Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jean-Dominique Bauby - Skafandr a motýl

23. 04. 2010 | Knižní tipy

Název knihy: Skafandr a motýl
Autor: Jean-Dominique Bauby
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2010
Vazba s přebalem
Počet stran: 144 str.
Formát: 130 x 200 mm
Cena: 228 Kč


Jean-Dominique Bauby byl dynamický a úspěšný čtyřicetiletý muž, který měl krásnou manželku, ještě hezčí milenku, dvě malé děti a prestižní zaměstnání jako šéfredaktor magazínu Elle.


Jednoho dne nevstal z místa řidiče svého luxusního kabrioletu a nevrátil se zpátky do svého života. Vlivem mozkové příhody kompletně ochrnul a oněměl, postihl ho tzv. syndrom uzamčení. Jediné, co spojovalo jeho nezasaženou mysl s okolním světem, bylo levé oko.


knihaDíky terapeutce a rafinovanému systému dorozumívání, který pro něj vytvořila, Jean-Dominique doslova „namrkal“ svou knihu, neobyčejně silné a dojemné poselství o triumfu lidské duše nad smrtelným tělem. Kniha vyšla ve Francii 7. března 1997. Jean-Dominique Bauby zemřel na srdeční zástavu o dva dny později ve věku 44 let.


Přestože smrt Jeana Dominiqua Baubyho přišla předčasně, autor se alespoň dožil vydání své knihy a byl tak svědkem zrodu celosvětového knižního fenoménu.  V den vydání Skafandru a motýla se ve Francii prodalo neuvěřitelných 25 000 kusů a během prvního týdne se počet prodaných knih vyšplhal na neuvěřitelných 150 000.


Kniha se okamžitě po vydání stala bestsellerem nejenom v zemi svého vzniku, ale byla přeložena do 23 jazyků a do současnosti se jí prodalo pozoruhodných 1,2 milionů výtisků.


Ukázka z knihy:


Za závěsem z plátna prožraného od molů oznamuje matný jas blížící se svítání. Bolí mě paty, v hlavě mi buší tisíce kovadlinek a jakýsi skafandr svírá celé mé tělo. Můj pokoj se pomalu vynořuje z polostínu. Podrobně si prohlížím fotky milovaných bytostí, obrázky dětí, plakáty, malého kovového cyklistu, kterého mně včera poslal kamarád ze závodu Paříž – Roubaix, a šibenici, která ční nad lůžkem, v němž jsem uvězněn už půl roku jako rak poustevníček na své skále.


Nemusím dlouho přemýšlet, abych si uvědomil, kde jsem, a připomenul si, že se můj život obrátil naruby v pátek 8. prosince loňského roku.
Až do té chvíle jsem nikdy neslyšel o mozkovém kmenu. Toho dne jsem přímo objevil tuto důležitou součást našeho palubního počítače, nutnou spojnici mezi mozkem a nervovými zakončeními, když kardiovaskulární příhoda vyřadila tento kmen z provozu. Kdysi se tomu říkalo „mozková mrtvice“ a prostě se na to umíralo. Vývoj resuscitačních technik přinesl promyšlený trest. Člověk přežije, ale je stižen tím, co anglosaská medicína nazvala locked-in syndrom: pacient je paralyzován od hlavy k patě a uzavřen uvnitř sám sebe s nepoškozeným rozumem a mrkáním levného víčka jako jediným prostředkem komunikace…


Je obyčejné ráno. V sedm hodin zvonění v kapli začne znovu po čtvrthodinách odměřovat čas. Po nočním odpočinku začnou mé ucpané průdušky znovu nahlas chrčet. Ruce pokrčené na žlutém prostěradle mi způsobují utrpení, aniž bych věděl, jestli jsou horké, nebo ledové. Abych uvolnil ztuhlé klouby, reflexně se protáhnu, což posune mé ruce a nohy o několik milimetrů. Často tak ulevím rozbolavělé končetině.
Skafandr je méně tísnivý a duch se může volně toulat jako motýl. Je toho tolik. Dá se létat v prostoru nebo čase, odletět do Ohňové země nebo na dvůr krále Midase.


Může navštívit milovanou ženu, vklouznout vedle ní a hladit její spící obličej. Může stavět zámky ve Španělsku, získat zlaté rouno, objevit Atlantidu, uskutečnit své dětské sny i dospělé představy.

 

„Až si přečtete tuto knihu, znovu
se bláznivě zamilujete do života.“

Edmund White


Více informací nejen o této knize Skafandr a motýl se dozvíte také na stránkách nakladatelství JOTA .


Vendi V. 
Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zaujimavý titul
Obrázek uživatelky
profil
vipada to zajimeve
Obrázek uživatelky
profil
to může být pěkné čtení
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles