MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bytový textil nás provází životem...

26. 03. 2010 | Domácnost
...a setkáváme se  s ním od svého narození prakticky na každém kroku. Bytový textil je pojem, skrývající nejen označení druhu textilu jako zboží, pojem, rozehrávající i širokou škálu možností v designerských profesích.

Něco málo z historie

Nejstarší textilie pocházejí asi ze 7.tisíciletí př.n.l. a již v této době se objevuje snaha používat textil nejen pro oblékání, ale i ke zdobení obydlí. V průběhu dalších století sloužily textilie hlavně jako sváteční dekorace hlavně v palácích a chrámech. Lidé začali čím dál více využívat textil nejen pro jeho izolační vlastnosti , ale i ocenovali i jeho dekorativní funkci. Zhruba od 14.století se vlivem stoupajících nároků na pohodlí objevuje větší množství textilu, určeného přímo k dekorování interierů. Hlavně požitkářská Francie dokázala využít nádheru hedvábných damašků a sametů, které se používaly jako textilní tapety, bohaté závěsy a potahy židlí.

Bytový textil a naše vzpomínky

Promítneme-li si vzpomínky z dětsví, jistě se nám vybaví oblíbené zvířátko nebo postavička na závěsech v dětském pokoji, na polštáři v hracím koutku. Kolik z nás si pamatuje vzor závěsů na chalupě u babičky ? Říkalo se jim kretony a vynikaly tvrdošíjnou nezničitelností. Tehdy se zpravidla využívaly do posledního kousku a ze zbytků vznikaly nejrůznější dekorace i užitečné pomůcky v domácnosti. Starší z nás s úsměvem zavzpomínají na ručně háčkované záclony a jejich náročnou údržbu s následným tvarováním a vypínáním. Dnes se tyto kousky nostalgicky uchovávají jako památka na babičku či prababičku a jejich šikovné ruce.

Jdeme dál životem a nastává doba slavného zařizování prvního samostatného či už společného bydlení, spojeného se zařizováním interieru a samozřejmě výběrem záclon, závěsů, čalounění. Každá žena si určitě uchovává v paměti první záclony a závěsy, pořízené v této době a možná je mile překvapena současnou nabídkou retro materiálů s obdobnými designy.

Postupem času jsme si zcela jistě ověřili čarovnou moc bytového textilu, jeho schopnost prostoru dát zcela jinou tvář, doladit interier podle jeho určení i podle vkusu obyvatel. Bytový textil dnešních dnů - to je již jiná kapitola, nepřeberná škála vzorů, struktur, barev, to vše v kombinacích s dalšími bytovými doplňky. Na jednu stranu přetrvávající stálice, na stranu druhou měnící se trendy barev a designů. Záleží jen na nás, jaké obohacení nám bude i v budoucnosti bytový textil přinášet, ale rozhodně nás bude i nadále provázet životem.

Zdroj: Záclona.cz

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím - ta cena Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ale ta cena Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dnes je všude moc krásného textilu a člověk neví co si vybrat.
Obrázek uživatelky
profil
Je opravdu umění sladit vše dohromady.
Obrázek uživatelky
profil
Není třeba kupovat nic předraženého, hlavně barevně sladit, aby se člověk cítil doma a oředevším útulně.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles