8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zavlažování na zahradě

1. 07. 2013 | Zahrádka
Slunce, pohoda a vysoké denní teploty. Tak nějak si většina z nás představuje léto, které již klepe na dveře. V parných dnech člověk mimo jiné zvyšuje svůj denní přísun tekutin a sebemenší pohyb mu činí problémy. Nejinak je tomu u rostlin, které k tomu aby rostly a zdárně dospěly do stádia plodnosti, potřebují dostatečný přísun vláhy. Samy jsou však bezmocné, a proto se na zahradě neobejdou bez naší asistence. Pojďme si ukázat, jak se s přísunem vláhy pro zahradu vypořádat co nejefektivněji a přitom s co nejmenším vynaloženým úsilím.

Ty tam jsou doby, kdy museli starostliví zahradníci chodit s konvemi a džbery pro vodu do nejbližšího rybníka či protékajícího potůčku, aby nabrali co nejvíce vody a zalili s ní své záhony. Moderní doba, v níž žijeme, přinesla krom jiného i revoluci v zalévání. Trh je plný důmyslných pomůcek a technologií, které nám se zavlažováním pomáhají. Pojďme se na ně tedy podívat o něco podrobněji, abychom si ulehčili čas i námahu.

Zavlažování na zahraděJaké pomocníky zvolit pro ruční zalévání?

Hadice a postřikovací pistole se najde snad na každé zahrádce. V případě, že je vaše zahrada opravdu rozlehlá se vyplatí pořídit si speciálně upravený pojízdný vozík, na nějž se hadice dá jednoduše namotat. Nebudete ji tak muset tahat za sebou a ničitjak svá záda, tak i blízké okolí. Pro zakončení hadice si můžete vybrat z nepřeberného množství postřikovacích pistolí, které jsou velmi šikovné a nabízejí širokou škálu postřikovacích režimů. Proud vody můžete usměrňovat od jemné mlhy až po silný koncentrovaný proud.

Samostatné zavlažování

Také vás při zalévání nebaví nehybné postávání na jednom místě, kdy na vás po dlouhé minuty až hodiny praží slunko? Právě pro vás se nabízí k upotřebení mobilní zavlažovače, které napojíte na hadici a položíte či zapíchnete do trávníku nebo záhonu. Jejich výhodou je mobilita, která umožňuje jejich snadné přemístění. Převážně se dělí na postřikovače směrové nebo otáčivé.

Automatické systémy

Zalévání si lze nicméně ještě více ulehčit. Naprostým komfortem, který navíc oceníte v době, kdy odjíždíte na dovolenou, jsou automatické zavlažovací systémy. Již dávno nejsou výsadou pouze fotbalových hřišť a golfových trávníků. Díky jednoduchým moderním stavebnicovým soustavám, kde používáte především hadice, rychlospojky, rozdvojky a nezbytnou techniku, si lze zavlažovací systém na zahradě vybudovat svépomocí. Nejideálnější je schovat celý systém pod zem, tak aby vám nepřekážel při sečení a nekazil celkový dojem ze zahrady. K systému je nutné připojit zavlažovací hodiny, jejichž prostřednictvím počítač sám spustí zavlažování ve vámi požadovaném čase. Zahrada tak bude zalita, i když vy si budete užívat dovolenou daleko od svého domova.

Jaké jsou na trhu novinky?

Nemyslete si, že se na následujících řádcích přesuneme do blízké či vzdálené budoucnosti. Trh totiž již dnes nabízí takové vymoženosti, jako je například čidlo půdní vlhkosti, které dohlíží na to, aby půda nebyla příliš vyschlá nebo naopak přesmíru mokrá. V takových případech buď automaticky sepne zavlažování, či jeho iniciaci záměrně oddálí. Podobnou práci odvádějí i dešťové senzory, které dbají na to, aby záhony nebyly zbytečně podmáčené a nedocházelo tak k uhnívání rostlin. Jednoduché elektronické přístroje tak pohlídají, aby vaše zahrada krásně kvetla a bohatě plodila.

Pro zavlažování zahrad s členitým povrchem a půdorysem jsou na trhu k mání speciální programovatelné přístroje, které z jediného místa dokáží zalévat zahradu přesně podle jejích obrysů. Jejich naprogramování je velice snadné – pomocí tlačítek plus a mínus stačí stanovit jednotlivé styčné obrysové body zahrady, a přístroj bude sám zalévat jen tu plochu, kterou má. Povrch, který lze takovýmto přístrojem zásobit vodou, může být veliký až 400m².

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !