8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tipy pro zpracování čerstvé zeleniny v létě

9. 07. 2012 | Škola vaření
Léto je období roku, ve kterém máme nejširší výběr sezónní zeleniny. Zelenina ze zahrádky má svoji charakteristickou chuť a vůni, tak si v tomto období pochutnáme na darech z přírody. Především na hlávkovém salátu, ředkvičkách, okurkách, rajčatech, paprikách a dalších druzích. 

Kdo nemá zahrádku, tak si čerstvou zeleninu může koupit na trhu nebo v marketu. V letním období, kdy se zelenina sklízí, mnohdy všechnu úrodu nestihneme zkonzumovat v čerstvém stavu, můžeme ji uchovat pro další část roku. V současnosti používáme takové konzervační metody, které zelenině neublíží a jsou šetrné k uchování vitamínů a minerálů. Některé druhy zeleniny nejsou vhodné ke zpracování nebo uskladnění.  Po sklizni takovou zeleninu ihned spotřebujeme, jedná se o různé druhy salátů a ředkviček.

Zpracování zeleniny v létěZeleninové saláty

Čerstvé zeleninové saláty jsou nejlepším zdrojem vitamínů a minerálů. V letním období nás příjemně osvěží. Například různé druhy hlávkových salátů a ředkviček můžeme použít na přípravu zdravých letních salátů, které se jemně zakapou olivovým olejem. Může vytvořit různé kombinace chutí a vůní podle našeho gusta. Hlávkové a ostatní saláty kombinujeme například s rajčaty, okurkami, cibulí, ale i s ovocem. Můžeme použít také octovou nebo jogurtovou zálivku.

Zmrazování zeleniny

Zeleninu nejlépe skladujeme mražením, aby byly zachovány všechny prospěšné látky i lahodná chuť. Ideální je mražení, ale i zde hodně záleží na vhodném postupu. Tento způsob konzervace patří k nejšetrnějším způsobům. Mrazit můžeme kořenovou zeleninu v různých směsích. Dále je vhodný na zmrazování hrášek, fazolové lusky, brokolice, paprika aj. Většinu druhů zeleniny je vhodné blanšírovat pár minut. Zelenina si zachová chuť, barvu a strukturu. Blanšírovanou zeleninu  pak dáme do mikrotenových sáčků nebo dóz a ihned vložíme do mrazáku.Takto uchovaná zelenina má i po rozmrazování velmi dobrý vzhled i chuť.

Zmrazený protlak

Zmrazený protlak si můžeme udělat například ze špenátu. Listy špenátu se rozemelou nebo jemně nasekají, poté hluboce zmrazí. V kuchyni se mražený špenát využívá často. Můžeme si ho namrazit a používat po celý zbytek roku. Před přípravou je dobré ho nechat pomalu rozmrznout a přebytečnou vodu slít. Připravit z něj můžete velmi mnoho chutných jídel. Používá se jako příloha k pečenému masu a knedlíkům, do rizota, těstovin, polévek, bramboráků a také palačinek.

Uskladnění zeleniny do písku i dřevěných hoblin

Tento způsob ukládání zeleniny patří k nejběžnějším. Ve vlhkém písku vydrží zelenina i několik měsíců. Kořenovou zeleninu - mrkev, petržel a  celer můžeme tak uchovat poměrně dlouhou dobu zapícháním do bedničky s vlhkým pískem a uskladněním v chladu a temnu. Pokud máme vlhčí sklep, můžeme zeleninu ukládat do hoblin a hrubších pilin. Když jsou hobliny příliš suché, je dobré je lehce pokropit vodou, promíchat a pak teprve vložit zeleninu. Tak vydrží zelenina i několik měsíců čerstvá. Další druhy zeleniny ukládáme v dobře větratelném sklepě, to se týká hlavně brambor. Cibuli a česnek svážeme a zavěsíme na vzdušném místě. Hlávkové zelí skladujeme uložením na regálu, nebo volně na hromadě, košťály vzhůru.

Konzervace zeleniny v soli

Nať kořenové zeleniny stejně jako kořen můžeme konzervovat solí. Zelenina se nadrobno namele, smíchá se solí a uloží do sklenic, které se zakryjí víčky. Můžeme použít všechny druhy kořenové zeleniny, mrkev, petržel, celer i pastiňák. Dále i cibuli a česnek. Při vaření se již zelenina nesolí. Výborný pomocník při přípravě polévek, omáček či mas. Konzervovat solí můžeme také kopr a houby.

Zpracování zeleniny v létě

Sterilovaná zelenina

Pomocí sterilace se konzervuje téměř všechna zelenina. Patří zde také zeleninové směsi a saláty. Zelenina se steriluje ve sladkokyselém nebo slaném nálevu. Nálevy jsou složeny z vody, octa, soli, cukru a aromatického koření. Sterilovaná zelenina je jednodruhová, můžeme zavářet okurky, zelí, malé cibulky, kukuřici, květák aj. zeleninové směsi, například kořenovou zeleninu, směs do bramborového salátu, různé čalamády, plněné papriky se zelím a další dobroty. Čalamády a jiné sterilované směsi podáváme především jako  přílohovou zeleninu. Přidává se také do salátů a  pomazánek. Můžeme s ní připravovat dušené, pečené, zapékané maso, nádivky, a náplně do masitých jídel a slaných koláčů. Dají se také využít do polévek i omáček.

Zavařování zeleniny s vysokým obsahem vody

Zeleniny s vysokým obsahem vody jako jsou cukety nebo rajčata jsou vhodná zavářet a následně použít v teplé kuchyni. Starší cukety je třeba oloupat a zbavit jader. Do zavařovacích sklenic můžeme přidat kopr, stejně jako na okurky, cibuli a  mrkev. Můžeme přidat také hořčičné semínko, bobkový list, pepř a nové koření. Zalijeme nálevem z vody, cukru, soli, octu a tymiánu, povaříme pár minut, uzavřeme a sterilizujeme. Stejně jako cukety, můžeme zavářet rajčata v pikantním kořeněném nálevu.

Konzervace zeleniny mléčným kvašením

Je to z hlediska zdraví nejšetrnější způsob konzervace. Zelenina si tak uchová velké výživové hodnoty, obsah vitamínu C se v ní dokonce zvyšuje. Kvašení probíhá při teplotě 20°C. Bakterie mléčného kvašení vytvářejí kyselinu mléčnou, která změkčuje vlákninu a má určité konzervační schopnosti. Na tento způsob kvašení používáme odjakživa zelí, celé okurky a malá rajčata. Na zimu je kvašená zelenina výborná na posílení imunity, působí proti únavě, obsahuje vitamíny, minerály a bakterie kyseliny mléčné. Při přípravě můžeme použít také bylinky jako je  kopr, celerová nať a křen.

Zpracování zeleniny v létěNakládaná zelenina v oleji a bylinkách

Zelenina naložená v oleji a bylinkách je vhodná k přímé konzumaci nebo k dalšímu zpracování. Do oleje a bylinek si můžeme naložit česnek, který neztrácí svou tvrdost. Díky naložení v oleji ztrácí svoji čpavost, uchovává si vůni a příjemně se zjemní. Můžeme ho použít na přípravu masa, do salátů, těstovin, rýže a jiných pokrmů. Do olejového nálevu se nejčastěji nakládají červené papriky - kapie. Také si můžete udělat směs zeleniny. Například z kořenové zeleniny, květáku a paprik. Jako koření přidáváme bobkový list a nové koření.

Sušení  zeleniny v sušičce

Vhodná zelenina k sušení je kořenová zelenina, nať celeru i petržele, pažitka, květák, brokolice, kukuřice a červená řepa. Sušit lze většinu zeleniny, kterou před sušením krátce předvaříme. Patří tady fazolové lusky, červená řepa, brokolice, kořenová zelenina, květák, kukuřice a hrášek. Sušení zeleniny trvá kratší dobu než sušení ovoce. Sušená zelenina je výborná do polévek a  omáček k přípravě různých masitých a rybích pokrmů.

Zeleninové šťávy

Základem každé zeleninové šťávy je mrkev, která je výbornou prevencí a zvyšuje odolnost organismu. Z mrkve jde připravit větší množství šťávy, která se pije samostatně nebo kombinuje s jinými druhy zeleniny, fantazii se meze nekladou. Můžete si připravit šťávu z hlávkového salátu, špenátu, okurky a červené řepy. Zeleninové šťávy jsou zdrojem cenných vitamínů a minerálních látek.

Protlaky

Protlak si můžeme udělat sterilizovaný, například z rajčat. Rajčata se propasírují, přidává se sůl a někdy i cukr. Nejčastěji je využíváme při přípravě omáček, na těstoviny, u různých druhů  masa a různých teplých jídel. Dodává pokrmům rajčatovou chuť a červené zabarvení. Pokud máme přebytek rajčat, tak si můžeme udělat také kečup. Kečup bez chemických přísad a konzervantů nám bude určitě chutnat. Kečup má široké uplatnění ve studené i teplé kuchyni.

Autorka: Marta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !