v domácnosti nejčastěji způsobuje elektrický zkrat, přehřátí spotřebiče nebo neopatrné zacházení s otevřeným ohněm například při vaření. Další příčinou jsou svíčky, kouření a požáry způsobené nevědomostí dětí. Jak se jim vyhnout?
    • Instalujte kvalitní detektory kouře a ohně a pravidelně je testujte.
    • Ujistěte se, že elektrické spotřebiče jsou správně připojeny, nejsou přetěžovány a při odchodu z domova řádně vypojeny z elektřiny.
    • Neponechávejte zapnuté spotřebiče nehlídané, zejména při opuštění domu.

2. Voda


Pokud se včas kapající kohoutek či protékající toaleta vyřeší, až tak moc se neděje. Horší je prasklá trubička pod dřezem či u pračky, prasklé potrubí nebo rovnou rozbité vodovodní zařízení. V takovém případě většinou dojde ke zničení podlahy a stěn a k poškození věcí, které v místnosti stojí, o vytopení sousedů nemluvě. Na co si dát pozor?
    • Pravidelně kontrolujte a udržujte veškeré potrubí a vodovodní zařízení a na pomoc si klidně přizvěte i odborníka.
    • Ještě pozornější buďte v zimním období, aby nedocházelo k zamrzání a praskání potrubí, dlouhodobě neobývané místnosti temperujte.
    • Zkontrolujte kvalitu a těsnost sprchových koutů, van, umyvadel a toalet. Nezapomeňte, že ne všechny defekty musejí být na viditelném místě.
    • Do odtoků nikdy nelijte vařící vodu, pravidelně kontrolujte stav trubek, jimiž voda vytéká.

3. Živly


V posledních letech stále častější extrémní povětrnostní podmínky mohou poškodit střechu, okna, fasádu i další části domu. Ale také mohou znehodnotit vše v podkroví a v případě otevřených oken i v dalších místnostech. Jak tomu zabránit?
    • Udržujte střechu v dobrém stavu a pravidelně ji kontrolujte kvůli případnému poškození.
    • Vždy, když opouštíte domov, pečlivě zavřete všechna okna, i když předpovídají slunce. Vichřice či kroupy se mohou objevit i během pár minut.
    • Investujte do záložních opatření, jako je zavírání okenních křídel na dálku, instalace krycích plachet či pevných venkovních žaluzií.

4. Krádež


Při krádežích nejčastěji mizí cenné předměty, elektronika a šperky, někdy ale může zmizet vše, co doma máte. Jak zlodějům práci co nejvíc ztížit?
    • Vstupy do domu zabezpečte kvalitními zámky na dveřích a oknech.
    • Používejte domácí alarmové systémy a bezpečnostní kamery. Ty moderní vás také často upozorní na neoprávněné vniknutí.
    • Zavírejte a zamkněte dveře a okna, když jste mimo domov. Zavřít na záklapku, i když je zvenku koule, určitě nestačí. Pokud vás v takovém případě vykradou, s plněním pojišťovny se můžete rozloučit.

Být připraven, ne překvapen


S nenadálými událostmi může pomoct pojištění. Na tomto poli rozlišujeme dva druhy, které si lidé často pletou, a to nemovitosti a domácnosti. Ať už bydlíte v domě či bytě, hodit se vám budou obě. Jaký je ale mezi nimi rozdíl? Když si představíte dům jako dětskou hračku, vše, co z něj vysypete, když ho otočíte vzhůru nohama, kryje pojištění domácnosti. To, co zůstane, spadá pod nemovitost.

Existuje ale pár výjimek například v podobě kuchyňské linky, napevno připevněných skříněk či polic nebo radiátorů, které často kryje i pojištění domácnosti. Pokud si tedy budete sjednávat pojištění, ideální je zvolit domácnost i nemovitost od jedné společnosti. Kromě toho, že by si spolu oba produkty měly rozumět, a tedy nebudete dvakrát platit za to samé, můžete také dosáhnout na zajímavou slevu.

Pro pojištění domácnosti ale hovoří i další fakta „Zatímco pojištění nemovitosti je sjednané na velkou část domů, u domácností se jedná o mnohem nižší počet, jak ukazují data z našeho srovnávače. Lidé si přitom neuvědomí, že třeba při vytopení bytu mohou získat krytí nejen na zničené spotřebiče, ale prakticky na veškeré vybavení i další věci. Není přitom výjimkou, že pořizovací cena nového vybavení přesahuje i milion korun. Pro škodu, kterou způsobíme vytopením třeba sousedům, doporučujeme mít sjednané pojištění odpovědnosti, které pojišťovny nabízí právě k pojištění domácnosti i nemovitosti,” říká Procházková.

Pojištění domácnosti: na co si dát pozor


Procházková zároveň radí, na co si dát pozor při výběru nejen pojistného produktu, ale také konkrétní pojišťovny. U pojištění domácnosti je nejdůležitější přesně určit cenu majetku. Ideálně tak, že si vezmete tužku a papír, projdete byt či dům a sepíšete seznam věcí, které tu máte, s jejich hodnotou, za níž byste je nyní pořídili. Neméně podstatné jsou také zkušenosti ostatních klientů. Nejnižší cena pojištění může být sice lákavá, pokud je ale instituce liknavá v pojistném plnění, mohou vám na konci zbýt jen oči pro pláč.

Dalším důležitým faktorem je spoluúčast, kdy platí, že nízká neznamená ta nejlepší. Mít spoluúčast například 1000 Kč se sice hodí, když se vám rozbije tablet za pár tisíc, významně ale prodražuje pojistné, které si navíc sjednáváte hlavně na závažnější události jako požár, živly nebo vytopení. V neposlední řadě byste si také pečlivě měli přečíst Pojistné podmínky. Soustřeďte se nejen na limity krytí, ale také na výjimky.

Při dobrém povědomí o nejčastějších rizicích, která v domácnostech hrozí, a přijetí správných preventivních opatření můžeme minimalizovat nejen materiální škody, ale také stres a nepříjemnosti spojené s nehodami. Pokud budete proaktivní, dbát na bezpečnost a záda si necháte krýt kvalitním pojištěním, bude váš domov napořád místem, kde se cítíte nejen dobře, ale hlavně bezpečně.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !