Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Znakování s batolaty

15. 04. 2013 | Vývoj

V posledních letech se objevila spousta nejrůznějších kurzů určených maminkám s miminky. Sama jsem k nim přistupovala vždy spíše skepticky jako dalšímu způsobu, jak z rodičů malých dětí vytáhnout nemalé peníze.

Se starším synem jsem taky do žádných takových kroužků nechodila. Pak ale nastoupil do školky, kde shodou okolností paní učitelka vedla kurz znakové řeči pro slyšící batolata Baby Signs. Možná ze zvědavosti, možná i z pohodlnosti, protože to máme blízko jsem se rozhodla začít tam chodit s mladší dcerkou (10 měsíců). Nechci nikoho přesvědčovat ani zrazovat, chtěla bych vás jen prostě seznámit s programem znakové řeči pro slyšící batolata.

Znaková řeč pro slyšící batolata je snadný a přirozený způsob, jak se s dítětem dorozumět ještě před tím, než je schopné mluvit. V Česku je to relativní novinka (cca 6- 7 let), ale ve světě se znakování s miminky používá už přes dvacet let. Tento program, Baby Signs, byl vyvinut profesorkami vývojové psychologie Kalifornské Univerzity, dr. Acredolo a dr. Goodwyn, a jeho význam je podpořen řadou vědeckých studií a publikací.

znakování s batolatyProgram učí děti jednoduché, snadno proveditelné znaky, které jim umožní komunikaci s rodiči. Jednotlivé znaky, které se děti a jejich rodiče učí, představují buď samostatná slova, nebo jednoduché pojmy – např. ptáček, světlo, mám hlad atd. Používání znaků u dětí není nic nového, je to naprosto přirozený způsob vyjadřování, na který většina dětí přijde sama nebo s pomocí rodičů, aniž by k tomu potřebovali nějaký speciální návod. Naučí se mávat na rozloučenou, zatleskat, když mají radost, vrtět hlavou, když nechtějí nebo nesouhlasí, položit hlavičku „hají“ když chtějí spinkat apod.  Navíc v každé rodině, respektive v každé komunikační dvojici se vytváří i vlastní „znaky“ a způsoby dorozumívání. Znaková řeč pro nemluvňata je program, který dětem pomůže naučit se mnohem více znaků, aby se s vámi snadněji dorozuměly, ale platí to i naopak, tytéž znaky se naučí i maminka, která je předá ostatním členům rodiny, aby si vzájemně rozuměli všichni.  Znakování je totiž velmi přínosným pomocníkem například při sbližování sourozenců, starší dítě se znaky snadno naučí a má pak dobrý pocit, že může malému sourozenci něco ukazovat, nějak ho rozvíjet, prostě si s ním „povídat“ a zapojit ho třeba i do hry.

Začít se znakováním se dá prakticky kdykoli v době, než se dítě naučí mluvit, nebo kdy už zná několik slov, ale ještě není schopno hovořit o všem, co ho zajímá. Děti se naučí první znaky nejdříve tak kolem desátého měsíce věku a většina dětí začíná užívat znaky kolem prvního roku. Na kurzy ale chodí i maminky s mladšími dětmi,  protože ve skutečnosti nejde jen a pouze o samotné znakování, ale i o vzájemnou interakci, setkávání se s dalšími dětmi i dospělými, poznávání nových věcí, nového prostředí. Nevím, jak jinde, u nás se kurz odehrává v prostorách  třídy mateřské školy, která je barevná, pestrá, plná hraček, obrázků a věcí vhodných k prozkoumávání a zároveň je to prostředí pro děti bezpečné.

Program nabízí výukové materiály pro rodiče a  jejich děti, je vyučován certifikovanými lektorkami, které prokázaly odbornou znalost v oblasti vývoje verbální a neverbální komunikace dětí a složily certifikační zkoušku připravenou přímo autorkami projektu. Navíc mnohé z těchto instruktorek mají odborné zkušenosti v oblastech pedagogiky, logopedie, psychologie, pediatrie apod.

V materiálech programu Baby Signs  najdete řadu důvodů, proč se svým dítětem znakovat, já jsem si vybrala dva: 1. Urychluje rozvoj řeči a 2. Dává impulz k intelektuálnímu rozvoji. Tyto důvody jsou zde mj. podpořeny výsledky vědeckých studií. Během mnohaleté studie dětí od 11 měsíců věku se prokázalo, že děti ve 24 měsících mluvily v průměru jako děti, kterým je 27 až 28 měsíců, a ve 36 měsících hovořily na stejné úrovni jako ostatní děti ve 47 měsících. Děti, které prošly Baby Signs programem, měly tedy komunikační schopnosti téměř o rok napřed. Dalším zajímavým zjištěním bylo, že když doktorky Acredolová a Goodwynová tyto děti kontaktovaly po sedmi letech, zjistily, že děti, které se učily znakovou řeč, mají v průměru o 12 bodů vyšší inteligenci.

Výzkum srovnával děti s podobným sociálně-ekonomickým zázemím a byl publikován v renomovaných odborných časopisech. Já si mohu časem udělat svůj vlastní průzkum a porovnání, protože mám dvě děti, jedno neznakovalo a mluvit začalo velmi brzy, rádo, hodně a dobře (až si někdy říkám, že moc) a druhé se znakovat učí. Jestli se mi ty vědecké studie potvrdí, tak se asi mám na co těšit a bude u nás doma opravdu veselo.


Meluzína - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Našla jsem na netu tuto stránku: http://www.signwithme.com/browse_signs.aspx
Je opravdu dobrá, znaky jsou tam pěkně zobrazeny. Doporučuji se na ni podívat.
Stránka je v angličtině.
Já osobně jsem se z ní naučila hodně znaku a s prckem to zkoušíme.
Opravdu doporučuji
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zkuste se inspirovat tady: http://znakovanismiminky.cz/

Já znakovala s oběma dětma a přitom jsem na žádné kurzy nechodila. Chce to ale trpělivost, dítě znaky vnímá, ale reagovat bude tak za 2-3 měsíce. Pak je to ale pohoda, dítě si řekne, že má hlad či žízeň a nemusí brečet. A u čtení leporel si pěkně "pokecáte" Smajlík!
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek, snad se u nás taky bude něco konat... Díky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to je opravdu zajímavý nápadSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Škoda,že jsem o tom nevěděla dříve.Zkusila bych to.Teď už můžu čekat jen na vnoučata. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles