Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

8 rad, než se rozhodnete vyběhnout

21. 02. 2022 | Fitness

90 % lidí má problémy s chůzí,

tudíž i s během


Běh je aktivita, která je skoro zadarmo a dá se praktikovat téměř za každého počasí. Ale k tomu je potřeba i správné vybavení.

Začátečníci na prvních běžeckých botách často šetří s tím, že to chtějí nejdřív vyzkoušet a časem si pořídí lepší model. První dojmy vám může zkazit právě nekvalitní běžecká obuv, která vás bude tlačit a dřít. Kvůli nekonformním teniskám se už k běhu ani nevrátíte. Proto stojí za to do bot investovat a případně zvážit rady odborníků. Kvalitní běžecká obuv vám poskytne potřebný komfort. Rozhodně si nepleťte si dojmy s pojmy, protože ,,kvalitní” nutně neznamená nejdražší. S ohledem na širokou nabídku, je možné pořídit osvědčené modely z předchozích let se slevou. A tak vás jeden spolehlivý pár bot vyjde levněji, než čtvrtletní permice do fitka.

8 rad, než se rozhodnete vyběhnout


    • Terén
Dobře zvažte, zda se budete pohybovat primárně po asfaltu či lesních stezkách. Pro každý terén najdete specializované modely bot a má to své opodstatnění. Začátečníkům se doporučuje běhat po nerovném povrchu například louky, lesy apod. Je to z důvodu náporu na klouby, které se musí adaptovat na jakoukoli nerovnost. Pro tělo je nepřirozené chodit nebo běhat pro rovném povrchu jako je asfalt.

    • Povrch vs. Vzorek
V lese vás silniční obuv s podrážkou „bez vzorku" příliš nepodrží, zatímco na asfaltu je jako doma. Silniční boty jsou zároveň více tlumené, než modely určené pro terén, díky čemuž získáte dostatečný komfort na tvrdých povrchách. Pokud bude vašim běžeckým revírem lesní stezka, oceníte naopak speciální podrážku „trialových“ modelů.

S během teprve začínáte? Odborníci doporučují tzv. diagnostiku dopadu. Měří se tam opora chodidla a lékař vám nechá vyrobit vložky na míru. Protože 90 % lidí má problémy s chozením, tudíž i s během, při kterém je ještě větší riziko úrazu. Doporučil bych botu s dobrou torzí a odpruženou patou.

    • Vlastní cíle
Při výběru prvních běžeckých bot je důležité vzít v potaz i cíle, kterých chcete dosáhnout. Pokud chcete zlepšit fyzičku, zhubnout nějaké to kilo a rychlost je na druhém místě za pohodlím, vybírejte botu s dostatečným tlumením. Podrží vás i na delších trasách a vykompenzují nedokonalosti v technice běhu.

    • Správná velikost = větší velikost
Pokud máte v bodech výše jasno, věnujte pozornost volbě správné velikosti. Doporučujeme kupovat tenisky na běhání o půl až jedno číslo větší, než je vaše obvyklá velikost, jelikož s uběhnutou  vzdáleností a časem v pohybu chodidla postupně natékají.

    • Běh vs. Zima
V zimě je nejdůležitější pokrývka hlavy, zakryté zápěstí a kotníků. Často vidáme běžce dobře oblečené a když vidíme jejich kotníky, tak mají zaděláno na úraz. Kotník, je první kloub, který se při běhu potkává se zemí, tedy je na něj největší tlak z hlediska gravitace těla k zemi. Proto když není v teple, může se při lehčím nestabilním dopadu vyvrknout a v horších případech zlomit malíkovou kůstku, která pak velmi špatně srůstá. Pokud vyběhnete právě v zimě je důležité, abyste se zahřáli, udrželi teplo a nenastydli.  Proto se doporučuje na zimní měsíce oblečení z merinovlmy, která drží teplo a odpuzuje zimu. Je to materiál lehký a proto stačí mít jen tričko z merinovlny a na něm nepromokavou bundu nebo větrovku.  

    • Čas na nové tenisky
S během začínáte a říkáte si, že vám nové tenisky poslouží pár let? Ve chvíli, kdy máte jasno, na jakém povrchu budete běhat, můžete vytušit, jak dlouho vám nový běžecký pár vydrží. Na asfaltu se boty opotřebují rychleji. Ale můžete to vypočítat podle toho, kolik uběhnete kilometrů. Obecně to bývá něco v rozmezí 500 - 1000 kilometrů. Ale je to i o síle a intenzitě běhání, a běžecká obuv tak potřebuje výměnu někdy i vícekrát do roka.

    • Ideální tempo určuje tepové frekvence
Není nad to, když vám hraje ve sluchátkách hned na první dobrou hudba, která udává ideální tempo. Na Spotify stačí zadat do vyhledávání RUN BPM - a vyjede vám několik playlistů, které jsou sestavené přímo od aplikace tak, aby odpovídaly tepové frekvenci. Zjednodušeně řečeno, čím vyšší BPM, tím rychlejší/agresivnější hudba. Stejně tak najdete running playlisty, podle jednotlivých žánrů od ROCKu přes METAL až po POP. Můžete hledat playlisty i podle délky trati 10 km - maraton. Inspirovat se dá i jinými uživateli Spotify. Na dlouhé volné běhy je fajn si pustit i podcasty nebo gradující playlist. A při rychlém tréninku klidně běhejte bez sluchátek.


Zdroj, foto: FLEXDOG


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle