Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 25.05. 2024
Dnes má svátek Viola
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Domácí mazlíčci během těhotenství - mohou uškodit nebo prospívají?

11. 09. 2012 | Těhotenství

Doma mám králíčka. Když jsem otěhotněla, začaly se na mě valit samé drby a zvěsti o tom, že domácí zvíře či mazlíček v těhotenství škodí a že může poškodit ještě nenarozené miminko (?). Ale co je na tom pravdy? Pojďme si o tom poslechnout několik názorů.

Pejsek

Pejsek v těhotenství představuje opravdu malinké riziko. Je třeba si dávat pozor, aby Vám větší pejsek při hraní neskákal po břiše apod. Ovšem pejsek může začít žárlit, až bude miminko mezi Vámi, a proto je nikdy nenechte bez vašeho dozoru. Zabráníte tak nechtěným úrazům či problémům.

Domácí mazlíčci v těhotenstvíKočička

S kočkami je spojená především nemoc toxoplazmóza. Co vlastně toxoplazmóza znamená a jak se přenáší? Toxoplazmózu přenášejí především kočky, které se pohybují venku, než ty domácí. Přenáší se kočičími výkaly a proto je vhodné před těhotenstvím u kočičky provést testy na toxoplazmózu. Budete mít klid v duši a pokoj. Toxoplazmózou se však můžou nakazit i ženy, které kočku nevlastní, a to kdekoliv venku, kde přijdou do styku s kočičími výkaly. Těhotná by také neměla čistit kočičí záchod a přenechat tuto práci např. manželovi. A když už musí, měla by mít na sobě rukavice.

Plaz

Plazi nebo obojživelníci mohou přenášet salmonelózu. Jsou to např. různí ještěři, hadi, leguáni, žáby, želvy apod. Toto zvířátko je proto vhodné doma nemít aspoň do pěti let dítěte. A když už ho máte, doporučuje se po každém kontaktu se zvířetem si umýt ruce pořádně vodou a mýdlem. Zvířátka by se neměla objevovat zejména v kuchyni a taky ne u jídla a  volně po bytě.  A malinké děti by si s nimi vůbec neměly hrát.

Ptáci

Vždycky je vhodné, aby ptáka nebo papouška důkladně prověřil a vyšetřil veterinář. Je zde riziko hned několika nemocí, např. salmonelou, kampylobakterem nebo chlamydiemi. Úklid klece by měl provádět kdokoliv jiný, jen ne těhotná. A když už musí, tak také s rukavicemi.

Hlodavci a králíci

Tato zvířata nepředstavují žádné potenciální nebezpečí pro budoucí maminku. Ovšem králíčci, kteří se chovají venku v kotcích, můžou těhotnou také nakazit toxoplazmózou. Domácí mazlíčci - hlodavci jsou ovšem zcela neškodní. Jen by žena měla přenechat úklid klecí také někomu jinému.


To by bylo o domácích mazlíčcích snad vše podstatné. Těhotné by si měly dávat pozor, ale rozhodně by se jich neměly zbavovat. Zvířátko přece jenom člověka těší a vytváří v člověku pocity radosti a lásky. Já domácí mazlíčky jen doporučuju, ať už v těhotenství nebo i v normálním životě.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já myslím,že žádné zvíře není problém, když se o něj člověk pořádně stará a je pod veterinárním dohledem.
Hlavně to jsou výmluvy, jak se zbavit zvířete, když se otěhotní Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek, ale s chybami. Toxoplazmozou vás kočky mohou nakazit pouhých 14 dní v životě!!! A to kotě, v době cca 7-9 týdnu života. Sama s kočkama žiji od mala, nyní jsem si nechala dělat u lékařky test na toxoplasmu a je negativní. Kočka nepředstavuje riziko. Daleko větší riziko je papoušek, ten přenáší toxoplazmu celý život. Tam jsou testy u lékaře nutné, co se koček týče, pokud nemáte kotě, udělejte si bezplatný test u svého lékaře.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles