8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Září na zahradě - nezapomněli jste na některé práce?

11. 10. 2008 | Zahrádka
Září patří mezi nejkrásnější měsíce. Bývá ještě teplé počasí a na zahrádkách je stále co ozobávat při čekání než se třeba ugriluje maso. Ale posezení u grilu a mlsání plodů zahrádky si musíme zasloužit, takže nejdříve práce :

Stromy:

Vysazujeme nebo přesazujeme jehličnanany, ovocné stromy a stálezelené dřeviny. Na stromech ořežeme suché větve. Začátkem měsíce ještě protrháváme jablka – malé a červivé plody zbytečně ubírají sílu stromu . Po protrhání plody,  které zůstanou poporostou takřka před očima. Sklízíme zralé ovoce. Ovocné stromy přihnojujeme.

září na zahraděVinná réva:

Zaštipujeme letorosty za 6. – 8. listem, aby se rostlina nevysilovala. Sklízíme zralé plody, chráníme před špačky buďto sítí, nebo stačí uvázat kolem vína několik vyřazených CD. Poletujících lesklých disků se ptáci bojí.

Trvalky:

Ostříháme odkvetlé trvalky, traviny již nestříháme. Choulostivější rostliny a pokojovky můžeme pomalu sklízet do skleníků a zimních zahrad či bytů. Před tím je však pečlivě prohlédneme, nemají –li na sobě nějaké škůdce či chorobu. Uklízíme jen rostliny zdravé , řádně ošetřené !!

Je vhodná doba na dělení a výsadbu kosatců a trvalek, na řízkování dřevitých druhů trvalek.

Pravidelně odstraňujeme odkvetlé květy na všech rostlinách, aby se zbytečně nevysilovaly. Květy necháváme jen tam, kde si chceme později brát semena na další výsadbu.

Přesadíme  bylinky a pažitku do květináčů, abychom měli v zimě v kuchyni něco čerstvého zeleného po ruce.

U chryzantém vyštipujeme postranní květy, aby vrcholové květy byly velké a silné.

září na zahraděMuškáty :

Je nejlepší období na odebírání výhonků na sazenice na příští rok. Odebíráme asi 10 cm výhony bez poupat a květů, které necháme mírně zaschnout, pak namočíme do stimulátoru pro zakořenění, zapíchneme do vlhkého substrátu  a lehce přitlačíme do zeminy. Udržujeme vlhké, nepřemokřujeme.

Více o muškátech a jejich sázení se dozvíte v našem článku:
Muškáty - ozdoba balkonů a oken

Jahody:

Je nejvyšší čas udělat nové záhony a zasadit do nich předpěstované  sazenice jahod, aby se rostliny stihly dobře ujmout a příští rok nás odměnily dobrou úrodou. Vysazujeme jen rostliny zdravé, uschlé listy odstříhneme, aby se na rostlině neusadila plíseň. Pravidelně zaléváme.
Starší jahodníky očistíme od špatných listů a odstříhneme stopky po plodech.

Trávník:

Doséváme, hnojíme, sekáme a udržujeme čistý trávník.

Cibuloviny :

Vysazujeme cibuloviny, aby nám na jaře mohly vykvést .
Také sázíme česnek – jen zdravé stroužky, které jsme před zasazením namořili v sulce.

Růže :

Odkvetlé květy pravidelně odstraňujeme.


září na zahraděNa co ještě nezapomenout :

Vyséváme mrkev a petržel.
Vysazujeme zimní salát.


Sklízíme úrodu, uskladňujeme, sklepy a komory větráme a čistíme. Zahradu neustále uklízíme, hlavně plejeme, aby se plevel nemohl vysemenit. Ušetříme si tím mnoho práce s pletím v příštím roce. Záhony po sklizni vyčistíme od plevele a pak chystáme na další pěstování. Můžeme osít rostlinami na zelené hnojení – obohatí půdu potřebnými látkami a zvýší výnosy. Řežeme květiny na sušení. V tomto období vydatně zaléváme, rostliny se předzásobí vodou na zimní období. Uklízíme zbytky rostlin do kompostu, ale jen rostlin zdravých. Nemocné rostliny likvidujeme ohněm, aby se choroby nešířily. Sbíráme semena letniček. Koncem měsíce sklízíme hlízy jiřin a gladiol a začínáme omezovat zálivku u balkónových rostlin.


Pokud jste některé výše uvedené práce nestihli, nezoufejte,  v říjnu se dá ještě leccos napravit.


S přáním slunného podzimu všem chytrým ženám (i mužům).



Čtěte také pokrčování:
Říjen na zahradě
Listopad na zahradě

Hašková – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ne,nezapomněli,spíš nestihli....hlavně ten česnek.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles