Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jídelníček dětí - Co by měl jíst malý neposeda?

30. 04. 2012 | Výživa

Jídelníček dětí - S čilým, čiperným a neposedným dítětem se setkal asi každý. Ale jsou-li tyto a další projevy chování nadměrné, hovoříme o hyperaktivitě. Nové výzkumy přinášejí poznatek, že  hyperaktivitu způsobují drobné odchylky ve stavbě a fungování mozku a dědičně chybějící řízení přenosu látek v mozku, které podporují určité potraviny.

Jídelníček dětí - pro neposedu…

… by měl být energeticky vyvážený, bohatý na ovoce a zeleninu, mléčné výrobky, libové maso a celozrnné produkty.

… měl by být zajištěný dostatečný přísun vitaminů skupiny B, zejména kyseliny listové (vitaminu B4). Dobrým zdrojem kyseliny listové je zelená listová zelenina, libové maso, mléčné výrobky, celozrnné produkty a ovoce. 

Jídelníček dětí … dostatečné množství nezbytného vápníku ve stravě zklidňuje hyperaktivní děti. Zdrojem vápníku jsou mléko a mléčné výrobky, mák, mořské ryby, slunečnicová a sezamová semínka, špenát, brokolice, sójové boby, fazole, neloupaná rýže, citrony, ostružiny a rozinky.

… dostatek hořčíku ve stravě je nezbytný pro funkci nervových buněk. Zlepšuje psychický stav, celkově zklidňuje a navozuje klidný spánek. Hořčík obsahují zejména celozrnné produkty, mák, libové maso, mořské ryby, pšeničné klíčky, vejce, mléko, neloupaná rýže, jáhly, ovesné vločky, špenát, zelené bylinky a banány.

Jídelníček dětí … rybí tuk, bohatý na omega 3-nenasycené mastné kyseliny, může zlepšit příznaky dyslexie a hyperaktivity dětí. V jídelníčku by se měly pravidelně, alespoň 1-2krát týdně objevovat pokrmy z mořských ryb. 

… lecitin je důležitý pro správnou funkci mozkových buněk, zlepšuje koncentraci a pomáhá při hyperaktivitě. Je obsažen v mnoha živočišných i rostlinných potravinách (játrech, vejcích, sójových bobech, lněných semínkách, pšeničných klíčcích). Existují potravinové doplňky vhodné pro děti, ani při dlouhodobém užívání nemají vedlejší účinky. 

Jídelníček dětí … látka podobná vitaminu L-karnitin podporuje činnost mozkových buněk a chrání je před toxickými látkami. Nejvíce jej obsahuje krůtí, jehněčí a hovězí maso a mléčné výrobky. L-karnitin lze podávat i jako potravinový doplněk.

… aktivní látky v extraktu z listů stromu gingo biloby podporují průtok krve mozkovými cévami a přivádí tak nervovým buňkám více kyslíku a glukózy. Také zlepšují soustředění, odstraňují zapomínání a sníženou schopnost pozornosti. 

… pravidelné dávky oleje z pupalky dvouleté mají příznivý vliv na projevy hyperativity. 

Jídelníček dětí … a co může ještě pomoci?

Jídelníček dětí - Kromě úpravy jídelníčku je pro hyperaktivní děti důležitý stabilní, až stereotypní životní rytmus, dostatek spánku, pravidelná strava, pohyb na čerstvém vzduchu, hodně lásky a trpělivosti.

- Některé cviky z jógy mohou pomoci i při hyperaktivitě, neboť zklidňují, uvolňují, navozují duševní rovnováhu a spokojenost.

Jídelníček dětí - K alternativní metodě léčby hyperaktivity patří kineziologie, která spojuje myšlenku tradiční čínské medicíny o proudění energie v těle s technikou západní medicíny. Jejím cílem je vnést do organismu rovnováhu uvolněním energetických blokád a odstraněním psychického napětí. K léčbě hyperaktivity je doporučován biofeedback, což je vysoce specifická metoda pro trénink pozornosti, soustředění, sebeovládání a sebekázně pomocí tzv. biologické zpětné vazby.


Jarmila Mandžuková

Chytrážena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak coca cola a podobné nápoje jsou nevhodné i pro dospělé, natož pro malé děti. Radši takové věci ani nekupovat a nemít doma. U sestry se dost často kupuje kofola a jakmile to dětičky vidí, že ji pijí i dospělí, tak ji taky chtějí.Syn netrpí hyperaktivitou,ale je to takový neposeda. snažím se o vyváženou stravu, jediné, co nemá rád jsou ryby. četla jsem, že právě omega 3-mastné kyseliny jsou vhodné u hyperaktivity, takže jsem koupila ovocné kapsle s rybím tukem.Vyrábí to islandská firma lýsi. Klasický tekutý olej by mi syn do pusy nedal. Kapsle se dají buď rozžvýkat a nebo spolknout, jsou malé a měkké
Obrázek uživatelky
profil
nejhorší je prý cocacola a podobné nápoje.
Obrázek uživatelky
profil
hlavne pestrú a teplú stravu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles