8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké kupujete maso aneb rady a tipy pro vás

13. 08. 2012 | Škola vaření

Maso je velice oblíbená potravina, která se stala pro své výborné chuťové vlastnosti nedílnou součástí našeho jídelníčku. Dodává našemu tělu bílkoviny, potřebné minerální látky a vitamíny.

V obchodech je k dostání mnoho druhů masa, hovězí, telecí, vepřové, drůbeží, jehněčí, králičí, zvěřina a také maso koňské. Každý druh masa je určen k jiné kuchyňské úpravě. Upravujeme ho podle různých kulinářských receptů, aby bylo šťavnaté a zároveň dobře tepelně zpracované.

Hovězí maso

Hovězí maso se dostává na stůl v mnoha různých úpravách. V celku jako hovězí pečeně, nakrájené na plátky, drobné kousky, například na guláš, nebo mleté na karbanátky a sekanou. Nejjakostnější částí je svíčková. Hovězí maso obsahuje spoustu cenných minerálních látek, zejména železa a zinku. Maso můžeme vařit, dusit, plnit jako rolády, opékat jako biftek. Hovězí a telecí játra jsou vydatným zdrojem železa, vitamínu A a B12.

Jaké kupujete masoTelecí maso

Telecí maso je lépe stravitelné než maso hovězí, neobsahuje téměř žádný tuk. Je to maso z mláďat hovězího skotu.  Maso je světle růžové barvy, lehce stravitelné a jemně vláknité. Bývá součástí diet a také dětské stravy. Vhodné na dušení, pečení a smažení.

Vepřové maso

Je u nás stejně oblíbené jako maso hovězí, obsahuje více tuku, je vysoce energeticky hodnotné a také těžce stravitelné. Barvu masa ovlivňuje stáří zvířat, z mladých kusů je maso jemně růžové. Ze starších kusů tmavočervené. Za největší klady vepřového masa se považuje vysoký obsah bílkovin a vitamínu B1, nezanedbatelný je i obsah zinku a železa. Maso se dá všestranně použít. Můžete jej péct, smažit, dusit, vařit i grilovat.

Drůbeží maso

Drůbeží maso patří v české kuchyni mezi nejoblíbenější. U nás hlavně kuřata. Do drůbežího masa patří také perličky, krůty, krocani, kachny a husy. Drůbeží maso má bílou barvu, je křehké a lehce stravitelné. Kuřata a krůty obsahují málo tuku, mají nižší energetickou hodnotu. Výjimku tvoří maso hus a kachen s vysokým podílem tuku. Drůbeží maso je zdrojem cenných minerálních látek, železa, fosforu, zinku, sodíku, draslíku a vitamínů skupiny B. Z drůbků jsou výživově nejhodnotnější drůbeží játra, jsou vynikajícím zdrojem vitamínu B12. Drůbeží maso má všestranné použití. Můžeme ho smažit, péct, dusit vařit i grilovat. Kuřecí a krůtí maso je vhodné na diety.

Jehněčí maso

Jehněčí maso patří mezi kvalitativně nejhodnotnější. Je relativně libové, obsahuje cenné vitamíny skupiny B, stopové prvky, hořčík, železo, zinek. Hodí se pro úpravu vaření, dušení či grilování. Na přípravu jehněčího můžeme použít bylinky, například rozmarýn a tymián, který dodá jehněčímu intenzivnější chuť.

Králičí maso

Králičí maso se obsahem živin a energetickou hodnotou vyrovná kuřecímu i telecímu masu. Je velmi jemné, křehké a chudé na tuk. Doporučuje se při dietách. Maso má mírně nasládlou chuť. Můžeme ho vařit, péct, smažit a také grilovat. Králičí paštika a salát patří mezi labužnické lahůdky.

Zvěřina

Zvěřina zahrnuje velkou a drobnou zvěř, žijící ve volné přírodě. K jednomu z nejoblíbenějších  se řadí maso srnčí. Z různých částí se připravují speciality, pro nás delikatesy. Maso je náročnější na přípravu a také za něj více zaplatíte. Obsahuje velký podíl bílkovin, minerálních látek, železo, fosfor, draslík a vitamíny skupiny B. Vzhledem k nízkému obsahu tuku je zvěřina lehce stravitelná. Má tmavě červenou barvu, nasládlou chuť a vůni. Zvěřinu můžeme připravovat na smetaně nebo dušenou na červeném víně. Je vhodná k pečení, na minutky a také do rolád.

Jaké kupujete masoRyby

Na našem jídelníčku by neměly chybět ryby. Vedle mořských ryb také sladkovodní kapr, pstruh, štika a další druhy. Rybí maso obsahuje víc živin než kterékoliv jiné. Významnou dávku bílkovin, různé vitaminy, vzácný jód, rybí tuk a další.

Ryby obsahují cenné bílkoviny, vitamín A, vitamín D, jód, který je cenný pro lidský organismus. Dostatek vitamínu B12. Rybí maso je lehce stravitelné, doporučuje se při dietách. Nevýhodou je, že se rychle kazí, proto musíme ihned zpracovat nebo hned zamrazit. Ryby můžeme smažit, dusit, zapékat a grilovat.

Koňské maso

Koňské maso neboli konina, není u nás příliš oblíbená.  Maso je mnohem tmavší než u jatečných zvířat, tmavě červené až hnědočervené barvy. Je dlouze vláknité, tuhé a obsahuje málo tuku.

Má mírně nasládlou chuť. Nejjakostnější částí koňského masa je svíčková, která je výborná na smetaně. Koňské maso můžeme péct, dusit i smažit. Výborné jsou také minutky.


Co kontrolovat při nákupu masa?

Při nákupu masa kontrolujeme barvu a vzhled. Například vepřové maso by mělo mít světle růžovou barvu. Barva masa by neměla být moc tmavá nebo mít nádech různých jiných barev.  Na povrchu by maso nemělo lepit nebo být slizké. Pokud k masu přivoníte, nesmíte cítit kyselost. Vždy nakupujeme maso, které bylo uloženo v chladicích či mrazicích podmínkách. Pokud se nám maso zdá vlhké, zpocené, je to znamení nevhodného uložení v boxu. Mražené maso musí být pevné a  zmrzlé. Pokud kupujete vakuované maso, tak si kontrolujte, zda není balení poškozené. Obal masa nesmí mít žádné trhlinky a musí maso pevně obepínat. Důležitý je také datum spotřeby jak u chladírenského, tak u mraženého masa. U mletého masa si hlídejte jednotlivé druhy masa, obsah tuku a další složky, které se v něm nacházejí.  

 

Když přineseme maso domů

Maso skladujeme v lednici v její spodní části. Chladicí box otevíráme jen na dobu nezbytně nutnou. Pokud chceme chlazené maso zmrazit, rozporcujeme je na části, které po vytažení z mrazáku hned spotřebujeme. Nikdy nemrazíme již jednou rozmrzlé maso. Maso spotřebujeme od nejstaršího k nejmladšímu. Rozmrzlé maso nenecháváme nikdy déle než dvě hodiny při pokojové teplotě, v mase se množí škodlivé baktérie. Zmrzlé maso rozmrazujeme pomalu, při teplotě do 5°C, při rychlém rozmrazování a vyšší pokojové teplotě uniká z masa mnoho živin a vody. Maso je po kuchyňské úpravě suché a tvrdé.

                                  

Autor: Marta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to se vždy hodí si přečístSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky napsaný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles