Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jediná ruční papírna v ČR

9. 01. 2012 | Technika
Ruční papírna se nachází v obci Velké Losiny. Je to jedna z  nejstarších obcí v okrese Šumperk (vznikla r.1351). Obec od druhé poloviny 15. století patřila rodu Žerotínů. Nejprve však jako zástava, později kolem r.1507 už jako jejich majetek. Od tohoto data dodnes zde byly postaveny významné dominanty jako je Ruční papírna, zámek, Farní kostel, Lázně, Církevní a Světské stavby. Papírna se nachází v historické budově z 16. století.
Nedílnou součástí se stalo i specializované Muzeum papíru a to v r.1987. Tato papírna je stále v provozu a ruční papír se vyrábí tradičním postupem z bavlny a lnu. Anton Smidt (obchodník) v r.1855 využíval tento ruční papír se znakem žerotínského lva jako obalový materiál textilních výrobků a tím zajistil velký odbyt nejen svých výrobků.

ruční papírnaPapír byl oceněn jako vysoce filtrační (r.1883) a tudíž se mu otevřel trh s filtračními papíry pro lékárny, potravinářské a chemické provozy. Národní umělec Max Švabinský si také oblíbil akvarelový papír a udělal mu tím obrovskou reklamu v uměleckém světě. Za rok se v papírně vyrobí plus mínus tolik papíru jako v normálních papírnách za jeden den. Bavlna a len se rozmočí ve vodě, poté se na velké síto s vodoznakem žerotínského lva nasbírá papírovina z velké kádě. Kolébáním nahoru dolů urovnáme papírovinu na síto, po částečném odvodnění nám zůstane budoucí arch papíru. Poté se mokré archy sundají na vlněný plstěnec. Papíry se skládají na sebe. Dříve se vyrobený papír sušil na půdě, ale kvůli prachu se od této metody upustilo. Vylisovaný ruční papír se pak znovu oboustranně lisuje. Hotový papír má dlouhou trvanlivost a proto se používá především ve výtvarném umění, pro významnou korespondenci (osobní i firemní) či pro reprezentativní účely (myslím, že při exkurzi říkali, že i pro kancelář prezidenta se dodávají. Ale to už si nejsem 100% jistá, tak se za to omlouvám :-)  ).
 V objektu papírny je zřízená galerie, v níž jsou prezentovaná díla spjata s ručním papírem. Při návštěvě papírny se můžete seznámit hlavně s historickým vývojem a tradicemi starého papírnického řemesla, s počátky moderní papírenské výroby u nás.  Se svým oborovým zaměřením na dějiny manufakturní papírenské výroby je jedinečná v České republice. Výrobu papíru zhlédneme jak na videu, tak při osobní prohlídce. Vím, že jsem si to mohla také vyzkoušet (nabírat papírovinu na síto). V současné době kromě klasické okruhu můžeme taky navštívit okruh, který nám umožní poznat část technického zázemí manufaktury. Je to opravdu dobrý tip na výlet. Vřele doporučuji, stojí to zato.


Slunickko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jediná ruční papírna v ČR:

Jediná ruční papírna v ČR
Jediná ruční papírna v ČR
Jediná ruční papírna v ČR
Jediná ruční papírna v ČR
Jediná ruční papírna v ČR
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !