Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Jana Mazocha

7. 02. 2014 | Televizní tipy
Vnuk legendárního Jiřího Rašky, sám úspěšný skokan na lyžích, utrpěl při hrůzném pádu na závodech v Zakopaném těžké zranění mozku. Dokázal se vrátit do života. Pořad 13. komnata Jana Mazocha připravili J. Hölzel, P. Brynych a A. Sirotková.
 
Jan Mazoch, starší ze dvou vnuků Jiřího Rašky, historicky prvního českého vítěze ve skocích na lyžích na zimních olympijských hrách a držitele první zlaté medaile ve skocích na lyžích pro Československo na Zimních olympijských hrách v Grenoblu v roce 1968, chtěl svého dědečka následovat. V pořadu 13. komnata Jana Mazocha si připomenete, že odmala se pohyboval v prostředí skokanských můstků, tykal si se všemi skokanskými legendami. Matka ani dědeček ho do skákání nenutili, přesto už v den svých šestých narozenin poprvé skočil. Zahájil tak kariéru.

13. komnata Jana MazochaV šestnácti se dostal na mezinárodní závody a svůj potenciál předvedl už v umístění na dvanáctém místě při své zahraniční premiéře v závodě Kontinentálního poháru. Ve stejném roce skončil devátý na juniorském mistrovství světa, reprezentoval zemi na Olympijských hrách v Salt Lake City, probojoval se i do soutěže Světového poháru. Ve škole měl individuální plán, maturitu odkládal.

V pořadu 13. komnata Jana Mazocha si připomenete, že před olympiádou v Turíně však procházel profesionální krizí, z níž ho vyvedl až nový trenér Matjas Zupan. A tak byl v roce 2006 vybrán, aby reprezentoval zemi ve Světovém poháru v polském Zakopaném, kde se hned po prvním kole umístil na patnáctém místě. Ve druhém kole po jeho odrazu však foukl silný vítr, lyže se mu zkřížily a padal dolů po hlavě. Když dopadl, nikdo netušil, jestli vůbec žije…

V pořadu 13. komnata Jana Mazocha si připomenete, že jednadvacetiletého Jana odvezla sanita v hlubokém bezvědomí do nemocnice, kde na tomografu odhalili mnohočetné zhmoždění mozku. Po převozu do pražské nemocnice se učil znovu chodit, mluvit, psát i počítat. Až doma ve Frenštátě pod Radhoštěm pocítil podporu fanoušků. I kvůli ní se rozhodl vrátit na skokanský můstek. Po půl roce mu lékaři dovolili znovu skákat. Chtěl všem dokázat, že není jen „ten kluk, co spadl“. Musel však trénovat daleko víc než ostatní, po pádu měl ochrnutou pravou stranu těla. Nevzdal se a za pár měsíců znovu skočil. Ale už ho začal ovládat strach.

17. srpna roku 2008, rok po návratu, třiadvacetiletý Jan ve Frenštátu pod Radhoštěm vylezl na můstek a naposledy skočil. V pořadu 13. komnata Jana Mazocha si připomenete, že poté pod „rodným“ můstkem oznámil konec profesionální kariéry. A musel se učit normálně žít. Po osmi letech si dodělal maturitu a začal pracovat. Dolehly však na něj manželské problémy, které se s ženou snažili vyřešit druhým dítětem. V roce 2011 skončilo manželství rozchodem. Dnes Jan tvrdí, že mají lepší vztah než v manželství, své dcery miluje a stýká se s nimi.

S následky pádu bojuje dodnes. Podivné datum 20. ledna ho i nadále pronásleduje. V den výročí pádu zemřel v roce 2012 jeho milovaný dědeček Jiří Raška. Jan tehdy opustil rodný Frenštát. Odešel do Prahy, pracuje pro SOS dětské vesničky a charitativní spolky. Na příští rok chystá třetí ročník Skokanského memoriálu Jiřího Rašky.

Pořad 13. komnata Jana Mazocha můžete sledovat 7.2. 2014 od 20,55 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Jana Mazocha:

13. komnata Jana Mazocha
13. komnata Jana Mazocha
13. komnata Jana Mazocha
13. komnata Jana Mazocha
13. komnata Jana Mazocha
13. komnata Jana Mazocha
13. komnata Jana Mazocha
13. komnata Jana Mazocha
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Viděla jsem tehdy pád J. Mazocha v přímém přenosu a dodnes mě mrazí, když si na tu hrůzu vzpomenu. Moc jsem mu přála, aby se co nejdříve uzdravil. A taky jsem ho obdivovala, že byl schopný znovu vylézt na můstek a skočit. Ať se mu v životě daří!
Obrázek uživatelky
profil
Na to zkusím podívat. tehdy jsem ho sledovala a držela palce, aby se z toho dostal.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles