Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zazimování bylinek

11. 11. 2012 | Zahrádka

Pěstování různých bylinek se u nás těší stále větší oblibě. Kdo nemá vlastní zahrádku, snaží se bylinky pěstovat alespoň v květináčích třeba na okenním parapetu. Každá kuchařka potvrdí, že není nad čerstvou mátu, petrželku, libeček... - ať je použije jako koření, nebo do salátů a dalších jídel. A co teprve taková voňavá levandule? Bylinky se přece používají jak v kuchyni, tak v léčitelství nebo třeba v kosmetice. Jak se ale o tyto bylinky postarat přes zimu?

Jednoletky (letničky) jako je například bazalka nebo kopr samozřejmě stihneme zpracovat; ale aby přežily do příštího roku dvouletky a trvalky, budou potřebovat naši náležitou péči. Některé jsou odolné méně, jiné více. 

zazimování bylinekMéně odolné druhy bylinek, jako je například bazalka, rozmarýn, citronová tráva, levandule a další je třeba případně přesadit ze záhonků do květináčů. Na mráz jsou citlivé a doma potřebují teplotu 10 - 20°C, světlé místo a přiměřenou zálivku (přibližně jednou týdně, při vyšší teplotě například v paneláku je nutné zalévat více).

Odolnější druhy bylinek snášejí i mrazivější počasí a mohou zůstat na záhonku. Jedná se například o petržel, pažitku, meduňku, mátu, oregano, tymián, mateřídoušku a další. Pokud jsou bylinky vzrostlé a mrazy nejsou příliš vysoké, zimu přečkají bez nutnosti dalších opatření. Méně vzrostlé bylinky na záhonkách ještě před nástupem prvních mrazíků pokryjeme mulčovací kůrou a opatrně k nim vložíme větve z jehličnatých stromů. Samozřejmě ale pokud chceme mít z bylinek užitek i přes zimu, přeneseme je do květináčů domů i přes to, že by do jara venku přežily.

Nesmíme zapomenout na to, že bylinky potřebují dostatek světla (nejlepší je umístění na jih nebo východ) a teplotu ideálně kolem 15°C - snesou i teplotu o něco vyšší, ale pak počítejte s pomalejším růstem. Také dbáme na pravidelnou a přiměřenou zálivku - lépe je zalévat častěji, ale menším množstvím vody.

Nevzdávejte se tedy čerstvých bylinek ani v zimě, byla by to škoda.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mám jich nasázeno hodně.Letos nám poprvé máta vymrzla.Ostatní ne.
Obrázek uživatelky
profil
já si chtěla bylinky též pěstovat,ale nějak to nevyšlo
Obrázek uživatelky
profil
Mám zkušenost, že levandule přežije na záhoně i několik let. Vypěstovala jsem ji ze semínek a na stejném místě záhonu ji mám již 5 let a každým rokem pěkně kvete.
SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles