8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vyrobit domácí zmrzlinu?

28. 08. 2012 | Škola vaření

Zmrzlina je výborný mražený krém, který je velice oblíbený. Příjemně nás osvěží nejen v horkých dnech, ale v každém ročním období. Dělíme je na zmrzliny mléčné, smetanové, s rostlinným tukem, vodové, které neobsahují tuk, ovocné, které se vyrábí z vody a ovocné složky, sorbet, který obsahuje ovocné složky.

Zmrzlina a mražené krémy mají pozitivní vliv na naše zdraví. Jsou zdrojem vápníku a bílkovin. Doporučují se při zánětech ústní dutiny, nechutenství a potížích s polykáním. Nevýhodou je, že některé přísady, které zmrzlina obsahuje, můžou vyvolat u některých lidí alergie. Při nedodržení hygieny během výroby zmrzliny mohou být zdrojem nákazy a bakterií.

jak vyrobit domácí zmrzlinuDomácí zmrzlina

Zmrzlinu si můžeme udělat doma sami i bez zmrzlinového strojku. Na výrobu můžeme použít elektrický šlehač nebo mixér. Zmrzlinu připravujeme vždy jen z čerstvých surovin. Můžete si vyrobit zmrzlinu bez tuku, cukru nebo naopak smetanovou. Pokud si budete chtít vyrobit zmrzlinu vanilkovou, nešetřete na vanilkových luscích. Do čokoládové patří čokoláda, určitě do ní nedávejte tu nejlevnější. Ovocná zmrzlina se neobejde bez kvalitního ovoce, nikdy nepoužíváme ovoce nahnilé. Abychom měli zmrzlinu lehkou a nadýchanou, přidáme sníh z bílků, všechny ingredience rozmixujeme a pořádně našleháme. Pokud ji chceme porcovat, necháme ji 10 minut v ledničce změknout, aby nám držela pěkně tvar. Zmrzlinu můžeme servírovat do různých pohárů a můžeme ji ozdobit čerstvým ovocem nebo šlehačkou.

Ananasová zmrzlina

K výrobě zmrzliny použijeme dužinu z čerstvého ananasu, kterou rozmixujeme. Přidáme sníh ze čtyř bílků, 150 g cukru a 250 ml ušlehané smetany. Všechny ingredience našleháme se šťavnatým ananasem, nalijeme do formiček na zmrzlinu a necháme zmrazit.

Jednoduchá a rychlá výroba jogurtového nebo tvarohového nanuku

V obchodě si koupíte bílý jogurt nebo tvaroh, do kterého zamícháte jakoukoliv marmeládu nebo ovocný sirup, například malinový, meruňkový, který rozmícháte v množství vaší chuti. Jogurt a tvaroh můžeme dát do mističek na zmrzlinu. Sirupy a marmelády jsou sladké, není třeba je přislazovat cukrem.

Ovocný nanuk

Ovocná zmrzlina se dá udělat z jakéhokoliv sezónního ovoce. Jahod, malin, borůvek, meruněk, nektarinek, broskví, jablíček a hrušek, které rozmixujeme, přidáme cukr, můžeme i vanilkový, na jablka skořicový. Nalijeme do formiček na zmrzlinu a dáme zmrazit.

Příprava sorbetu

Sorbet je ledová tříšť oslazená šťávou nebo sirupem. Postup při výrobě vyžaduje přítomnost u mrazáku. Nejprve necháme připravenou směs zmrazit jen lehce, aby byla zmrzlá, ale ne příliš tvrdá. Led znovu ochutíme, rozmixujeme a znovu dáme zmrazit. Tímto postupem se do směsi dostane vzduch a zmrzlina bude lehčí.

Pomerančový sorbet

300 ml čerstvé pomerančové šťávy, šťáva z jednoho citrónu, 300 ml vody a 150 g cukru. Vše smícháme, rozmixujeme a dáme zmrazit.

Jak vyrobit domácí zmrzlinuMléčná zmrzlina na několik způsobů

Jednoduchou a chutnou zmrzlinu si můžete připravit z našlehané šlehačky s přídavkem kondenzovaného mléka a s příchutí, kterou si sami zvolíte. Jakékoliv ovoce, strouhaná čokoláda, Granko, oříšky aj.  Mléčná zmrzlina jako delikatesa pro dospělé: do mléčné směsi při výrobě zmrzliny můžeme přilít například vaječný koňak, ořechový, čokoládový, nebo kokosový likér. Všechny ingredience, které si zvolíte, dáte do šlehače a rozmixujete. Vznikne napěněná směs, která pěkně zmrzne. Pokud chcete mít zmrzlinu ještě jemnější a nadýchanou, tak ji napůl zmrzlou znovu rozmixujeme a uložíme do mrazicího boxu.

Smetanová zmrzlina

K výrobě smetanové zmrzliny budeme potřebovat: 250 ml smetany, 80 g cukru, 4 žloutky, celý balíček vanilkového cukru. Cukr se žloutky rozetřeme, přilijeme smetanu a na mírném ohni zahříváme až zhoustne. Nalijeme do tvořítek na zmrzlinu, počkáme, až nám zmrzlina vychladne a vložíme ji do mrazáku.

Vodová zmrzlina z citrusů

Na zmrzlinu můžeme použít jakoukoliv šťávu z citrusů, pomerančů, mandarinek a citrónů.

Pomerančová zmrzlina

K výrobě budeme potřebovat: 4 dl vody, 2 dl šťávy z pomerančů, 150 g cukru. Cukr smícháme s troškou vody, povaříme, aby se nám rozpustil. Po vychladnutí přilijeme zbytek vody a šťávu z ovoce, rozmixujeme, naplníme formičky a dáme zmrazit.

Malinová zmrzlina se smetanou

Maliny rozmačkáme, posypeme cukrem a počkáme pár hodin, dokud nám nevypustí šťávu. Pak je přepasírujeme, aby nám zůstala čistá malinová šťáva bez zrníček, do které zašleháváme smetanu a cukr dle chuti. Hotovou směs nalijeme do formiček a necháme zmrazit.

Kávová tvarohová zmrzlina

Tvarohová zmrzlina patří mezi oblíbené mražené krémy. 1 vaničku tvarohu smícháme s 250 ml smetany, 1 žloutkem, 4 lžícemi silné černé kávy, 80 g moučkového cukru a 1 vanilkovým cukrem. Tvaroh rozmícháme s kávou a žloutkem. Smetanu ušleháme s cukrem, přimícháme kávový tvaroh a našleháme. Směs nalijeme do plastových formiček a necháme zmrazit.


Zmrzlinu můžeme vyrobit v různých chuťových variantách a vůních, záleží jen na vás, kterou si zvolíte.

 

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tu smetanovou zkusím udělat na víkendSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles