8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tipy na přípravu a zpracování všech částí hovězího masa

7. 09. 2012 | Škola vaření

Hovězí maso je velice oblíbená potravina. V obchodě ho můžeme koupit v různých kuchyňských variantách. V celku, nakrájené na plátky, nebo drobné kousky, mleté na karbanátky a sekanou. Hovězí maso má málo tuku, patří k biologicky nejkvalitnějším druhům masa. Obsahuje více železa než maso vepřové, zinku, selenu, kyseliny listové a vitamínu B. Nejjakostnější částí hovězího masa je svíčková.

Telecí maso je velmi jemné, má málo tuku, a je lehce stravitelné. Je to maso z mláďat hovězího skotu.  Maso je světle růžové barvy a je jemně vláknité. Vhodné na dušení, pečení a smažení. Telecí maso je výborné pro všechny nemocné lidi, kteří potřebují dietu. Je také součástí dětské stravy. Pochutnávají si na něm v různých kuchyňských úpravách všichni labužníci.

Z telecího masa můžeme připravit různé minutky, medailonky a steaky. Maso je vhodné k dušení a pečení a smažení. Na grilu můžeme připravit různé labužnické delikatesy. Například telecí řízek, telecí na zelenině, na víně, telecí závitkové špízy, závitky s nivou, telecí roládu s mletým masem, s bylinkami, telecí rizoto, telecí maso na způsob bažanta, telecí plátky na rajčatech a smetaně, telecí plátky na houbách.  Výbornou chuť dodají telecímu masu také bylinky jako je česnek, cibule, šalvěj, rozmarýn, muškát a kari koření.

Hovězí maso dělíme do čtyř skupin, jednotlivé kategorie se liší kuchyňskou úpravou a cenou.

Hovězí maso - rozdělení

Do první skupiny patří hovězí svíčková a kýta.

Hovězí svíčková má nejjemnější a nejkřehčí maso. Je nejčastěji používaná na přípravu minutkových jídel, bifteků, medailonků a svíčkových řezů. Svíčková je vhodná na rolády, pečení a grilování. U nás je velice oblíbená jako svíčková na smetaně s brusinkami. Různé speciality jako je svíčková na víně, na medu, nadivoko, v listovém kabátku s kešu oříšky. Připravená jako steaky, bifteky, medailonky a jiné speciality.

Hovězí kýta, kterou můžeme dusit, péct a také grilovat. Je výborná na různé druhy rolád a závitků.  Španělský ptáček, dušená kýta aj. Oblíbená je hovězí kýta na pivě, houbách, na jablku a česneku a také kořeněné hovězí na pomerančích. Z kýty můžeme připravit hovězí tatarák. Hovězí plátky na zázvoru. Dušené plátky se zeleninou.

Recept pro vás: Biftekkové překvapení


Do druhé skupiny řadíme hovězí roštěnec a plec.

Maso z roštěnce používáme na minutkové pokrmy a dušení hovězích pečení. Hovězí roštěnec s chilli, s fazolemi, steaky, marinovaný hovězí steak, hovězí roštěná přírodní, grilovaný plátek z hovězího roštěnce a šťavnatá hovězí pečeně.

Hovězí plec je vhodná na pečení, dušení a vaření. Výborné jsou rolády, závitky s různou náplní, masitou i zeleninovou. Z plecka můžeme udělat vepřové ragú, různé druhy dušeného masa, gulášů aj. Maso je vhodné také na roštování.

Recept pro vás: Plněná roštěná

Hovězí maso - zpracování, přípravaDo třetí skupiny patří žebro, hrudí a krk.

Žebro je dobré na chutnou polévku. Můžeme je také marinovat, připravit s křenovou omáčkou, s fazolkami nebo zeleninou. Hrudí je výborné nadívané, na pivu s křenem nebo marinované. Hovězí krk většinou dusíme a vaříme.  Hovězí krk na víně, na hořčici a pikantní pochoutka. Hovězí hrudí se hodí na uzení.

Recept pro vás: Telecí hrudí smažené


Do čtvrté skupiny patří špička hrudí, kližka, pupek a bok.

Krk, pupek, špička krku patří mezi méně hodnotné části hovězího masa, které jsou také chutné a můžeme z těchto částí připravit různé  karbanátky, sekané svíčkové, hašé, náplně aj. Maso z kližky upravujeme především dušením, používáme ho na přípravu různých gulášů, a ragú.

Recept pro vás: Hovězí kuličky s řepou a kapary


Hovězí vnitřnosti

Patří mezi ně játra, ledvinky, slezina, dršťky, jazyk, srdce, plíce a ostatní části.

Z vnitřností si můžeme připravit srdce na víně, plíce na smetaně. Jazyk se sardelovou omáčkou, dršťkovou polévku, dršťky na paprice, nebo dušená játra a ledvinky na cibulce. Hovězí jazyk je výborný uzený. Na vnitřnosti používáme různé druhy koření, které dávají pokrmům příjemnou chuť a vůni. Používáme bobkový list, majoránku, hřebíčky, kopr, zelenou petržel, nať, černé koření, pažitku, cibulku a citronovou šťávu.

Recept pro vás: Hovězí srdce s křenovou majonézou


Tipy na přípravu hovězího masa

Hovězí maso můžeme nakládat do různých marinád, špikovat anglickou slaninou, prokládat různou zeleninou a ovocem. Z hovězího masa se dělají především závitky s různými náplněmi od mletého masa, po zeleninové a bylinkové náplně. Mezi nejoblíbenější patří určitě španělský ptáček. Hovězí maso se hodí také ke grilování, steaky na grilu jsou pěkně šťavnaté. Hovězí maso ke grilování stačí jednoduše pokapat citrónovou šťávou, která maso zjemní, přidáme koření - tymián, rozmarýn,  saturejku nebo bazalku. Při grilování maso nepropichujeme, aby nám nevytekla šťáva. Na hotové steaky můžeme přidat trošku bylinkového másla.

 

Hovězí maso - zpracování s česnekemKoření, bylinky a pochutiny

Česnek společně s cibulí patří mezi koření, které nesmí v hovězím mase chybět. Kari koření používáme do mletého masa, stejně jako majoránku a zázvor. Hořčice se hodí k vařenému hovězímu masu a připravovanému nadivoko. Křen můžeme použít na všechny úpravy masa. Kopr je výborný do vařeného masa. Můžeme ho použít čerstvý, sušený, mražený i nakládaný. Stejně jako ostatní druhy koření a zeleniny. Majoránka nesmí chybět v játrové zavářce do polévek a při přípravě gulášů. Tymián používáme na různé marinády a k pečenému masu. Hovězí maso okoření a dodá mu lepší chuť červená mletá paprika, ať už sladká či pálivá, šalvěj, oregano, rozmarýn, bazalka, černé koření, muškátový ořech. Do guláše přidáváme i feferonky, dodají masu pikantní chuť. Pepř nesmí chybět v žádném masitém jídle. Fenykl dáváme do nádivek a masové směsi.

Marinády a ochucovadla

Do marinád nakládáme také hovězí maso na grilování. Maso necháme v marinádě nejméně 24 hodin uležet. Marinády jsou v různých variantách s pivem, česnekem, křenem, pikantní, bylinkové, hořčičné s kečupem. Marinády na hovězí steaky, pikantní marináda z červeného vína, nebo pikantní chilli marináda. Na minutková jídla můžeme použít také sójovou nebo worcestrovou omáčku. Steakové omáčky jsou výtečným doplňkem nejen při grilování. Na hovězí masa je velký výběr omáček, například česnekových, křenových, hořčičné, brusinkové, šípkové, sladké chilli, se zeleným pepřem aj. Hovězí pokrmy můžeme ochutit také vegetou. Kromě klasické zeleninové můžeme použít vegetu pikant nebo bylinkovou.

Pokrmy z hovězího masa nás lákají nejen vzhledem a barvou, ale také voňavou konzistencí a chutí.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !