8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vařená zelenina a další způsoby přípravy

16. 07. 2012 | Škola vaření

Správně uvařená zelenina je ta, která se vaří jen po nezbytně dlouhou dobu. Při krátké době vaření dochází jen k minimálním ztrátám vitamínů.  Zeleninu vaříme jen několik minut.

Aby ze zeleniny vyprchaly nežádoucí látky, vaříme ji s odklopenou pokličkou. Nejlépe je zeleninu uvařit, jakmile ji sklidíme ze záhonu, nebo doneseme z obchodu. Pokud vaříme tvrdší zeleninu, nakrájíme ji na malé kousky, aby se rychleji uvařila. Když je zelenina sklovitá, je správně uvařená. Takto uvařenou zeleninu můžeme hned použít nebo uskladnit pro další potřebu. Zeleninu necháme okapat na sítu, zabalíme do mikrotenu nebo plastových nádob a uložíme do ledničky nebo mrazáku.


vaření zeleninyDruhy zeleniny

Například špenátu stačí k vaření pár sekund. Fazolky a květák uvaříme za pár minut. Brokolici a květáku stačí 5 až 7 minut. V páře můžete uvařit mimořádně chutné brambory, které předem neloupeme.  Pokud nemáte stejně velké brambory, tak nevadí, ty velké propícháme vidličkou, aby se nám dříve uvařily.  Některé druhy zeleniny v páře zásadně nevaříme, protože ztrácejí svoji chuť. Například  zelené fazolky. Takto upravenou zeleninu můžeme při dalším použití zahřívat na másle, přidávat do hotových pokrmů.


Vaření zeleniny v páře

Zelenina uvařená v páře je zdravější, chutnější, drží svůj tvar i barvu. Vařením v páře si zelenina zachovává bohatý obsah vitamínů a minerálů. Vaření je šetrné a také rychlé. Zeleninu před vařením nakrájíme na přibližně stejné kousky. Výhodou vaření zeleniny v páře je menší ztráta vitamínu C, než ve vroucí vodě. K její přípravě nepotřebujete žádný tuk. Jídlo je lehce stravitelné, udržuje si svoji čerstvost. Šetří spotřebovanou energii, čas a tím samozřejmě i peníze.


Vaření zeleniny v tlakovém hrnci

Příprava zeleniny v tlakovém hrnci šetří čas, zkracuje především dobu záhřevu, která má pozitivní vliv na obsah vitamínů. Vitamíny si zachovávají svoji hodnotu, pokud zeleninu nerozvaříme. Ideální je připravovat luštěniny v tlakovém hrnci. Před tepelnou úpravou je namáčíme nejméně tři hodiny do studené vody, potom v téže vodě doměkka uvaříme. V tlakovém hrnci můžeme také rychle uvařit brambory, buď ve vodě, nebo na podložce v páře. Zeleninu vkládáme do tlakového hrnce s vařící vodou nebo rozehřátým tukem. Můžeme přidat také zpěněnou cibuli a promíchat ji s dalšími přísadami. Zeleninu přivedeme k varu, dusíme nebo vaříme při nižší teplotě a jen krátkou dobu. (nebo také čtěte tento článek: Tlakový hrnec - jak v něm vařit?)

 

tlakový hrnec - vařeníDušení zeleniny

Dušení zeleniny patří k jednomu z nejšetrnějších způsobů úpravy zeleniny. Vždy se zelenina dusí, dobře očištěná, nakrájená nebo nastrouhaná. Dusíme ji s malým množstvím vody a tuku, hlavně ve vlastní šťávě nebo na zpěněné  cibulce. Pokud chceme výraznější chuť,  přidává se vývar z masa nebo drůbeže. Ztráty vitamínů, hlavně vitamínu C, jsou minimální. Ohříváním a skladováním zeleniny dochází opět ke ztrátám vitamínu C.


Zeleninu můžeme také opékat, zapékat, grilovat a smažit

Dalším způsobem, jak můžeme zeleninu upravit, je opékaní na tuku  na pánvi. Nejčastěji zapékáme zeleninové směsi, nebo rajčata s květákem. Pečení zeleniny omezujeme, neboť při této úpravě zelenina hnědne a dochází jako u ostatních úprav ke ztrátě důležitých vitamínů a minerálů.

Grilovat můžeme celou řadu zeleniny, nejčastěji na zahradním grilu. Na grilování jsou vhodná rajčata, papriky, cukety, ale i další druhy zeleniny. Takto připravenou zeleninu používáme jako doplněk k masu.

Smažit můžeme různé druhy zeleniny, kořenovou, zeleninové směsi, květák a také brokolici. Můžeme ji smažit syrovou, ale také předem povařenou, při čemž dochází k největším ztrátám vitamínu C.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to pěkně napsanýSmajlíka taky mám ráda grilovanou zeleninuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkgrilovanou zeleninu mám moc ráda
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles