8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tipy na přípravu a zpracování všech částí vepřového masa

5. 09. 2012 | Škola vaření

Vepřové maso patří k nejoblíbenějším potravinám. Nejkvalitnější maso je růžové z mladých kusů dobytka. Méně tučné a libové vepřové je snadněji stravitelné. Je také křehčí než maso hovězí, ale obsahuje více tuku, tím je energeticky hodnotné. Nejchutnější pokrmy připravíme z čerstvého masa a uzeného. Mražené maso, které používáme po rozmrazení, ztrácí část tekutin a tím je méně kvalitní. Za největší klady vepřového masa se považuje vysoký obsah bílkovin a vitamínu B1, nezanedbatelný je i obsah zinku a železa. Maso se dá všestranně použít. Můžete jej péct, smažit, dusit, vařit i grilovat.

Vepřové maso rozdělujeme podle jakosti a způsobu kuchyňské úpravy.

Stravitelnost vepřového masa nejvíce závisí na jeho kuchyňské úpravě. Nejlépe stravitelné je maso vařené, pak dušené a pečené. Nejtěžší stravitelné je smažené.

Recepty z vepřového masa najdete v naší rubrice RECEPTY - Masitá jídla - vepřové maso

Vepřové maso - úprava, zpracování

Vepřové stehno

Z vykostěného stehna můžeme připravit dušené maso na cibulce, se zeleninou, například s paprikami a rajčaty, kořenovou zeleninou, nebo houbami. Dušené maso můžeme udělat na smetaně, nebo v jiné omáčce, například rajské. Dá se z něj připravit pikantní pokrm nebo pokrm ochucený bylinkami. Stehno je vhodné na smažené řízky, které můžeme udělat s česnekem, obalené v pivním těstíčku, plněný řízek se šunkou a sýrem aj.  Záleží jen na vaší fantazii a chuti. Vepřové stehno můžeme také upéct na kmínu a česneku. Výborné je také stehno na zázvoru, vepřový perkelt a marinované stehno.


Vepřová kotleta

Z pečeně se dělají klasické řízky, s kostí nebo vykostěné. Připravujeme z nich také různé minutky k opékání. Pečeně je vhodná na dušení na zelenině, houbách a jablkách. Přírodní řízky můžeme udělat na pánvi a také v troubě. Kotleta se dá naplnit a zapéct v troubě v alobalu se slaninou nebo s jinou náplní se sýrem a žampióny, zeleninou a v jiných úpravách. Vepřové řízky dvakrát obalované, kotlety na šlehačce, na křenu. Vepřová pečeně na švestkách, nebo na ananasu.

Recept pro vás: Kotlety se žampiony zapečené ve šlehačce


Panenská

Patří mezi nejchutnější a nejkvalitnější část vepřového masa. Je vhodná na smažení, pečení, grilování. Výborný je z panenky pikantní špíz. Minutky na pánvi v různých variacích s kořením a bylinkami. Můžeme si připravit vepřové medailonky na pomerančích, panenku v česnekovém těstíčku, panenku na sherry, plněnou vepřovou svíčkovou. Maso na gril můžeme naložit do různých nálevů a marinád.

Recept pro vás: Panenková roláda s brokolicí


Vepřové maso - úprava a zpracování

Krkovička

Patří mezi tučnější část masa, proto je vhodná na pečení. Maso můžeme pomlít do karbanátků a sekané. V troubě ji můžeme péct na zelí. Můžeme ji připravit na černém pivu, na hořčici, houbách. Je vhodná na grilování naložená v různých marinádách. Krkovička je výborná uzená.

Recept pro vás: Krkovička s listovým špenátem


Vepřová plec

Plec má široké použití. Pokrájenou na kostky používáme na různé guláše a segedín. Soté z vepřového masa, se žampióny. Mletá plec se používá do karbanátků a sekaných, plněných paprik na různé nádivky. Plec můžeme zapékat, vařit i smažit. Výborná je vepřová plec na pórku, na pivě, dušená plec na šalotce. Můžeme ji také připravit na víně.

Recept pro vás: Niva a česnek na vepřovém


Vepřový bůček

Patří mezi tučnější část vepřového masa. Je vhodný na pečení. Vařený je chutný, když je potřený mletou červenou paprikou a prolisovaným česnekem. Mletý bůček se dobře spojuje s libovými masy, používá se často do nádivek. Vepřový bůček můžeme plnit různými nádivkami. Vepřový bůček je výborný také uzený.

Recept pro vás: Zapečený bůček s květákem


Vepřová kolínka

Vepřové kolínko můžeme vařit, péct v troubě, můžeme si ho udělat na pikantní způsob a také grilovat. Můžeme ho připravit na černém pivu, dušené s rýží, se špenátem, pečené s marinádou. Vepřové kolínko na černém pivu, vepřové kolínko dušené s rýží, vepřové kolínko se špenátem, pečené vepřové kolínko s marinádou. Výborné je také vyuzené.

Recept pro vás: Vepřová kolínka na rožni


Vnitřnosti z vepřového masa

Jazyk - po uvaření oloupeme, obalíme a smažíme. Také je dobrý uvařený ve smetanové omáčce. Velmi chutný je uzený. Vepřový jazyk můžeme připravit na smetaně, pikantně, na česneku nebo se sýrem. Oblíbený je také tchýnin jazyk.

Recept pro vás: Sýrový vepřový jazyk

Játra - dusíme na cibuli a smažíme. Játra můžeme udělat pikantní. Poslouží nám také jako zavářka v podobě knedlíčků do polévek. Vepřová játra můžeme připravit na grilu, na kari se žampióny, na víně v medové marinádě nebo se žampióny.

Recept pro vás: Vepřová játra s pikantní omáčkou

Ledviny - před kuchyňskou úpravou rozkrojíme, zbavíme močovodů, odblaníme, několikrát spaříme nebo namočíme do mléka asi na 3 hodiny. Teprve pak je upravujeme dušením. Můžeme si je udělat na smetaně, se žampióny, hlívou ústřičnou, na celeru nebo jiné zelenině. Dají se také grilovat.

Srdce – které máme uvařené, smažíme, dusíme na cibuli.  Můžeme z něj dělat perkelt i paprikáš. Dá se připravit na slanině, nadivoko, na kmínu a výborný je také guláš.

Recept pro vás: Guláš z vepřového srdce

                                                       
Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Přesně jak píšeš...je nekvalitní a předraženéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
bych že když si nechám vepřové nebo i jíné maso zamrazit a pak jej použiji že by bylo méně kvalitní, to mi přijde jako nesmysl....dnešní maso není kvalitní celkově, dám dusit plát masa jako dvě dlaně a ve finále z toho mám medailonek, to dříve nebylo, pamatuju jak maminka dělávala dušené hovězí , stejný plát co dala do hrnce tak z něj vytáhla........dnešní maso je cenově přeražené a cena neodpovídá kvalitě, to je můj názor.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles