8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je libo česnek?

7. 02. 2009 | Škola vaření

Ačkoliv česnek původně pochází z oblastí Střední Asie, vnímáme ho jako přirozenou a nedílnou součást naší kuchyně. Řada Čechů si bez něj neumí představit např. přípravu králíka a to se nezmiňuji o česnekové polévce, která hraje prim na každém jídelním lístku.

Česnek v kuchyni

Tak pod tímto pojmem si nejspíš každý z nás vybaví pověstnou řeckou, tureckou nebo italskou kuchyni, kde se výrazná chuť česneku a jeho nezaměnitelná vůně mísí s nejrůznějšími druhy mas, zeleniny, bylinek a sýrů a vytváří tak dokonalou chuťovou harmonii v salátech, omáčkách a místních specialitách.

Je libo česnek?Pokud se posuneme od nás ještě více na jih, narazíme na chorvatskou, francouzskou nebo portugalskou kuchyni. Tady jsou oblíbené především kombinace česneku s vínem, chilli a pažitkou. Česnek tu především rozmělňují na řídkou kaši, ale výjimkou nejsou ani situace, kdy se k dušeným nebo i vařeným pokrmům přidává celá, napůl rozkrojená palice česneku, která se ve finále sice nejí, ale zanechává po sobě v jídle typickou česnekovou chuť a aroma.

Kuchyně střední a západní Evropy přistupuje k česneku poněkud konzervativněji. Téměř pravidlem je podávání česneku s bylinkami výrazné chuti, jako je např. rozmarýn, oregano, bobkový list nebo jalovec. Neumíme si bez něj představit žádná bramborová nebo špenátová jídla, natožpak domácí zabijačku. Naopak v salátech nebo omáčkách u nás česnek (k naší vlastní škodě) často chybí.

Jak česnek správně používat

Tak to záleží na tom, jak moc si ceníte a vyžadujete česnekovou chuť a aroma, a také na citlivosti vašeho žaludku.

Ti odolnější z nás si mohou dovolit přidat do jídla česnek nakrájený na tenké plátky, popř. kostičky, krátce provařit a sníst. Ovšem babičku z matčiny strany by po takovém jídle pálila žáha. Co tedy s tím?

Pokud se rozhodneme použít česnek nakrájený na větší plátky (např. spolu s houbami pod pečeného králíka), vždycky ho přidáme do jídla už na začátku vaření. Bude mít dost času změknout a předat větší část své výrazné chuti okolním ingrediencím. Jídlo tedy bude“ očesnekované“ rovnoměrně a při jídle se vyhnete nepříjemně „peprným“ soustům.

Pokud ovšem česnek bezmezně milujete nebo zkrátka chcete dát svým jídlům výraznější paletu chutí, nezbude vám, než česnek přidat až na samém konci vaření. V takovém případě rozhodně sáhněte do šuplíku pro lis na česnek. Fajnšmekři ale mohou zkusit česnekové stroužky posolit a pak je rozmačkat na kaši plochou stranou nože.

Je libo česnek?Jak vybrat dobrý česnek

Až zase budete příště stát v oddělení zeleniny před bednami česneku nejrůznějších tvarů, druhů a samozřejmě cen, vzpomeňte si na tři základní pravidla výběru: místo původu, vzhled, vůně.

MÍSTO PŮVODU

Pátrejte především po domácí produkci. U česneku vypěstovaného u nás máte alespoň jakous takous jistotu, že jeho cesta ze zahrádky na pult byla krátká a přeprava šetrná. Naopak se zcela vyhněte palicím "made in China", u kterých si nemůžete nikdy být jisti obsahem pesticidů, které nejenže ve větší míře škodí zdraví, ale také se negativně podepisují na chuti a především vůni česneku.

VZHLED

Pokud máte možnost, dejte přednost menším, ale dobře uzavřeným palicím. Rozhodně nekupujte česnek popraskaný nebo dokonce nahnilý! Každou palici zvlášť potěžkejte – pokud je na svou velikost příliš lehká, je vysušená. Naklíčený česnek vám rovněž kýžený gurmánský zážitek neposkytne, jeho chuť by se i při nejlepší vůli dala označit jen jako „vyčpělá.“

VŮNĚ

Poslední a nejdůležitější rada pro nákup: čichejte, čichejte a čichejte. Čím silnější vůně, tím lepší chuťové vlastnosti můžete očekávat. Nebojte se, nebudete vypadat směšně, naopak, budete za opravdového znalce.

MŮJ TIP: V poslední době se mi na pultech podařilo objevit zajímavou novinku – jednostroužkový česnek. Jsou to malé paličky, svrchu obvykle lehce nafialovělé a balené v košíku po 6-10 kusech. Tento česnek vřele doporučuji. Nejenže nebývá popraskaný, ale oplývá i velmi silným a plným aroma. Používám ho takřka všude, od polévek, přes saláty až po omáčky. Jen na pomazánky je podle mého trochu silný.

Česneková lékárnička

Cibuli s medem jsme asi v dětství proti nachlazení pili všichni, ale málokdo ví, že podobné a v lecčems i lepší účinky má i česnek. Asi nevýraznější je jeho použití coby přírodního antibiotika. Pokud se obáváte zimních epidemií, rozhodně si česnek dopřávejte co nejčastěji. Určitě oceníte jeho dezinfekční, antibakteriální i antivirotické účinky. A pokud už na vás nějaká tra viróza „leze“, vězte, že česnek se osvědčuje i při podpoře odkašlávání a pocení.

Mezi další neopomenutelné schopnosti česneku patří i to, že uvolňuje křeče a snižuje krevní tlak a cholesterol. Nesmíme také zapomenout ,  že česnek absolutně nesnášejí všichni vnitřní parazité, především roupi. A pokud vám tohle všechno nestačí, podotknu ještě, že česnek už v krátké době posílí obranyschopnost organismu, aniž byste musela v lékárně kupovat drahé multivitaminy a podobné „zaručené“ zázraky.

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
...na ruzne zpusoby. Nastrouhany syr a cesnek majolka..........vyborne na topinky
Obrázek uživatelky
profil
ačkoliv mi česnek ne po každé sedne, chutná mi a vím, že je zdraví prospěšný.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles