8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co vše vyřídit po narození miminka?

14. 11. 2012 | Porod

V tomto článku Vám chci poskytnout ucelený a stručný aktuální přehled o tom, co vše se musí a může vyřídit po narození vašeho miminka. Doufám, že informace budou někomu prospěšné a užitečné.

Rodný list dítěte:

- narození miminka sdělí matričnímu úřadu lékař, který miminko odrodí. Pokud ne, musí narození nahlásit jeden z rodičů a to nejpozději do tří dnů po porodu.  Poté rodiče na matrice vyzvednout rodný list dítěte.

První návštěva u dětského lékaře: 

V nemocnici dostane maminka zprávu o dítěti, kterou by měla do 24 hodin od propuštění odevzdat vybranému dětskému lékaři. Poté se do 72 hodin od propuštění provádí první prohlídka novorozence, buď v ordinaci mimo ordinační hodiny anebo přímo u maminky doma.

co zařídit po narození miminkaZdravotní průkaz:

- miminko automaticky spadá pod zdravotní pojišťovnu matky, dokud rodič nepodá přihlášku u zdravotní pojišťovny, kterou vybral (do 60 dnů od narození dítěte).

Porodné:

Žádost o porodné se potvrzuje na matrice a poté se žádost odnáší na úřad práce.

Přídavek na dítě:

Podmínkou je trvalý pobyt rodiče na území ČR.  Žádost se podává na úřadu práce.

Důchodové pojištění: 

Matka musí podat přihlášku na důchodové pojištění na Okresní správě sociálního zabezpečení a to do 45 dnů od narození dítěte. Na OSSZ je také nutné donést kopii rodného listu miminka, ať úřad pokračuje ve vyplácení mateřské.

Daňový bonus: 

Nárok na bonus uplatňuje většinou otec, který pracuje a to u svého zaměstnavatele.

Trvalý pobyt: 

Miminko je třeba přihlásit k trvalému pobytu v ohlašovně obecního či městského úřadu a to po obdržení rodného listu miminka.

Vítání občánků:

Podrobnosti se dozvíte na obecním či městském úřadě, někdy obce poskytují dárky anebo finanční částku. Je dobré se zúčastnit.

Návštěva gynekologa po šestinedělí:

Po šesti týdnech od porodu žena musí absolvovat prohlídku u svého gynekologa a přinést mu propouštěcí zprávu z porodnice.

Platba odpadu:

Miminko se také musí nahlásit k platbě komunálního odpadu.

Mateřská dovolená:

Je pouze pro pracující maminky a žena na ni nastupuje 8-6 týdnů před porodem nejdříve. Trvá 28 týdnů, v případě dvojčat 37 týdnů. Žena žádost podává u svého zaměstnavatele.

Rodičovská dovolená:

Pracující maminky na ni nastupují po mateřské dovolené. Žádá se na úřadu práce. Žádost se podává před ukončením mateřské a ty maminky, které nepobírají mateřskou, podávají žádost již ode dne narození dítěte. Rodičovský příspěvek činí 220 000,- Kč. Nepracující maminky nastupují na 4 roky a pracující si mohou vybrat 2,3 či 4 roky anebo i libovolně měnit (lze co 3 měsíce). Každopádně maximálně se může vyčerpat 220 000,- Kč. 


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pisatelko, opravdu nevím, proč i dáváš takovou práci s psaním článků, stačí přece jen vložit odkaz, odkud jsi čerpala...nebo spíš text zkráceně opsalaSmajlík
http://www.naseinfo.cz/clanky/tehotenstvi-a-deti/prava-rodicu-po-narozeni-ditete/co-je-treba-vyridit-po-narozeni-ditete
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak to teda nechápu, proč se má přihlásit k důchodovému pojištění?
Obrázek uživatelky
profil
Tak ucelený přehled se moc nepovedl, stručný ano. 1. v novém systému, kde je nárok na 220000, si můžou volit délku i nepracující maminky, pokud ke dni porodu splňuje nárok na PPm otec miminka, tak si můžou zvolit částku přes něj, nenastupují automaticky na 4letou.A nemusí si vybrat 2,3,nebo 4 roky, ale libovolný počet měsíců, klidně 2,5 roku. A ještě jsi mohla napsat, že nárok na přídavky má pouze rodina, jejíž příjem nepřekročí 2,4 násobek životního minima. nárok na porodné má taktéž jen rodina, která má max 2,4 násobek minima, ale porodné se vyplácí pouze na 1. dítě. ALe docela jsi mě dostala s tím trvalým pobytem a odpadem, já kluky nikde nehlásila, měla jsem za to, že dítě má automaticky pobyt tam, kde matka. tím nechci říct, že nemáš pravdu, nevím jak to je, ale zatím jsem s tím nikde na úřadech problém nemělaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já byla půl roku na mateřské dovolené a pak šla pracovat.Rodičovská dřív nebyla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles