Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 19. týden

6. 05. 2024 | Televizní tipy
Týden dokumentárních parádiček, kde jinde než na Prima ZOOM. Nenechte si ujít rozmanitou podívanou! Tohle je váš talíř poznání, tak si vyberte, co vás baví a pojďte koukat na Prima ZOOM! Vrhněte se do víru poznání a zábavy s Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 19. týden:


9. 5. 23.00 – Marker Wadden: Ostrovy pro přírodu

Říká se, že Bůh stvořil svět, ale Nizozemci stvořili Nizozemsko. Nebýt vynalézavých Holanďanů, kteří postavili hráze a poldry a změnili vodní hladinu na souši, polovinu Nizozemska by tvořilo moře. Po těžkém orkánu v roce 1953 byly vybudovány obrovské betonové megastavby, aby byla země ještě lépe chráněna před útoky mořských živlů. Ze znalostí, zkušeností a dovedností holandských stavitelů dnes čerpá celý svět. Pomáhají chránit pevninu před stoupající hladinou moří, ale i vyrvat z područí vln úplně novou půdu, jako např. slavné Palmové ostrovy v Dubaji. 

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 19. týdenJenže za slavná a velkolepá nizozemská vodní díla musela tamní příroda zaplatit vysokou daň. V hustě osídlené oblasti jenom kousek za Amsterodamem leží jezero Markermeer s rozlohou 700 km². Kdysi bývalo součástí obrovského ústí řeky spojeného se Severním mořem. Ale dlouhá hráz ho od něj odřízla a zdevastovala místní ekosystém. Podívejte se, jak nyní probíhá jeden z největších projektů obnovy přírody v západní Evropě s cílem obnovit přírodu v okolí jednoho z nejrozsáhlejších jezer.

10. 5. 21.00 – Modré srdce planety: Mořské proudy (Tropy)

V hlubinách světových oceánů jsou ukryté velké řeky mořské vody, které nazýváme oceánské proudy. Jsou jako tepny a žíly naší planety Země. Jako podpůrný systém života, který už několik milionů let pomáhá regulovat klima, atmosféru a biologickou diverzitu. Ponořte se do Východoaustralského proudu ve společnosti migrujících keporkaků. V této fantastické třídílné přírodovědné sérii prozkoumáme úžasnou různorodost mořského ekosystému Austrálie a odhalíme, jak oceánské proudy vytvářejí život na naší planetě.

11. 5. 20.00 – Zvířecí hostina

Co se děje, když hluboko v lese uhyne nějaké zvíře? Kdo se postará o úklid jeho pozůstatků? Smrt číhá všude. Jak je tedy možné, že se až po krk netopíme v mršinách? Sledujte mrazivý, ale neuvěřitelně zajímavý dokument Zvířecí hostina, který odhaluje skutečný život po smrti. Vědci si dali bizarní cíl: do nejmenších podrobností rozpitvat, co se stane s mršinami zvířat, která uhynula ve volné přírodě. 

Zjišťují, že smrt každého z nich přináší nový život milionům dalších organismů. Je počátkem komplikovaného koloběhu, na kterém závisí existence všech, dokonce i nás lidí. Že je to všechno nesmírně důležité, dávno dobře víme. Přesto se nám zatím podařilo odhalit jenom poměrně málo o tvorech, kteří si udělají z každé mršiny svůj nový domov. Nebo o organismech, které zásadně mění chemické složení mrtvého tělo. Nebo dokonce o rostlinách, které pilně recyklují cenné živiny obsažené v každé mrtvole. Sledujte snímek Zvířecí hostina a odhalte, jak vypadá skutečný život po smrti.

11. 5. 21.00 – Šampioni přírody (Chytří a chytřejší)

Jsou chytrá, umí se dokonale maskovat nebo dokážou být neodolatelně svůdná – příroda je plná zvířat a rostlin, které mají neuvěřitelný talent. Přírodovědná dokumentární mini série Šampioni přírody odhaluje jejich chování, triky a vzhled, které inspirovaly některé z našich největších vynálezů. Podívejte se na divokou přírodu z celého světa z úplně nového úhlu pohledu.

12. 5. 21.00 – Záchrana velkolepých staveb (Zámek Howard)

Velká Británie se může pochlubit jedněmi z nejkrásnějších staveb na světě, od pohádkových hradů s okázalými vodními příkopy až po venkovské domy a honosná sídla, jejichž historie je dlouhá stovky let. Její dědictví je však ohroženo. Mnohé z nejkrásnějších anglických budov jsou na pokraji zkázy. Pokud se rozpadnou, spolu s nimi zmizí i jejich krása a fascinující příběhy. Nový seriál Záchrana velkolepých staveb se zaměřuje na dvanáct výjimečných budov, kterým hrozí zkáza.

Zkušený a nadšený restaurátor Nick Knowles získal exkluzivní přístup přímo do první linie právě probíhajících záchranných prací. Díky tomu může sledovat z bezprostřední blízkosti, jak vysoce kvalifikovaní mistrní řemeslníci navrací těmto národním architektonickým pokladům jejich bývalý lesk a slávu. Přitom nečekaně odhaluje hned několik dechberoucích tajemství. Buďte u toho, když se opravuje zámek Powderham, Královský Pavilon v Brightonu, stanice londýnského metra Boston Manor nebo hrad Eastnor.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den
od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 19. týden:

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 19. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 19. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 19. týden
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !