Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Díky podpoře společnosti Lidl byla v Řestokách u Chrudimi otevřena první ze šesti jedlých školních zahrad

17. 10. 2022 | Novinky
-Komerční sdělení-

První jedlá školní zahrada byla otevřena v sobotu 8. října 2022 v Mateřské škole Řestoky na Chrudimsku. Je to výsledek spolupráce mezi společností Lidl a programem Skutečně zdravá škola. Díky úspěchu v grantové výzvě získalo šest základních a mateřských škol finanční prostředky na výstavbu jedlých školních zahrad.

Otevření jedlé zahrady v Řestokách doprovázela slavnost, na které se sešli děti, jejich rodiče i obyvatelé obce. Pro děti byly připraveny dílničky nebo cvičení jógy, pro dospělé např. přednáška o inovativním způsobu zavlažování záhonů nebo soutěž o nejlepší podzimní koláč. Kromě toho návštěvníci mohli ochutnat výrobky a výpěstky regionálních prodejců a pěstitelů. Ochutnávky ze zdravého sortimentu zajistila i společnost Lidl.

Díky podpoře společnosti Lidl byla v Řestokách u Chrudimi otevřena první ze šesti jedlých školních zahrad„Realizace jedlé zahrady při mateřské škole byla zahájena již v červnu, kdy se učitelé setkali s rodiči dětí a plánovali její novou podobu. Děti přidaly svými obrázky i svoji pohádkovou představu jedlé zahrady. Řada rodičů se aktivně zapojila do další fáze, při které byly zlikvidovány uschlé keře a staré vyvýšené záhony a byl připraven terén pro montáž vyvýšených záhonů a výsadbu stromků, keřů a trvalek. Další velká pomoc nejen rodičů, dětí, ale i veřejnosti, přišla 3. září, kdy zahrada začala získávat svou novou podobu – vyrobeny byly nové vyvýšené záhony, zabudovány závlahové nádoby, vyrobeno lískové tepee a plůtek, byly osázeny záhony, navozila se štěpka a vyrobil se prkenný plot na nářadí pro děti,“ říká ředitelka školky Dagmar Krčilová.

Vzdělávání a práce na školní zahradě má pro děti zásadní pozitivní význam: otevírá dětem zcela nový svět učení, poznávání rostlin a přírodních procesů, umožňuje ocenit přírodu jako celek a podporuje pozitivní změnu stravovacích návyků. Navíc zvyšuje koncentraci a představivost, rozvíjí sociální dovednosti a dává dětem pocit hrdosti na svůj úspěch.

jedlá školní zahrada„Jedlá školní zahrada v Řestokách zcela naplnila naše očekávání; jednak vznikla na bázi komunitní spolupráce mezi obcí, školkou, rodiči, učiteli a dětmi a také přirozeným způsobem buduje u dětí vztah k přírodě a ke zdravému jídlu. A na tom, aby děti zdravě jedly a učily se to už odmalička, nám záleží i v Lidlu,“ říká mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

O projektu Jedlých školních zahrad


Do grantové výzvy na vybudování jedlých zahrad přihlásilo své projekty 21 škol zapojených v programu Skutečně zdravá škola. Zástupci programu Skutečně zdravá škola a společnosti Lidl vybrali celkem šest škol, z nichž každá získala 100 000 Kč na realizaci jedlé zahrady a zároveň metodickou podporu při jejím budování. 

Nová jedlá školní zahrada bude vybudována v těchto dalších školách: Fakultní základní škole Otakara Chlupa v Praze 13, Mateřské škole 28. října Turnov, Mateřské škole Palováček v Šenově u Nového Jičína, Základní a Mateřské škole Dětenice (okres Jičín) a v Základní a Mateřské škole Ludgeřovice (okres Opava).

jedlá školní zahradqa

























Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
DruhéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
PrvníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
První Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Na uvítánou přišly bankovkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Termín: 20,00-20,30 hodin - Zlaťáky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles