Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zázrak jménem mateřské mléko

10. 01. 2020 | Kojení
Mateřské mléko je velice cenná tekutina potřebná pro správný a spokojený růst a vývoj dítěte. Víte, co vše obsahuje nebo jaký vliv má na zdraví vašeho děťátka? Co během kojení jíst a čemu se naopak raději vyhnout? V našem přehledu se dozvíte vše podstatné.

Správný poměr živin včetně obranných látek, bílkoviny, tuky, sacharidy, cukry a minerální soli, to jsou hlavní složky mateřského mléka. Konkrétní složení je však u každé maminky naprosto jedinečné a odvíjí se od frekvence a délky kojení, hormonů, genetiky či stravování maminky. Právě stravování během kojení může ovlivňovat nejen složení mléka, ale třeba i chutě, které bude mít miminko po odstavení.

Novorozenému miminku se dostává nejdříve tzv. mlezivo, které obsahuje více obranných látek, bílkovin a minerálů a méně cukrů a tuků než zralé mateřské mléko. Jeho příjem je velice důležitý už od prvních okamžiků života, obzvlášť u předčasně narozených dětí. Plnohodnotné mateřské mléko se vytváří zhruba týden až dva po porodu. Při každém kojení se pak uvolňuje nejprve přední (vodnaté mléko pro uhašení žízně) a posléze zadní (hustší a tučnější pro nasycení) mléko. Zajímavostí je, že chlapci konzumují mateřské mléko více než dívky a údajně je toto mléko výživnější až o 25 % kalorií. Výživnější mléko přijímají také děti kojené v delších intervalech.

miminkoPrevence proti onemocněním

Mateřské mléko je podle odborníků a různých studií jedním z nejúčinnějších preventivních opatření, jak chránit zdraví svého dítěte. I po uplynutí kojeneckého období může chránit před některými nemocemi, dokáže snižovat riziko vzniku alergie, ekzému či astmatu, později obezity nebo náchylnosti na vznik zubních kazů. Kojené děti jsou také lépe chráněny před syndromem náhlého úmrtí, mají údajně vyšší IQ a celkově se vyvíjejí rychleji. Mateřské mléko obsahuje také obranné látky imunoglobuliny, které působí protiinfekčně a ničí bakterie přítomné ve střevní dutině.

Jaká strava, takové kojení

Úprava jídelníčku je potřebná zejména kvůli ztrátě množství energie, živin, vitaminů a minerálních látek. Pestrá vyvážená strava má být kaloricky podobná té, na kterou byla žena zvyklá před těhotenstvím, ale navýšená o dostatečné množství bílkovin, minerálů a vitamínů. Důležitý je i hořčík, na který se často zapomíná. Kojící žena by měla mít o pětinu vyšší energický příjem, tedy zhruba 300-500 kcal za den. Obecně je dobré hlídat dostatek kyseliny listové, železa, zinku, jódu, vápníku nebo vitaminů skupiny B, které ženám často chybí. Potřebné látky je možné doplnit vhodným výživovým doplňkem.

Jídelníček by jinak měl obsahovat čerstvé ovoce a zeleninu coby zdroj vitaminů, minerálních látek, vlákniny a antioxidantů, dále bílkoviny (libové maso, luštěniny, vejce) pro optimální růst a vývoj, mléčné výrobky pro správný vývoj kostí a zubů, sacharidy (obiloviny, rýže, brambory) a tuky (mořské ryby, rostlinné oleje) jako zdroje energie a také dostatek tekutin (voda, neslazený čaj, ředěné džusy, mléčné nápoje).

Pozor na alergeny, alkohol i stres

Nejčastěji se jako zapovězené potraviny alespoň v prvních měsících uvádějí ty nadýmavé, např. čerstvé pečivo, luštěniny, kapusta, květák, cibule, česnek nebo kynuté potraviny. Ne všechny takové potraviny však mohou vašemu děťátku vadit. Zařazujte je proto postupně po prvních dvou až třech týdnech a sledujte reakce svého miminka. V začátcích se vyhněte také příliš ostrému koření, přesoleným a tučným jídlům nebo velkému množství mléčných výrobků.

Opatrná buďte s konzumací sladkých jídel a nápojů, alergenů nebo čokolády. Co se týče nápojů, je vhodné se vyhýbat syceným nápojům, 100% ovocným džusům nebo slazeným limonádám. Vhodné je také omezit kávu nebo zelený čaj kvůli obsahu kofeinu a teinu, které mohou způsobovat podrážděnost nebo poruchy spánku. V případě, že jste kuřačka a nedokážete si kouření odepřít, dejte si cigaretu nejlépe ihned po kojení, aby do toho příštího stačila hladina nikotinu klesnout. Podobné je to u alkoholu, po jehož konzumaci byste měla s kojením počkat dvě až tři hodiny. Ideálně si ho během období kojení odepřete úplně, jelikož nepříznivě působí na nezralá dětská játra a celkově zatěžuje organismus včetně vyvíjejícího se mozku. Konzumaci jakýchkoliv léků nejprve konzultujte se svým lékařem.

Mějte na paměti, že největším nepřítelem (nejen) kojení je stres. Nebojte se tedy dopřát si i potraviny, na které zrovna máte chuť, i přesto, že nebudou právě odpovídat nutričním doporučením.  Udělá to dobře vašemu tělu i duši, a tedy i miminku. S hubnutím po porodu pomalu, postupujte s rozumem a přiměřeným pohybem. Všechno má svůj čas. A co je hlavní. Období kojení je jedním z nejintimnějších a nejkrásnějších okamžiků mezi matkou a dítětem, a proto si ho především užívejte.

Zdroj: GS Mamavit



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nejlepší věci jsou jen chvíliSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles