Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zastínění na terasách a zahradách

8. 06. 2013 | Zahrádka
Po letošní dlouhé zimě každý jistě čekal na první sluneční paprsky. Nicméně v létě, kdy teploty nezřídka přesahují 25°C ve stínu, je pobyt na přímém slunci pro mnohé z nás nežádoucí a snažíme se jakkoli kontaktu se sluncem vyvarovat. Na zahradách a terasách nám k těmto účelům poslouží altány, slunečníky či markýzi, díky nimž nám bude příjemně a budeme si tak moci vychutnat pravou letní pohodu.

Okrasný stínící prvek

Pro zahradní altán by se měli rozhodnout také ti, kteří chtějí do své zahrady vnést nový, stabilní prvek. Altán jako takový může sloužit vícero aktivitám. Buďto se v něm dá pohodlně relaxovat za zpěvu ptáků a šumění nedalekých stromů a keřů. Nebo se v něm dají dokonce pořádat bujaré oslavy s přáteli, kde nechybí ani gril a dobrá muzika. Vše však záleží na vaší volbě, na použitém materiálu a také na umístění této zahradní stavbičky.

Jak umístit altán?

Pro optimální odpočinek v útrobách altánu je dobré jej umístit na závětrné místo, aby vám případný vánek neobracel při četbě listy knížky. Kvůli intimnosti a kýženému soukromí je rovněž dobré neumisťovat altán hned vedle plotu se sousedy, ale spíše do míst, kde se vám naskytne příjemný pohled do zeleně.

Zastínění na terasách a zahradách

Altány určené pro grilování a posezení s přáteli je vhodnější situovat blíže k domu. Tím si usnadníte a urychlíte časté odbíhání pro potřebné maličkosti. Pro maximalizaci pohodlí je vhodné vybudovat si z altánku malou kuchyňku, která bude sice menší a skromněji vybavená, o to však snadněji se vám zde pokrmy budou připravovat. Neměly by v ní chybět potřeby nutné ke stolování, utěrky a také místo pro umývání použitého nádobí – zkrátka věci, se kterými či pro které bychom jinak museli neustále běhat domů. Při budování takovéhoto posezení je tedy dobré myslet na přívod elektrické energie a popřípadě vody. Prostor by měl zbýt i pro pracovní a odkládací plochu a nutné poličky.

U zahradních konstrukcí tohoto typu se vyplatí pořízení kvalitní podlahy, která nejen usnadní pohyb v daném prostoru, ale oceníte ji i za chladnějších večerů, kdy vás bude příjemně hřát do chodidel. Nejvhodnějším materiálem se jeví buďto přírodní či kompozitní terasová prkna, která jsou přímo určena k danému použití. Jsou odolná, jejich montáž nevyžaduje žádný náročný kutilský výkon a navíc působí nanejvýš esteticky.

Pohyblivá střecha na vaší zahradě

Altány sestávající z konstrukce z několika tyček a plachty jsou nejjednodušší variantou pro jakoukoliv zahradu. Jejich výhodou je skladnost a jednoduché sestavení. Složit se dají během pár minut až půl hodinky, což záleží na jejich rozměrech a velikosti.

Při nákupu takovéhoto altánu byste se měli rozmýšlet na základě materiálu, z něhož je altán vyroben. Vybírejte pouze kvalitní, ocelové rámy, kde dávejte pozor i na kvalitu upínacích prvků. Ty hrají důležitou roli při poryvech větru, které by mohly váš altán poničit či převrátit. Údržba takovýchto altánů je naprosto snadná – veškeré části se dají snadno umýt mýdlovou vodou, což znamená, že není zapotřebí žádných speciálních přípravků.

Slunečník – váš zahradní společník

Zastínění na terasách a zahradáchSlunečník se nám v letních měsících stává opravdovým společníkem. Lze ho totiž snadno přemisťovat, což znamená, že v skrytu jeho stínu můžeme jak pohodlně plet záhon, tak si i číst knihu uprostřed trávníku. Kvalitní slunečníky poznáte podle bytelné konstrukce (ze dřeva či kovu) a potahové látky, která je řádně napnuta a nemačká se. Obzvláště u velkoprostorových slunečníků dbáme na styl ukotvení a způsob, jímž se stínící plocha rozevírá. Pro usnadnění bývají opatřeny lankem, které se táhne přes kladku. Naklánění slunečníku v kloubu se ovládá kličkou.

Tip odborníka:

„Nejdostupnější variantou mechanické ochrany proti slunečnímu záření jsou slunečníky, které se liší nejen svým rozpětím, ale i stabilitou a materiálem. Pro balkony postačí rozpětí slunečníku okolo 120 cm, u rozlehlejších teras se řiďte rozměrem plochy, kterou zaujímá zahradní nábytek. Dbejte také na to, aby konstrukce měla řádné kotvení, slunečník se dal snadno ovládat a nezasekával se a aby samotná stínící látka byla z nepromokavého materiálu,“ podotýká Milena Göpfertová.

Řešení pro balkony a terasy - markýza

V případě, že máte terasu či prostornější balkón orientovaný na západ či jihozápad, na němž odpočíváte v zahradních křesílcích, není od věci pořídit si markýzu, která vás ochrání před nadbytečným vedrem. Můžete ji pořídit buď ve variantě, kterou pevně připevníte ke zdi domu, či zásuvnou. Samozřejmostí je u markýz možnost regulace velikosti zastíněné plochy. Stahovat markýzu lze jak ručně, tak i za pomoci moderní techniky a motorku. Zárukou kvalitního zastínění je kovová konstrukce se stínidlem, které je tvořeno voděodolnou textilií. Nespornou výhodou markýz je dostatečné odstínění ostrých slunečních paprsků, přičemž výhled z balkonu je plně zachován. Volit lze z mnohých designových tkanin s potiskem.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
si chceme pořídit markýzu. Je to ideální řešení. Vysune se jen, když svítí sluníčko, takže jinak to nestíní do baráku, když se to zase stočí zpátky.
Obrázek uživatelky
profil
Líbí se mi altán a v něm ratanové posezení.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles