Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak otužovat miminko

24. 03. 2017 | Vývoj
U novorozenců se schopnosti reagovat na chlad a udržovat tělesnou teplotu teprve vyvíjejí. Pokud se však u nich naučíte tyto procesy citlivě a přitom cíleně trénovat, budou miminka otužilejší, a tedy i méně náchylná k virovým onemocněním.

Dlouhodobý pobyt v suchém a přetopeném prostoru neprospívá nikomu, tím spíš ne miminkům. Proto doma pravidelně a důkladně větrejte, a dopřejte dětem i sobě co nejčastější pobyt na čerstvém vzduchu. Procházky jsou vhodné v každém ročním období, tedy i v zimě. Za běžných teplot ale vyrazte s dětmi včetně těch nejmladších ven, kdykoli je příležitost.

Teplotu prozradí zátylek

I za nízkých teplot je třeba obléknout miminko do kočárku přiměřeně, aby se v množství teplých vrstev nezpotilo. Nejjednodušším pravidlem je dát mu o jednu vrstvu oblečení víc, než máte sami. Důležitá je teplá a dobře padnoucí čepička a rukavice, nebo jen přetahovací návleky. Také nožičky musí být hezky schované ve fusaku nebo pod hřejivou dekou. Pokud jsou hlava, ruce a nohy v teple, tělo už tolik vrstev nepotřebuje. Pod kombinézu nebo kabátek stačí přes body pouze mikina nebo svetřík. A nezapomeňte – spolehlivým ukazatelem tělesné teploty je vždy zátylek miminka, který by měl být příjemně teplý a suchý.

miminkoPřidávejte po minutách   

S otužováním tzv. vzduchem můžete začít už u novorozence. Stačí, když si zvyknete nechat ho při přebalování několik minut na vzduchu nahého, zatímco si s ním hrajete, mazlíte se či si s ním povídáte. V místnosti by přitom měla být teplota 20 až 22 °C.

Pro otužování je ovšem ideální voda. S koupáním můžeme začít už u několikadenních miminek, kdy se ale pobyt ve vaně omezuje opravdu jen na pár minut. Vhodné je začít na 5 minutách a postupně při každém dalším „plavání“ vždy minutu přidat. Když budete takhle nenápadně dětem pobyt ve vodě prodlužovat, docílíte toho, že ve třech měsících už si v ní pobudou 15 až 20 minut.
Tip pro vás: Doba pobytu ve vaničce se musí prodlužovat jen pozvolna, proto hlídejte, abyste čas příliš nepřekročili. Dobře k tomu poslouží třeba kuchyňská minutka.

Teplota vody a vzduchu při koupání

Hodně se diskutuje o teplotě vody i vzduchu vhodných pro otužování. Samozřejmě záleží na okolnostech, především na tom, zda je miminko donošené, případně nedonošené, i na přístupu rodičů k otužování. Obecně se doporučuje v prvních dnech teplota vzduchu v koupelně kolem 23 °C a teplota vody 37 °C. Tu je vhodné postupně snižovat tak, aby třeba v pěti měsících dítě v pohodě zvládlo „plavat“ ve vaně nebo v bazénu, kde je pouhých 30 °C. A pozor na průvan, ve kterém by miminko mohlo nastydnout. Pokud budete dítě po koupání přenášet do jiné chladnější místnosti, doporučuji mít ho již oblečené nebo alespoň zabalené v suchém ručníku.
Stejně tak místnost, kam dítě ukládáte ke spaní, by měla být předem dobře vyvětraná, s ideální teplotou kolem 18 °C.

Znáte vaničkování?

K moderním a velmi příjemným způsobům, jak přispět k otužování miminka a podpořit jeho přátelský vztah k vodě, patří vaničkování. Základem lekcí je „plavání“, ale současně se dozvíte i řadu erudovaných informací o správném nošení miminka, naučíte se základy kojenecké masáže a získáte i praktické rady týkající se otužování.

Pokud se rozhodnete svému miminku tuhle radost dopřát, máte dvě možnosti – buď můžete navštívit klub, který disponuje oddělenou místností s větší vanou, nebo může lektorka přijít k vám domů. Lekce vaničkového „plavání“ je nejlepší absolvovat 1x týdně, případně jednou za 14 dnů, samozřejmě i v zimě. Bylo by přece škoda připravit děti o nejpřirozenější způsob otužování jen ze strachu z jejich nachlazení. Rodičům ale doporučuji vyhradit si více času na aklimatizaci dětí po plavání. Důležitá je i pořádná čepice. Vlhká hlava je totiž ve spojení se studeným vzduchem nejčastějším důvodem nachlazení.

Zdroj, foto: Juklik.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak otužovat miminko:

Jak otužovat miminko
Jak otužovat miminko
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles