8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kupujeme televizor, aneb kdo se v tom má vyznat

22. 11. 2014 | Domácnost
Koupě televizoru lze směle zařadit do kategorie dlouhodobějších investic. I přes rychlý vývoj technologií a snížení cen mění většina z nás televizor nejdříve po deseti letech. Vyplatí se tedy s jeho výběrem nespěchat a vše si dobře promyslet. Jaké vlastnosti jsou při výběru nového člena rodiny nejdůležitější, vám pomůže osvětlit následující článek.

Kam s ním?

Umístění televizoru do prostoru naráží na věčný kompromis mezi pohodlím a zdravím. Z pohledu diváckého komfortu je nejvhodnější umístit televizor blízko ke stěně s okny, aby se od obrazovky odráželo co nejméně světla.Očímvšak nesvědčí velký kontrast mezi sledovaným obsahem a světlem z oken.

Při hledání rovnováhy je tak potřeba vzít v úvahu množství světla, které do místnosti okny proudí, a zvážit možnost zatmívání místnosti závěsy. V ideálním případě lze tak umístit televizor na stěnu bez oken, a případný špatně viditelný obraz řešit zatažením závěsů nebo žaluzií.

Kupujeme televizor, aneb kdo se v tom má vyznatOdborné studie prokázaly, že sledování televize v tmavé místnosti bez doplňkového osvětlení škodí lidskému zraku. „Absence osvětlení vede k tomu, že méně mrkáme a oko se tak dostatečně nezvlhčuje. Příliš velký kontrast mezi tmavou místností a zářícím televizorem navíc nutí oční svaly více pracovat a oči se rychleji unaví,“ vysvětluje oftalmoložka MUDr. Lucie Valešová.

Z tohoto důvodu se doporučuje umístit do blízkosti televizoru zdroj světla, aby se oči příliš nenamáhaly. Řešením může být i pořízení televizoru s technologií Ambilight.


Čím větší tím lepší?

Při umísťování televizoru do interiéru bychom měli brát v potaz také velikost místnosti, a tomu přizpůsobit i volbu vhodné úhlopříčky televizoru. Ta je často vyjádřena v palcích, proto pro lepší představu o velikosti vynásobte hodnotu číslem 2,54 a dostanete velikost v centimetrech.

Ne vždy platí, že čím větší televizor, tím lepší podívaná. Když jdete do kina, do první řady si většinou také nesedáte. Doporučená vzdálenost pro sledování televizoru je přibližně trojnásobek rozměru úhlopříčky. Důležitou vlastností televizoru je také pozorovací úhel. Čím větší je jeho hodnota, tím více lidí v místnosti může sledovat perfektní obraz bez ztráty jasu, kontrastu a barev.
 

Rozlišení a kvalita obrazu

Nejčastějším kritériem při výběru televizoru je rozlišení. I zde je třeba brát v potaz celkovou velikost televizoru a vzdálenost, ze které jej budete sledovat. Rozlišení udává počet pixelů (obrazových bodů), které televize zobrazí. Zjednodušeně lze tvrdit, že čím vyšší rozlišení, tím kvalitnější a ostřejší obraz. Důležitou vlastností je také kontrast, čím vyšší, tím lepší podání černé.

Kupujeme televizor, aneb kdo se v tom má vyznatZVUK

Zvukoví fajnšmekři budou jistě tvrdit, že ani ten nejkvalitnější televizor nezní ani jako obyčejná hifi soustava. Možná mají pravdu. To ale neznamená, že by zvuk nebyl dostačující. O reprodukci zvuku se většinou starají reproduktory umístěné po stranách nebo na zadní straně televizoru. Dnes již zvládají poměrně věrně zprostředkovat kvalitní zvuk.


Pro intenzivnější filmovýzážitek není problém připojit k televizoru soustavu domácího kina s pěti nebo i sedmi reproduktory a subwooferem pro zdůraznění hlubokých tónů. Elegantní řešení nabízí například televizor Philips série7509, který je již od výrobce dodáván s bezdrátovým subwooferem.Ten můžete umístit volně do interiéru a silné basy vyvolají dojem, že nesedíte v obývacím pokoji, ale ve skutečném kinosálu.

Centrum domácí zábavy

Televizor už dávno není jen zdrojem pasivní zábavy, kdy jste odkázání na to, co vám televize nabídne. Chytré televizory dnes představujídomácí centrálu pro zábavu, získávání informací i komunikaci. Televizor lze propojit se stolním počítačem, notebookem a tabletem. Připojit můžete také pevný disk či flashdisk s vašimi oblíbenými filmy, hudbou či fotografiemi. Pomocí jednoduché aplikace můžete televizor pohodlně ovládat přes mobilní telefon nebo tablet. Navíc se tak můžete přátelům pochlubit vašimi fotkami a videi na velké obrazovce.

Televizory nabízí také pestrou paletu aplikací. Připojit se můžete na Facebook, vybírat z archivu filmů, brouzdat internetem nebosi telefonovat přes Skype se svými známými. Novinkou jsou také televizory vybavení operačním systém Android, který znáte z mobilních telefonů. Díky němu budete moci vybírat ze stovek známých aplikací a her.

Zdroj, foto: TP Vision


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kupujeme televizor, aneb kdo se v tom má vyznat:

Kupujeme televizor, aneb kdo se v tom má vyznat
Kupujeme televizor, aneb kdo se v tom má vyznat
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Každý si koupí televizi jakou chce.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles