Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zvažujete stavbu zahradního skleníku? Přichází ideální čas

16. 09. 2021 | Zahrádka
Konec léta a začátek podzimu je vhodný čas pro stavbu nového zahradního skleníku. Slunce už nemá takovou sílu, nemusíte proto v poledne utíkat do stínu a můžete pracovat po celý den. V hotovém skleníku si pak na podzim připravíte půdu pro jarní výsev a výsadbu.


Skleník nebo fóliovník?


Možná si říkáte, proč pořizovat skleník, když podobnou funkci splní i fóliovník, který si postavíte svépomocí levněji a rychleji. Není to ale docela pravda. Levná fólie vydrží často jednu sezónu. Dražší a kvalitnější pak vydrží maximálně 5 let. Konstrukci fóliovníku zpravidla vyrobíte ze dřeva, kterému vysoká vlhkost ve fóliovníku na životnosti také nepřidá. Jedinou výhodou fóliovníku pak je to, že se dá snadno přemístit.

Na rozdíl od fóliovníku může kvalitní zahradní skleník dobře sloužit i desítky let. Pro dlouhou životnost je ale nutné postavit skleník na kvalitním základu z betonu nebo cihel. U moderních skleníků jsou skla v oknech dnes často nahrazena polykarbonátovými deskami. Výhodou je, že jsou lehké, dostatečně pevné a na rozdíl od skla i lépe tepelně izolují. Kvalitní polykarbonátové desky jsou navíc potažené UV fólií. Ta chrání polykarbonát před účinky UV záření, čímž zabraňuje degradaci materiálu. Polykarbonát vystavený dlouhodobě UV záření může ztrácet průhlednost a postupně zbělá. UV záření nemusí prospívat ani některým rostlinám, takže ochranná vrstva na deskách přináší jen výhody.

Jakou konstrukci skleníku vybrat a kam jej umístit?


Dnes se asi nevyplatí složitě vymýšlet vlastní konstrukci zahradního skleníku, lepší je pořídit hotovou stavebnici.
Pro skleník je rovněž důležité vybrat vhodné místo. Ideálně by na skleník mělo celý den svítit slunce, zároveň by měl být dobře chráněn před silným nebo nárazovým větrem. Určitě není dobré postavit jej někde pod strom, mohly by jej poškodit padající plody nebo větve.
V zimě je důležité nenechávat na skleníku ležet silnou vrstvu sněhu. Těžký mokrý sníh by mohl zohýbat hliníkové profily a vylámat polykarbonátové desky.

Zdroj, foto: HECHT


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
uvažuji o skleníku..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice