Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dárkyň vajíček je málo. Jaké jsou výhody dárcovství?

20. 12. 2022 | Těhotenství
-Komerční sdělení-

Pro nemalou část párů, které chtějí mít vlastní rodinu, je jedinou šancí početí pomocí darovaných vajíček. Těch je ale v České republice dlouhodobě nedostačující a centra asistované reprodukce by uvítala jejich navýšení. Proces darování vajíček je někdy opředen mýty a polopravdami, které mohou potenciální dárkyně odradit. Je třeba vědět, že darování je vždy řízeno lékaři a vše je zároveň pod dozorem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Navíc dárkyně může hřát dobrý pocit, že někomu pomohly naplnit sen o rodině a jejich snaha může být refundována finanční kompenzaci v řádu několika málo desítek tisíc korun.
 
Každá žena, která se rozhodne darovat svoje vajíčka, by měla počítat s tím, že na začátku procedury absolvuje několik krevních testů a vyšetření, jež prokážou, že je po zdravotní stránce v pořádku. Všechna vyšetření je možné provést při jednom sezení.

Prověří se, zda nemá či neměla hepatitidu B nebo C, provede se vytření na HIV 1 a HIV 2 a vyšetření na syfilis. Dále se provádějí genetické testy na vyšetření karyogramu, cystické fibrozy, svalové slabosti a vyšetření na nosičství hluchoty. Je také nutné zjistit pomocí ultrazvuku, zdali má potencionální dárkyně dostatečný počet antrálních folikulů, což je označení pro klidové folikuly, ze kterých pak po stimulaci může dozrát vajíčko (oocyt).
Kompletace výsledků a jejich konečné zhodnocení i genetikem nějakou dobu trvá. Vždy je na místě pečlivost a opatrnost tak, aby získaná vajíčka byla nanejvýš kvalitní a současně nebyla dárkyně pod zbytečným zatížením.
 

Darujte vajíčka, získejte informace


Díky sérii jinak placených testů se ale dárkyně mohu dozvědět řadu cenných informací o svém zdravotním stavu a odhalit problémy, na které by se během rutinní návštěvy gynekologa nemuselo vůbec přijít.

Při stimulaci dozrává více jak jedno vajíčko


Pokud jsou všechna vyšetření vyhodnocena jako negativní, může být zahájena hormonální stimulace. Na začátku každého ovariálního cyklu je k dispozici kolem 30 folikulů, ve kterých ale dozrává jen jedno vajíčko. Cílem stimulace je získat více kvalitních vajíček (oocytů) vhodných k odběru. „Snažíme se vyzískat všechny oocyty, které se v daném ovariálním cyklu podaří nastimulovat. Pokud by nebyl cyklus stimulovaný, přirozeně by zanikly. V dalším cyklu pak opět nastupuje nová kohorta asi 10-30 oocytů, z nichž se za fyziologických podmínek rekrutuje stejně jen jeden dominantní oocyt vhodný k odběru nebo k oplodnění,“ vysvětluje MUDr. Libor Hradecký, Ph.D., vedoucí lékař kliniky Next Fertility Plzeň. www.ivf-institut.cz

Hormonální stimulaci většina snáší


Dárkyň vajíček je málo. Jaké jsou výhody dárcovství?Při stimulaci si dárkyně po dobu 8-12 dní podkožně aplikuje hormony, které zrání podpoří. Během tohoto procesu proběhnou pro jistotu 2-3 ambulantní ultrazvukové kontroly. Při nich odborníci zhodnocují správný růst folikulů, aby mohli reagovat jak na nízkou nebo naopak nadměrnou reakci na stimulaci. Takzvaný hyperstimulační syndrom může být potencionálně závažný a ohrožovat ženu na zdraví. Dnes už naštěstí nebývá tak častý. „Díky zavedení a rozšíření antagonistického stimulačního protokolu došlo ke značné redukci nebo vymizení závažného hyperstimulačního syndromu o dárkyň,“ vyvrací obavy MUDr. Libor Hradecký, Ph.D., vedoucí lékař kliniky Next Fertility Plzeň.

Samotný odběr probíhá v celkové anestesii a trvá 10-30 minut. Další 2 hodiny po odběru setrvá žena na pooperačním observačním pokoji a pak je v doprovodu druhé osoby propuštěna do domácího prostředí, kde zůstává v klidu a přítomnosti druhé osoby pro případ komplikací. Další den se pak dárkyně může pomalu navracet k běžnému životu. Veškerá rizika pak odezní s příchodem menstruačního krvácení, ke kterému dochází zpravidla za 7-12 dní po odběru vajíček.
 

Pomozte ostatním splnit si sny. Zůstanete v anonymitě


Právě kvůli nadměrným obavám z komplikací při stimulaci a démonizaci celého procesu je u nás nedostatečná zásoba vajíček. Zájem je přitom obrovský, ať už se jedná o ženy, kterým se nepodařilo opakovaně otěhotnět, mají závažnou formou endometriózy, jsou po nádorových onemocněních, po odstranění vaječníků nebo ženy s předčasnou menopauzou. Pomoci těmto ženám odnosit a porodit zdravé dítě může být přínosné i pro dárkyni. Kromě finanční odměny to jsou zmíněné cenné informace o zdraví a o možnosti počít vlastní dítě. Vaše anonymita je jistá. Tak to stanovuje český zákon, který zaručuje naprostou anonymitu dárců pohlavních buněk.



Kdo se může stát dárkyní?


Dárkyní se může stát každá mladá zdravá žena s negativní rodinnou anamnézou ve věku 19-35 let a s výškou mezi 155 a 185 cm. Důležitá je také přístupnost vaječníků k odběru vajíček. BMI do 30 není nutnou podmínkou.

Mezi první návštěvou reprodukční kliniky a samotným odběrem uplyne zhruba 4 až 6 týdnů, v nichž probíhají testy a vyšetření dárkyně a zejména dvoutýdenní hormonální stimulace. Během této krátké doby by měla žena dodržovat zdravý životní styl a vyhnout se pohlavnímu styku. www.ivf-institut.cz


















Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !