Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bramboráky - nejoblíbenější recepty

13. 09. 2012 | Škola vaření
Bramboráky jsou tradičním pokrmem většiny slovanských a germánských národů a Maďarů. Připravuje se smažením tenké vrstvy těsta z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli, majoránky a dalšího koření jako kmín, pepř nebo nakrájená cibule.
Když je husté těsto, přidává se ještě mléko na zředění či přidá více mouky na zahuštění. Smaží se na tuku. Bramborák se jí samostatně teplý nebo se zelím a uzeným masem, jako obal vepřového či kuřecího masa nebo se škvarky. Také se může použít jako příloha, obvykle k masu a omáčce. Oblíbená je také varianta, kdy se místo brambor použije jako základ cuketa, tzv. cukeťák, kdy se do bramborového základu použije mimo brambor i cuketa nebo zeleninový bramborák z mrkve, celeru, baklažánu či jiné tvrdší zeleniny. V Německu je oblíbená i sladká varianta bramboráku, kdy se těsto připravuje bez česneku a koření, bramborák se jen potírá sladkým jablečným protlakem nebo v Polsku jen posypaný cukrem, případně politý smetanou.

Bramboráky - nejoblíbenější recepty


Syrové brambory oloupeme a nastrouháme. Necháme odstát vodu, kterou nabíráme naběračkou a vyléváme. Nastrouhané brambory přelijeme mlékem, aby neztmavly. Vmícháme majoránku, kmín, sůl, pepř, lisovaný česnek, vejce, mouku a směs promícháme. Celý recept Bramboráky s česnekem a kmínem ZDE



Bramborák se zelím a slaninou - od uživatelky Chrastova
Nejprve brambory zbavíme slupek a řádně omyjeme, pak je nastrouháme na jemno do mísy. Do nastrouhaných brambor přidáme sůl, majoránku, pepř a pak vejce, česnek a nakonec kmín. Vše řádně rozmícháme a necháme chvíli odpočinout, aby se pustila bramborová šťáva, kterou potom odstraníme. Celý recept Bramborák se zelím a slaninou ZDE



Bramborák na plechu s uzeninou - od uživatelky Sounicka
Oloupané brambory nastrouháme. Zalijeme horkým mlékem, přidáme vejce a mouku, aby vzniklo řídké těsto jako na klasické bramboráky. Osolíme, přidáme majoránku, pepř a prolisovaný česnek. Celý recept Bramborák na plechu s uzeninou ZDE


Bramboráky s tvarůžky - od uživatele Natural
Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a spolu s tvarůžky je nastrouháme nahrubo. Česnek a malou cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. V míse smícháme brambory, tvarůžky, česnek, cibuli, vejce, strouhanku. Nakonec vmícháme koření podle chuti. Celý recept Bramboráky s tvarůžky ZDE


Bramborák - moje recepty 
Bramboráky dělám poměrně často, je to u nás jedno z nejoblíbenějších jídel. Dělám buď klasické bramboráky, nebo cuketové, většinou ale napůl z brambor, napůl z cukety, plněné bramboráky masovou směsí a nebo velmi často plněný řízek či sýr v bramboráku. Bramborák dělám klasicky z jednoho kila brambor, 1-2 vejce, trošku mléka, podle toho, jak je to husté, česnek, majoránku, trošku pepře, polohrubou mouku - jen tolik, aby nebylo těsto moc řídké a sůl. Brambory nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu,  přidáme vejce, mléko, prolisovaný česnek, majoránku, pepř, sůl a mouku. Vše promícháme a smažíme na oleji. Když mám cuketu, dám poloviční dávku místo brambor cukety. Připravený jen z cuket se cuketový bramborák někdy může rozpadat, je lepší nějakou bramboru tam dát. Hotové bramboráky posypu nastrouhaným sýrem nebo plním jakoukoliv masovou směsí. Směs dělám většinou kuřecí se zeleninou, kořením a kečupem. Nejčastěji ale dělávám řízky v bramboráku. Udělám si klasické těsto na bramboráky, dám na pánvičku naběračku těsta, na to položím naložené kuřecí nebo vepřové řízky a zaleju druhou naběračkou těsta. Těsta je lepší více než méně. Jako přílohu podávám zeleninu. 

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Bramboráky - nejoblíbenější recepty:

Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
MňamkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
U nas vsichni miluji bramboraky se zelim a uzenxm, nebo plneny bramborak hermelinem.
Obrázek uživatelky
profil
V současné houbařské sezóně neškodí přidat třeba místo uzeného podušené houby. Trochu těžší do žaludku, ale výborné!
Obrázek uživatelky
profil
Mňamky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda